Ovo je najhumaniji milijarder, a evo i zašto (VIDEO)

27.01.2022

18:10

0

Autor: 24sedam

On je odmalena želeo da postane bogat, ali ne zato što ga je zanimao novac već iz jednog sasvim drugačijeg razloga

Ovo je najhumaniji milijarder, a evo i zašto (VIDEO)
Sem Benkmen Frid - Copyright Printscreen/YouTube

On je najvelikodušniji milijarder na svetu. Sem ima "šašavu“ kosu, Sem je vegan, Sem spava pet sati dnevno, Sem živi na Bahamima sa 10 cimera i ima samo 30 godina. Ali...

Sem Benkmen Frid, pored svega toga, ima i 22 milijarde dolara! On se prošle godine našao na prvom mestu Forbsove liste bogataša mlađih od 30 godina. Od drugih milijardera i milionera razlikuje se po tome što sav svoj novac hoće da donira u dobrotvorne svrhe.

Altruista u duši

Kako sam kaže, odmalena je želeo da postane bogat, ali ne zato što ga je zanimao novac, već da bi mogao taj zarađeni novac da pokloni ljudima kojima je potreban.

Nakon što je završio privatnu srednju školu u Zalivskoj oblasti koja bi, kako je naveo, bila zaista sjajna da je bio više hipi i da je manje voleo nauku, upisao se na MIT, gde je "otaljavao“ studije fizike. Sem je trošio više vremena na video-igre "Starcraft" i "League of Legends" nego na samo studiranje. Shvatio  je da bi mogao da bude profesor fizike. Ali u osnovi su ga više zanimali etika i moral.

- Pile se muči u fabrici piletine pet nedelja da bismo ga mi pojeli za pola sata – rekao je jednom prilikom.

Sem Benkmen Frid, koji ove godine puni 30 godina, postao je vegan jer mu je, kako objašnjava, bilo teško da prihvati ovakve stvari.

Od 2017. "preprodaje" bitkoin

Nakon što je 2014. godine diplomirao na MIT-u, našao je dobro plaćen posao u finansijama. Trgovao je ETF-ovima za kvantnu firmu "Jane Street Capital" i dobar deo svoje šestocifrene plate pretočio u filantropske svrhe, preneo je Forbs.

 

 

Ali krajem 2017. godine, kada je bitkoin prvi put ušao u mejnstrim, skočivši sa 2.500 dolara na skoro 20.000 dolara za samo šest meseci, on je uočio priliku. Primetio je da novonastalo tržište nije efikasno: mogao je da kupi bitkoin u SAD i proda ga u Japanu za do 30 odsto više.

- Uključio sam se u kripto svet bez ikakve ideje šta je kripto. Činilo se samo da tu može da se obavi mnogo dobre trgovine - naveo je on.

Krajem 2017. godine napustio je posao i sa oko milion dolara uštede i s novcem od prijatelja i porodice pokrenuo "Alameda Research", kvantitativnu trgovačku firmu. Smestio se u Berkliju u Kaliforniji, u Airbnbu sa nekolicinom skorašnjih diplomaca, i počeo naporno da radi na trgovini. Ponekad bi celo njegovo osoblje moralo da prekine rad da bi preplavilo veb-stranice inostranih kripto berzi, jer nisu mogli dovoljno brzo da pretvore japanske jene u dolare. Na svom vrhuncu, u januaru 2018. godine, kaže da je svakodnevno "selio“ do 25 miliona dolara u bitkoinima.

Netipičan bogataš

Ali ubrzo je postao frustriran kvalitetom velikih kripto menjačnica. Bili su usmereni na to da pojedincima olakšaju kupovinu i prodaju nekoliko bitkoina, ali nikako nisu bili opremljeni za rukovanje profesionalnim trgovcima koji prenose velike sume velikom brzinom. Osetivši da je došao pravi trenutak, odlučio je da započne sopstvenu kripto berzu.

On je 2019. uzeo deo profita od "Alamedae" i osam miliona dolara prikupljenih od nekoliko manjih CV kompanija i pokrenuo svoju menjačnicu - FTX. Brzo je prodao deo "Binanceu", najvećoj svetskoj kripto menjačnici po obimu, za oko 70 miliona dolara. Nakon samo dve godine, njegova menjačnica FTX vredela je više od 40 milijardi dolara.

Sem ipak nije tipičan bogataš. Njegov moto glasi: "Zaradi da bi dao“ (Earn to give“).

Sem je u 2020. donirao 50 miliona dolara, a za svaku sledeću godinu planira da donira po 500 miliona. Za jednu deceniju najverovatnije će u dobrotvorne svrhe dati 10 milijardi dolara...

Inače, uopšte ne liči na milijardera, vozi „tojota korolu“, oblači najčešće duksericu, farmerke i patike, ne nosi „roleks“, i nema potrebu da novcem impresionira prijatelje.

On samo želi da svojim novcem promeni svet nabolje.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike