Nutela izazvala ekološki razdor: Lešnici zatrpali male organske proizvođače

24.08.2021

09:37

0

Italija je na pragu ekološkog skandala koji je izazvao prehrambeni div Ferero, vlasnik nadaleko čuvenog brenda nutela

Nutela izazvala ekološki razdor: Lešnici zatrpali male organske proizvođače
Copyright Pixabay/ Vinzenz Lorenz M

Inicijativom za povećanje proizvodnje lešnika, radi smanjivanja zavisnosti od uvoza, italijanski „Ferero“ pokrenuo je ekološki skandal na Apeninima, piše „Fajnnešel tajms“.

Nutela“, „Fererov“ poznati slatki namaza od lešnika, sda je seme razdora između malih proizvođača koji se bave organskom poljoprivredom i onih koji bi da se ubace u lanac globalnog prehrambenog diva.

U opštini Vinjanelo, severno od Rima, uz lešnike se tradicionalno uzgajaju i masline i vinova loza. Ali ova idila poremećena je poslednjih nekoliko meseci, jer na podsticaj „Ferera“, veliki deo zemljišta sada preti da postane leskar.

– Uzgajanje lešnika je eksplodiralo postavši okidač za tako brzu promenu ekosistema da priroda to više ne može izdržati – tvrdi Đakomo Andreoci, vlasnik male organske farme.

Stabla lešnikove leske, koja se sada mogu videti na svakom koraku u Vinjanelu, rezultat je odluke prehrambene firme o smanjivanju uvoza lešnika iz Turske, najvećeg svetskog proizvođača i vodećeg dobavljača Italijana.

„Fererova“ inicijativa podelila je lokalno stanovništvo na one koji su oduševljeni mogućnošću zarade te onih koji veruju da će okretanje monokulturi uništiti životnu okolinu, ali to nije jedini problem. Ekologija je ugrožena i šireo od pomenute oblasti.

Stručnjaci za zaštitu životne okoline kažu da je se lešnik sadi i na područjima gde ne raste prirodno, recimo u priobalnom području.

Intenzivni uzgoj može i da iscrpi hranjive sastojke iz tla i potisne autohtone kulture u njihovim staništima. Ekolozi takođe ističu da monokulture mogu pospešiti širenje biljnih bolesti i parazita što dovodi do većeg korišćenja pesticida i herbicida.

Pročitajte još:

– Uzgoj lešnika ne uništava italijansko selo. U stvari, Italija ima dugu tradiciju uzgoja ove kulture i jedan je od vodećih svetskih proizvođača, a italijanski lešnik koristi niz kompanija širom sveta u različitim industrijama – odgovaraju iz „Ferrera“.

Kompanija je dodala i kako je za problem održivosti konsultirala stručnjake te kako promoviše najbolje proizvođačke prakse, tako da nema brige. Bar ne za njihov profit.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike