Spremite više para za benzin: Sa cenom gasa ćemo se možda i izvući, ali sa gorivom…

09.10.2021

09:23

0

Gasna kriza u Evropi preliva se i na svetsko tržište nafte, što se u Srbiji obično brzo oseti u ceni goriva na pumpama

Spremite više para za benzin: Sa cenom gasa ćemo se možda i izvući, ali sa gorivom…
Copyright Foto:Pixabay/ Bernd Schray

Energetska kriza sa nedostatkom gasa u Evropi, što je cenu na berzi oteralo „u nebo“, neće se tako brzo smiriti a sad ozbiljno utiče i na cenu nafte. A to bi lako mogli da osete i vozači u Srbiji.

Srbija nema problema sa gasom, niti u količinama niti u ceni, koju “štiti“ dugoročni ugovor sa „Gaspromom“. Doduše, on ističe u decembru ali sprema se novi koji ne bi trebalo da je mnogo nepovoljniji što se tiče cene. Međutim, gasnu krizu mogla bi da osetimo po novčaniku kroz cenu nafte, odnosno goriva na pumpama.

Na svetskim berzama nafta tipa brent, koji je međunarodni reper za cenu crnog zlata, poskupela je na 82,4 dolara za barel (159 litara) za isporuku u decembru. To je za 15 odsto više nego pre samo mesec dana a gotovo 60 odsto više nego na početku godine.

Screenshot: Bloomberg
 

Istovremeno, i zapadnoteksaška nafta WTI (reper za SAD), prelazila je takođe 80 dolara na trgovanju u petak, da bi trgovačku nedelju završila na 79,7 dolara. To je prvi put posle novembra 2014. godine da pređe kotu 80, a sedam nedelja uzastopnog rasta nije zabeleženo još od decembra 2013.

Luda trka cena energije

Nafta se tako poslednjih dana pridružila trci cena energenata, pre svega nafte i gasa, zbog rastuće energetske krize u Evropi i Aziji.

Gas pumpa cenu nafte

Visoke cene gasa učinile su proizvodnju struje iz nafte ponovo privlačnom. Naravno ne u ekološkom već u ekonomskom smislu. Referentne cene evropskog gasa na spot tržištu, u holandskom TTF čvorištu, ovih dana su se kretale na nivou koji je odgovarajući iznosu od oko 200 dolara za barel nafte.

- Ubrzanje prelaska sa gasa na naftu moglo bi da podigne tražnju za sirovom naftom na severnoj hemisferi radi proizvodnje električne energije ove zime - navode analitičari robni tržišta bankarske grupe ANZ.

- Cena od 80 dolar je neizbežna. Zalihe u SAD možda rastu ali globalno je i dalje manjak u ponudi. Dogod OPEK+ ne poveća značajno proizvodnju, cena će ostati na visokom nivou – kaže za CNBC Džon Kildaf, partner u „Agen kapital“.

A društvo iz OPEK+ mudro kalkuliše. U ponedeljak su članice ovog kartela odlučile da se ipak drže ranijeg dogovora i povećavaju proizvodnju samo za skromnih 400.000 barela dnevno tokom novembra i pored očigledne svetske gladi za naftom.

Presabiraju se i Amerikanci, jer su u četvrtak iz Ministarstva energetike SAD rekli da trenutno ne planiraju da na tržište izbace nešto od strateških rezervi nafte, kako bi malo "ohladili cene".

- Ministarstvo nastavlja da prati globalno tržište energenata i sa partnerima će odlučiti da li je, kada i kakva reakcija potrebna – saopšteno je iz Ministarstva.

Srbi bi "ubili" za američku cenu goriva

Amerikanci zbog svega toga plaćaju najskuplje gorivo u poslednjih sedam godina. Prosečna cena je 3,26 dolara za galon (3,79 litara) benzina, što je za dolar skuplje pre godinu dana. Preračunato u nama bliskije jedinice, to je 0,86 dolara po litru, odnosno oko 87,5 dinara.

Ali za tu visoku cenu bi u Srbiji potrošači „ubili“. Prosečna cena benzina na srpskim pumpama je oko 161,6 dinara, što je za 27 dinara ili 20 odsto više nego s početka januara.

Razlog ovakve „kontinentalne“ razlike je poznat, i ima mnogo manje veze sa time da je za Amerikance „nafta jeftinija“ a više u nečemu drugom.

Profimedia
 

U SAD je celokupan poreski sistem drugačiji, pa je imovina relativno mnogo više oporezovana nego potrošnja. Zbog toga Amerikanci plaćaju samo porez od samo 55 centi po galonu, odnosno nešto više od 15 dinara po litru.

U Srbiji se više oporezuje potrošnja, pa u budžet Srbije (11,5 milijardi evra) 44 odsto ukupnih prihoda dođe od PDV-a, a od akciza na gorivo 12 odsto. A kako i ne bi kada u ceni litre benzina od 162 dinara, oko 95 dinara su akcize, takse i PDV (58,5 odsto).

Poresku politiku i sistem je teško i sporo promeniti, pa ukoliko cena nafte/goriva nastavi da divlja i ugrozi sve ostale cene (kroz skuplju proizvodnju i transport), Vladi ostaje jedino da privremeno smanji akcize i tako malo pojeftini gorivo.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike