Nobelovac upozorava na nestabilno tržište kriptovaluta: Stanje uporedio sa krahom hipotekarnih kredita i krizom iz 2008. godine

02.02.2022

21:55

0

Krugman tvrdi da se investitorima u kriptovalute, na sličan način prodaju finansijski proizvodi bez istinskog razumevanja rizika

Nobelovac upozorava na nestabilno tržište kriptovaluta: Stanje uporedio sa krahom hipotekarnih kredita i krizom iz 2008. godine
Bitkoin - Copyright Profimedia

Ekonomista Pol Krugman, dobitnik Nobelove nagrade, dao je upozorenje za nestabilno tržište kriptovaluta, upoređujući trenutno stanje s krahom hipotekarnih kredita.

Autor niza knjiga, bivši predavač na najprestižnijim američkim univerzitetima poput Prinstona i MIT-a, redovno objavljuje svoje komentare u Njujork tajmsu.

U jednom od poslednjih članaka Krugman piše da „vidi neprijatne paralele“ između kriptovaluta i pada američkog hipotekarnog kreditnog tržišta, što je dovelo do kolapsa američkog stambenog tržišta i pokrenulo globalnu finansijsku krizu 2007-2008, preneo je Telegraf biznis.

Hipotekarna kriza bila je rezultat toga što su banke davale zajmove osobama s niskim prihodima u vreme u kojem su kamatne stope bile niske, a cene kuća rasle.

Nakon što je tržište postalo zasićeno cene su počele da padaju, a istovremeno sve više i više dužnika nije bilo u stanju da izmiri obaveze kredita: delimično zbog rasta kamatne stope i delom zbog manjka prihoda.

S obzirom na preprodaje kredita bankama u celom svetu, kriza se proširila i postala globalna finansijska kriza.

Krugman tvrdi da se investitorima u kriptovalute, na sličan način prodaju finansijski proizvodi bez istinskog razumevanja rizika.


Bitkoin i druge digitalne valute poslednjih dana naglo su pale, a vrednost im se gotovo prepolovila u odnosu na maksimalnu koju su dostizale. Do prošle jeseni tržište kriptovaluta vredelo je ukupno tri milijarde dolara.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike