Advokati Srbije upozoravaju: Propisi o katastru se ne mogu menjati „tajno“

15.12.2021

11:52

0

Advokatska komora Srbije (AKS) saopštila je danas da je neprihvatljiv predlog izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova i njegovo usvajanje bez javne rasprave

Advokati Srbije upozoravaju: Propisi o katastru se ne mogu menjati „tajno“
Copyright Profimedia

Predlog izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, koji je sačinio Republički geodetski zavod (RGZ), a juče popodne Komori dostavio koordinator radne grupe pri Vladi Srbije, je za advokate neprihvatljiv jer su ignorisane sve njihove primedbe.

Komora kaže da je predloge i primedbe koje je predala radnoj grupi 27. septembra, RGZ u izradi ovog zakonskog predloga potpuno zanemario.

- AKS ima informaciju da postoji namera da predlog RGZ-a uđe u dalju proceduru po hitnom postupku i to bez učešća članova radne grupe i uz zaobilaženje javne rasprave - navodi se u saopštenju i ukazuje da je radnu grupu formirala Vlada, te da je ta grupa održala samo jedan sastanak u septembru.

U saopštenju se ističe da se sistemski procesni zakoni, kao što su Zakon o parničnom postupku, Zakonik o krivičnom postupku, Zakon o opštem upravnom postupku, kao i Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, ne mogu menjati bez učešća svih relevantnih učesnika u radu Radne grupe  - pripadnika pravosudnih profesija i bez javne rasprave u dužem trajanju.

Zbog značaja ovog Zakona, AKS je pozvala svoje članove, stručnu javnost, pripadnike pravosudnih profesija i građanstvo da uzmu aktivno učešće u daljim koracima u pogledu donošenja izmena i dopuna ovog propisa.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike