U 22. odlučio da se bavi lešnikom: U voćarstvo se može i bez iskustva, ako ima ljubavi

21.11.2021

06:33

0

Mario Savić nema iza sebe porodičnu tradiciju u poljoprivredi. U proizvodnju lešnika zagazio je samostalno, sa znanjima jednog fizioterapeuta ali željom da o voćarstvu uči kroz praktičan rad

U 22. odlučio da se bavi lešnikom: U voćarstvo se može i bez iskustva, ako ima ljubavi
lešnik profimedia-0556368047 - Copyright Profimedia

Mario Savić iz mesta Rajkovac u predgrađu Mladenovca, se voćarstvu, na iznenađenje svojih roditelja, okrenu o svojoj 22 godini. U tome ga nisu omeli ni negativni komentari sredine i prvobitno odsustvo podrške u neposrednoj okolini. Danas, posle gotovo pet godina bavljenja voćarstvom, ovaj mladi čovek koj je ostao na selu, ne žali.

AgroTV
Danas još fizioterapet, sutra samo voćar: Mario Savić

Opredelio se za lešnike, odnos uzgoj leske i sada ima 350 stablašica u četvrtoj godini vegetacije, na 75 ari plantaže. Za narednu godinu planira značajno proširenje, kaže reportaža AgroTV.

- Za sada sve izgleda odlično a i mi se trudimo da pratimo standarde proizvodnje, što se tiče orezivanja, đubrenje i svega ostalog. Posadili smo tri sorte, radi međusobnog oprašivanja a za stablašice sam se odlučio jer je mnogo lakše za obradu i sakupljanje plodova – kaže Mario.

U svom novom zasadu Savić se držao saveta struke. Informisao se i učio što iz literature, što preko interneta ali i posetom sajmovima i kroz razgovore sa drugim uzgajivačima i stručnjacima.

Kod lešnika prvo - ograda

Mario savetuje da se pri kretanju u posao sa leskom prvo uradi – ograda.
- Ovde, konkretno, srndaći prave veliku štetu i nema smisla saditi nešto ako će vam to biti uništeno pre nego se i primi – kaže Savić.

- Mada, da budem iskren, i saveti u literaturi se razlikuju pa morate ipak sve da „proverite“ u svom voćnjaku i pratite stalno situaciju, od toga da li ima bolesti, štetočina, pa nadalje – napominje Mario.

Konkretno na ovom placu prvo je analizirano zemljište, da bi se videlo šta mu sve treba od dodatnog đubriva da bi dobro hranilo lesku, zatim se išlo na pripremu dubokim oranjem teškom mehanizacijom a potom u sadnju sadnica koje su nabavljene čak u Trsteniku.

Otad je prošlo više od četiri godine i leska dobro napreduje.

AgroTV
 

- Rod je počeo već u trećoj godini. Ali, to je sitno, samo da drvo pokaže kakav je plod.  Ove sezone je bilo 200 do 300 grama po stablu, ali pravi rod tek stiže za godinu, dve – kaže Mario.

Savić kaže da, za razliku od nekog drugog voća, leska ne zahteva mnogo posla. Redovno se đubri, i to stajnjakom. Oprobao se i sa peletiranim stajnjakom, koji je mnogo čistiji i lakši za upotrebu. Rezidbu dvoje ljudi na 350 stabala, kaže, završe za jedan dan.

Na svojoj plantaži od preporučenih agrotehničkih mera odstupio je jedino od zalivanja, jer se teren zasad „zaliva prirodno“, ali i tu ima nameru da stvar poboljša izgradnjom bunara i sistema za zalivanje.  

AgroTV
 

Sada kada plod već treba da pristiže u većim količinama, Mario može da počne da razmišlja i o prodaji. Upravo to što ga je isprva i opredelilo za lešnike je što je plod koji može „da stoji“, pa ne proizvođač zavisi potpuno od trenutne cene na tržištu.

Ali, ne razmišlja samo o ceni nego, iako još nije ubrao ni dinar sa postojećeg zasada, planira novi. Parcela je već kupljena i mogla bi da bude „popunjena“ sledeće jeseni.

Mario Savić je, kaže za AgroTV, strpljiv jer svestan je da kod leske i lešnika nema ništa na brzinu. Pun rod ova biljka daje tek u sedmoj ili osmoj godini, i dotad plantaža prestavlja samo „trošak“ u novcu ali i u trudu i vremenu. Međutim, kaže da kada dođete u svoj voćnjak, taj osećaj "nema cenu".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike