Tržište nekretnina "poludelo", stanovi sve skuplji, ali jedna stvar ipak može da obori cenu kvadrata

06.12.2021

19:25

0

Ove godine su cene nekretnina u Srbiji, prema navodima stručnjaka, povećane za oko 15 odsto u odnosu na 2020.

Tržište nekretnina "poludelo", stanovi sve skuplji, ali jedna stvar ipak može da obori cenu kvadrata
trziste nekrettnina1 - Copyright Pixabay

Cene nekretnina na srpskom tržištu se ne smiruju i, po svemu sudeći, neće krenuti silaznom putanjom, barem ne uskoro, slažu se stručnjaci. Kako navode, ove godine su u odnosu na prethodnu nekretnine u proseku skuplje za 15 odsto.

Glavni uzrok skoka cene kvadrata oni vide u rastu inflacije i povećanju cene građevinskog materijala u svetu, pa i kod nas, ali i u mnogo većoj tražnji za stanovima u našoj zemlji od ponude.

Višak kod nas ne postoji

- Na tržištu nekretnina u Srbiji nema viška stambenog prostora. Potpuno smo ubeđeni da će i cene rasti do momenta dok se ne izjednače ponuda i potražnja. U ovom momentu tražnja višestruko premašuje ponudu zbog rasta BDP-a Srbije i izuzetno jeftinih stambenih kredita kod kojih kamatna stopa iznosi 2,5 odsto godišnje – kaže za 24sedam Marijeta Jeftić, menadžer u agenciji "Lider exclusive nekretnine".

Prema njenim rečima, broj novoizgrađenih stanova za period 1991 - 2019. godine u Beogradu je ukupno 142.626 stanova, što znači da je za ovih 29 godina u prestonici građeno u proseku 4.918 stanova godišnje.

- Analizom mehaničkog priraštaja, koji predstavlja razliku između ukupnog broja doseljenih i odseljenih za period 1991 - 2019, dolazimo do podatka da ima 225.533 više doseljenih građana u odnosu na one koji su se odselili. Prema popisu iz 2011. godine, prosečno domaćinstvo u Srbiji ima 2,88 članova. Kada se sve sračuna, dobijamo podatak da je u ovom momentu samo u Beogradu potrebno 78.310 stanova – objašnjava naša sagovornica.

Ona dodaje da je, najverovatnije, taj broj mnogo veći, jer je mehanički priraštaj urađen na osnovu zvanične evidencije osoba koje su imale regularnu prijavu boravka. Na rast cena, kaže ona, dodatno utiče poskupljenje građevinskog materijala posle pandemije, kao i rast cena placeva za gradnju.

Moguće delimično ublažavanje

S druge strane, zanimljivo je da se stručnjaci za tržište nekretnina slažu u tome da u našoj zemlji jedna stvar može da obori cenu kvadrata.

- Takođe, smatramo da će se ovaj trend rasta cena delimično ublažiti ako država ponovo dozvoli promet objekata koji su u procesu legalizacije i ozakonjenja, mada ne u nekoj značajnoj meri – ističe Marijeta Jeftić.

Profimedia Pixabay
 

Sličan stav ima i  Kaća Lazarević, vlasnica istoimene agencije za promet nekretnina. Ona tako ukazuje da bi donošenje zakona o legalizaciji, što se očekuje do kraja ove godine, možda moglo da nakratko smiri cene.

- Broj stanova i kuća koji sada ne mogu da se prodaju jer nemaju građevinsku ili upotrebnu dozvolu je relativno veliki. Kada se zakon donese, ti objekti će se naći na tržištu, ali uz zabeležbu da nisu građeni u skladu sa standardima. Ali, pošto je našim ljudima, generalno, važnija niža cena od bezbednosti i kvaliteta, i oni će imati prođu – rekla je za 24sedam Kaća Lazarević.

Ona takođe očekuje rast cena nekretnina i u 2022, ali ne baš kao ovogodišnjih 15 odsto.

- Cene će svakako rasti, ali ne tako vrtoglavo kao dosad. Tržište sada nikako ne može da se smiri jer je cena građevinskog materijala otišla naviše za 30 odsto. Ali ni investitori se ne odriču dela svoje zarade, tako da nema uslova da cene stanu. Možda bi mogla država da interveniše i smanji nadoknadu za građevinsko zemljište, koja nije beznačajna u krajnjoj ceni kvadrata, a u našem okruženju se ne plaća toliko – ističe ona.

Cene gura i strah od inflacije

Kako dodaje, potražnja za stanovima je velika, ali pre svega onim “za normalan džep“, kojih je sve manje i manje.

24sedam/Nenad Vujanović /Profimedia
Potrebni su nam manji stanovi

- Investitori su okrenuti velikim kvadraturama i velikim zaradama, a nama na tržištu trebaju stanovi od 36, 46 ili 70 kvadrata. Toga ima baš malo, a neophodno je jer ljudi nisu u situaciji da plate velike sume ili dignu kredite – naglašava Kaća Lazarević.

Da će cene nekretnina nastaviti da rastu i u sledećoj godini, kaže i Igor Manjenčić sa specijalizovanog sajta Moja nekretnina.

- Glavni uzrok tome jeste strah od previsoke inflacije koja se očekuje u 2022. Drugi faktor čini porast cena građevinskog materijala koji će se odraziti na novogradnju – istakao je nedavno za 24sedam Manjenčić.

Kako navodi, cena kvadrata u Beogradu je porasla u oktobru ove godine za 15,32 odsto u odnosu na isti mesec lani. Pri tome su stanovi poskupeli za 11,64 odsto, a kuće još i više, za 17,33 odsto.

- Trenutno smo u fazi da je svima jasno da će cena nekretnina rasti i da se zaustavljanje rasta ne može očekivati pre sredine 2023. godine. Onaj kupac koji je eventualno čekao krah tržišta više nema šta da čeka. Uz to, usled inflacije, očekuje se povećanje kamatnih stopa, tako da je sada pravo vreme za stambene kredite sa fiksnom kamatnom stopom, što će u narednoj godini povećati udeo prometa realizovan iz kredita – objašnjava Manjenčić.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike