U šta biste sada mogli da uložite milion dolara: Evo šta kaže petoro svetskih stručnjaka

07.01.2022

19:20

0

Mogućnosti se kreću od kripto infrastrukture, kratkoročnih i dugoročnih ulaganja u hedž fondove, pa do poludragog kamenja

U šta biste sada mogli da uložite milion dolara: Evo šta kaže petoro svetskih stručnjaka
savet strucnjaka - Copyright Profimedia/Pixabay

Tržišta su iznurena neizvesnošću - koliki će biti porast kamatnih stopa, kakav uticaj će da izvrši novi omikron soj, kakve će da budu ekonomske posledice rastuće inflacije... Uz akcije koje dostižu istorijski maksimum, na Volstritu se očekuje usporavanje rasta. Ipak, jedna stvar je jasna - uvek ima prostora za pametne investicije.

Da bi prepoznali prostor za pametne investicije, Blumberg je razgovarao sa pet stručnjaka o tome gde oni vide mogućnost ulaganja za sve koji na raspolaganju imaju otprilike milion dolara. Mogućnosti se kreću od kripto infrastrukture, kratkoročnih i dugoročnih ulaganja u hedž fondove, do svetlucavog brazilskog poludragog kamenja. Eksperti su otkrili i kako bi lično uložili milion dolara, a njihove ideje obuhvataju ulaganje u nekretnine u ski centrima, NFT tokene i retke Roleks satove. 

Ofelija Snajder, suosnivačica i predsednica 21 Shares and Amun Tokens

Ovu tematiku prepoznajem u tehnologiji i kriptografiji. Jedna se tiče kripto-finansijskih usluga, kolokvijalno poznatih kao DeFi. Druga je široko polje NFT-a što uključuje digitalne medije, igrice, muziku i umetnost. A treća je metaverzum.

Kada smo kod ulaganja u kriptografiju, važna je raznolikost. Trenutno bi gledala da najveća sredstva uložim u eterijum i solanu. Za srednja ulaganja, izabrala bih nešto kao avalanč, fantom i poligon, koji obećavaju, ali nisu dostigli taj nivo na skali u investitorskoj zajednici.

Zainteresovana sam za novije lejer-1 lance, ili sisteme kao avalanč ili solana koji su osmišljeni da prave blockčejnove koji su brži i brže reaguju. Obratite pažnju i na tokene koji imaju sličan obrazac funkcionisanja kao eterijum, ali su brži što se tiče primene, pa imaju veću verovatnoću rasta. U metaverzumu, gde su neke oblasti usko vezane za NFT, uzela bih u obzir tokene koji su na prodaju, kao sandboks (SAND), decentralend (MANA) i NFT za zemljište ili karaktere u okviru nekih od tih oblasti.

Mnogi od ovih proizvoda su u ovoj fazi dostupni na većini glavnih kripto platformi. Povraćaj ovih ulaganja je bio veoma veliki. Ovi proizvodi imaju jako visoku volatilnost, ali to su dugoročna predviđanja u sferi tehnologije. To je isto kao ulaganje u rane internet protokole.

Pixabay/ WorldSpectrum
 

Gejming, proširena stvarnost i virtuelni svet su jako zanimljivi. Tu bi mogla da postoji veća raznolikost nego u okviru L1, zato što u suštini prednjače u smislu primene i stvarne upotrebljivosti.

Još jedan način: Kratko i jasno – umetnost. Moja teza što se tiče kupovine umetničkih dela, a ja sam kolekcionarka od svoje sedme godine kada sam za pet dolara kupovala crteže na buvljaku, je da pazarite umetnička dela koja vam se sviđaju i koja biste želeli da čuvate do kraja života. Vrlo često, usput ćete zaraditi i nešto novca.

Postoje radovi jako poznatih umetnika u određenim medijumima koji iz nekog razloga nisu dostigli iste cene kao njihovi radovi u drugim tehnikama. Endi Vorhol ima predivne crteže perom koji se ne prodaju za desetine miliona dolara.

Isto tako, neki manje poznati umetnici prodaju svoje radove po nižoj ceni što ostavlja prostora za njihov rast u budućnosti. Pjetro Rafalo je mladi italijanski umetnik koji je imao veliku izložbu u Vatikanskoj galeriji. On je izuzetan umetnik ali relativno nepoznat van Italije. Soraja Šargi je mlada umetnica iz Irana koja ima neke izvanredne radove. El Sid je u usponu na isti način na koji se probio Alek Monopol i drugi grafitni umetnici, ali on 'piše' kaligrafski na arapskom i to na javnim mestima u Bejrutu, Parizu ili Kairu.

Postoje brojni umetnici iz 20-ih i 30-ih godina prošlog veka, iz vremena secesije koji možda nemaju vrhunske radove, međutim, mogu da se nađu umetnička dela koja pripadaju tom pravcu, a koja nisu vrednovana na isti način.

Majkl Haris, direktor porodične firme i partnera Verdence Capital Advisors

Ohrabrivali smo naše klijente da se upuste u investiranje u infrastrukturu zbog njene niske korelacije sa tradicionalnim ulaganjima. U celom svetu postoji velika potreba za obnovom osnovne infrastrukture kao što su putevi i mostovi, kao i za razvojem novih pravaca u komunikacijama (dalekovodi), socijalnim programima (obrazovanje i zdravstvo), kao i u komunalne službe (vodovod, elektrodistribuciju i obnovljive izvore energije). Još jedna dobra stvar, što se tiče investiranja u infrastrukturu, je stabilan priliv prihoda, što može da bude alternativa fiksnim prihodima tokom perioda smanjenja kamatnih stopa.

Pixabay
 

Postoji veoma realna mogućnost da bi skorašnje monetarne olakšice od strane svetkih banaka mogle da dovedu do dugotrajnije inflacije, a s obzirom da je infrastruktura prepoznata kao realna imovina, ona može da posluži kao zaštita od inflacije. Takođe smo privučeni nižom volatilnošću povraćaja od infrastrukture. Čini se da na nju ne utiču u velikoj meri kratkoročni ekonomski trendovi, a vetar u leđa bi mogao da im pruži oporavak privrede po okončanju pandemije.

I dok se neki investitori drže vlasnika i infrastrukturnih operatera, drugi kupuju 'ciklične kompanije' kao na primer građevinari, koji profitiraju na potrebama projekta u celini. Zbog dugoročne prirode mnogih projekata, postoji više mogućnosti za privatni kapital gde vlada manja osetljivost na kratkoročne fluktuacije cena robe. Ako vam odgovara da 'zaključate' svoj kapital na nekoliko godina, trebalo bi da steknete dodatne premije zbog nedostatka likvidnosti.

Brojni sektori infrastrukture bi trebalo da imaju razne pogodnosti zbog trendova koje je pokrenula pandemija. Nekoliko vlada je obećalo stimulacije u nastojanju da se obezbedi zeleno okruženje. Očekujemo stalan porast kapaciteta generatora solarne i energije vetra. Brojne privatne kompanije nemaju sredstava da povećaju geografski otisak ili da dobiju akreditivne poslove kojima će da povećaju efikasnost ili tehnološke mogućnosti. Ovaj jaz će da donese pogodnosti investitorima.

Haris ima još jedan predlog: Volim da sakupljam satove, i to se, barem što se mene tiče, pokazalo kao odlična investicija u poslednjih 20 godina. Jedan od omiljenih mi je redak "roleks GMT master II" koji sam dobio na poklon od moje supruge. Ima crno-plavi brojčanik koji kolekcionari zovu 'Betmen' zbog specifične kombinacije boja. Njegova cena je porasla više nego duplo u poslednjih nekoliko godina. Trenutno tražim sat "rolex daytona 116500LN" koji ima crni brojčanik i prednju stranu. Zbog porasta potražnje i problema sa dobavljačima širom sveta zbog pandemije, pokazalo se da je teško pronaći primerak po povoljnoj ceni. (Primedba urednika: Cena na tržištu za polovan "roleks dejton 116500Ln" se kreće oko 33.000 dolara, prema podacima Erika Vinda, vlasnika sajta za polovne satove Wind vintage. "Betmen" sat se prodaje za oko 19.000 dolara na tržištu polovnjaka).

Stefani Vilijams, viša finansijska savetnica u AlphaCore Wealth Advisory

Alternativne investicije pružaju stalan i diferenciran povraćaj, tradicionalno nisu vezane za hartije od vrednosti i mogu da pomognu u smanjenju volatilnosti portfelja. Verujemo da je sada pravo vreme da se novac prebaci u hedž fondove, kako kroz špekulacije sa rastom, tako i sa padom, i to pre nego sa rastom.

Pixabay/pasja1000
 

Prošla decenija nija bila laka za "long/šort“ strategije, u odnosu na samo dugotrajne strategije, jer se tržište stabilno kretalo u jednom pravcu sa malom volatilnošću. Akcije su se često sinhrono kretale gore-dole, bez obzira na osnovnu delatnost kompanije, nalik nadolazećoj plimi koja podiže sve čamce. Ovo je uobičajeno kada se prelazi iz okruženja niske vrednosti u okruženje visokog vrednovanja. Počinjemo da uočavamo znake da se ovo menja, stvarajući više mogućnosti za vešte investicione menadžere da iskoriste prednosti šire distribucije cena akcija.

Ulažemo u ono što verujemo da je jedan od najboljih "long/šort“ hedž fondova na svetu. I iako ne mogu da ih imenujem iz regulatornih razloga, mogu da objasnim o čemu se radi. Njihova strategija je, kako bi oni to rekli, "ulagati u budućnost i prodati prošlost“. U suštini, oni žele da ulažu u akcije FAANG-a, čije vreme tek dolazi, a reše se akcija preduzeća koja su vezana za zastarele poslovne modele. Napredak u pametnom transportu, velnesu i digitalnom zdravlju neke su od tema zastupljenih u okviru portfolija. Takođe, određene oblasti "fintek“ sveta, kao što je pokret "kupi sada, plati kasnije“, su od posebnog interesa.

Ono što je jedinstveno u vezi sa ovom strategijom je da oni održavaju robustan kratki portfolijo zajedno sa dugim, što rezultira prosečnom neto izloženošću od samo 56 odsto širokom tržištu akcija. To znači da mogu ponuditi zaštitu u slučaju pada tržišta i potencijalno uvećaju zaradu po višoj stopi tokom tržišnog ciklusa.

Vilijams predlaže i alternativne opcije: Kao strastveni skijaš na snegu i vodi, oduvek sam bio zainteresovan za nekretnine i trgovinu u odmaralištima. Kultura "radi sa bilo kog mesta“ koju je donela pandemija, omogućila je migraciju iz velikih u male gradove. Odrastao sam u severnoj Kaliforniji i oduvek sam želeo da imam kuću na jezeru Taho. Jezero Taho je jedinstveno po tome što se graniči sa dve države, Kalifornijom i Nevadom. Kupio bih na strani Nevade, iznajmio bih je na kraće staze, i na kraju se preselio tamo da bih iskoristio uštede na porezu na dohodak.

Doris Hangartner, osnivač "Doris Hangartner AG“, članice "Tiger 21“

Sa toliko novca na tržištu dostupnog za investiciju, mogu da ponudim drago kamenje kao alternativnu i opipljivu klasu imovine. Dragulji su prenosivi, diskretni i laki za skladištenje i mogu imati veliku vrednost iako zauzimaju veoma mali prostor. Oni su retki i oskudni. Oni nisu povezani sa tržištima, što omogućava diversifikaciju portfolija. Tokom vekova, dragulji su izdržali test vremena, i bolje se pokazali od akcija.

Pixabay
 

Najviše me fascinira kamenje u boji. Moja kompanija dragulja i nakita specijalizovana je za dragulje izvan velike četvorke koju predstavljaju dijamanti, smaragdi, safiri i rubini. Pre svega, fokusiram se na dragulje koji su nedavno dobili na značaju, kao što su paraibe, koji su neonski svetli turmalini, cavoriti, koji su zelena vrsta granata, i špineli, koji se nalaze pored depozita rubina i safira.

Spinele jednostruko prelamaju svetlost, poput dijamanata i granata, svetlost koja ulazi u kamen i prolazi kroz njega pojavljuje se kao jedan zrak. Oni imaju tendenciju da budu brilijantniji, transparentniji i sjajniji. U dvostruko prelomnom kamenju svetlost se deli na dva zraka, od kojih svaki putuje različitom brzinom i putanjom. Dakle, kod rubina vidite dve različite boje, na primer, crvenu i ružičastu, dok boja u spinelu izgleda homogenije.

U poslednjih pet godina cene kvalitetnih paraiba iz Brazila su porasle za 50 odsto. Kupci moraju lično da pogledaju paraibe i ako je moguće na različitim izvorima svetlosti. Da li je boja neonska i živahna? Da li je to klasična brazilska boja ili svetleća tirkizna boja? Nijanse mogu značiti ogromne razlike u ceni.

Paraibe često nisu dovoljno dobro reprezentovane na fotografijama, pa je još važnije nego kod drugog dragog kamenja videti ih svojim očima. Da bi se utvrdili mogući tretmani, kao što su inkluzije koje se ponekad mogu napuniti uljem ili smolom, i zemlja porekla, kamenje uvek treba da se testira u renomiranoj laboratoriji.

Hangartner predlaže i alternativne opcije: Volim da ulažem u zemaljske dugoročne vrednosti. Kupila sam akcije kompanije koja ulaže u šume u severnom delu Švedske. Šume čine dve trećine zemlje, a Švedska je drugi najveći svetski izvoznik celuloze, papira i rezanih proizvoda od drveta. Takođe se spremam da ulažem u posao sa viskijem, jer vidim sličnosti sa retkošću i oskudicom, kao i sa draguljima, uzimamo nešto od zemlje i humanizujemo ga. Cena retkih flaša viskija je tokom vremena značajno porasla. Takođe se bavim kreiranjem NFT-ova od mojih dragulja i dragog kamenja.

Lejn Bes, direktor "Bess Ventures amd Advisory“

Bitke koje se odvijaju preko granica će se događati sve češće i u sajber prostoru. Rensomver i druge sajber pretnje postale su veliki izazov za mnoge kompanije, koštajući ih milione dolara. Svi znamo da je pritiskanje dugmadi i ispaljivanje projektila put ka uništenju, ali postoje jednako štetne inicijative kroz sajber napade koji utiču na nacionalne države i imaju skupe posledice.

Foto:Pixabay/ Gerd Altmann
 

Sajber pretnje su oblast koja se proteže kroz brojne različite industrije. Od nedavno sam veoma zainteresovan za kategoriju veštačke inteligencije koja se zove "duboko učenje". Veliki deo tehnologije sajber bezbednosti upoređujem sa Remdesivirom. Oni su zbirka tehnologija i softvera koji čine najbolje napore da poprave ili zaštite vaše poslovanje i kritične podatke. Međutim, kompanije koje se bave veštačkom inteligencijom, posebno AI sa dubokim učenjem, imaju potencijal da razviju proaktivnu "vakcinaciju“ za najteže sajber napade.

Svoje sajber putovanje sam započeo 2002. godine, kada je fokus bio na antivirus softveru zasnovanom na šablonima. Moja sledeća kompanija, "Palo Alto Networks“, je kompanija koja se bavi zaštitnim zidom. Migracija aplikacija i podataka u "Cloud“ me je dovela do moje naredne kompanije "Zscaler". U svakom od ovih slučajeva, dok je bezbednost od sajber napada konstantno poboljšavana, pametni napadači su pronalazili načine da izbegnu otkrivanje. Nova klasa veštačke inteligencije sa dubokim učenjem može se pokazati kao najefikasnija inovacija za sprečavanje najagresivnijih i najskupljih napada.

Svake nedelje dobijam predloge i pregledam ponude jedne do dve sajber kompanije. Mnogo dobrih tehnologija dolazi na tržište. Ako možete da investirate rano, zagarantovan vam je dobar povraćaj. Čak i ako ne možete da uđete u jednu od ovih investicija kompanije pre IPO-a, postoji prilika za rast. Fokusiran sam na inovativne kompanije koje koriste veštačku inteligenciju da poboljšaju zaštitu od sajber napada.

Bes predlaže i alternativne opcije: Zanimljiva oblast koju pratim su leteća vozila na električni pogon koja, slično kao Uber, mogu da vas prevezu na kratke udaljenosti. Postoji nekoliko kompanija koje mi izgledaju interesantno, "Wisk“ i "Joby“ su dva takva primera. Uživam u letenju dronova i ako mogu da učine ova vozila lakim i bezbednim kao letenje dronom, to može da bude zanimljivo tržište.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Blumberg

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike