Životni san se pretvorio u noćnu moru: Kupili vikendicu a onda im je stigao račun za vodu…

18.12.2021

10:32

0

Imati vikendicu mnogima od nas je životni san a kakve tegobe ostvarenje tog sna može da donose osetio je bračni par u Austriji

Životni san se pretvorio u noćnu moru: Kupili vikendicu a onda im je stigao račun za vodu…
Copyright RINA

Korona kriza „oterala“ je mnoge ljude u Evropi, pa i u Srbiji, van gradova. Vikendice su postale tražena i deficitarna roba, i znatno se uvećao broj onih kojima je sada imati vikendicu postao životni san.

A kako jedan sad može postati višegodišnja i prilično skupa noćna mora, bilo da ste u SRbiji ili bilo gde u svetu, pokazuje primer jednog austrijskog bračnog para. Njima to što su bili vlasnici vikendice i u doba korone nije donelo osmeh na lice.

Tečna noćna mora

Bečki penzioneri Sigrid i Gerhard Eberstaler ostvarili su životni san kada su kupilo vikendicu u blizini Reca a onda su od 2017. godine do danas vodili spor oko jednog – računa za vodu.

Tada još novopečeni vlasnici bili su šokirani 2017. godine kada su dobili račun za vodu. A na računu je pisalo da su dužni više od 25.000 evra za vodu za kućicu u blizini mesta Rec u Donjoj Austriji, javlja ORF Birgeranvalt.

Vikendica je 2017. godine zbog bolesti supružnika bila prazna nekoliko meseci, ali to nije zaustavilo rast računa za vodu, prenosi „Fenix magazin“.

Kod vikendice je pukla vodovodna cev, a otekle vode se nakupilo za 25.000 evra. Na fakturu Vodovoda njihov poreski savetnik uložio je prigovor kao na nesrazmernu.

Opština, odnosno lokalno komunalno preduzeće je nakon višemesečnih pregovora pristala da smanji račun za 5.000 evra, ali je penzionerima i to bilo previše.

Par je otišao na sud a tamo su posle godina suđenja prošli kudikamo bolje, ali ne i jeftino. Sud je račun umanjio za pozamašnih 16.000 evra, ali je penzionerima i dalje ostalo da plate 9.000.

To je prilično čak i za imućne Austrijance, u zemlji gde je medijalna penzija bruto penzija 2.500 evra za muškarce i 1.300 evra za žene.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike