Renesansa vinogradarstva: Mladi ulaze u vinograde, čuvaju stare sorte i recepte

29.10.2021

12:47

0

Tokom samo nekoliko godina podignuto više od 300 hektara novih vinograda u Srbiji

Renesansa vinogradarstva: Mladi ulaze u vinograde, čuvaju stare sorte i recepte
RINA

Sve je više mladih u Srbiji koji se odlučuju da nastave tradiciju svojih predaka i da se bave vinogradarstvom a Nemanja Petrović iz sela Lipovac kod Topole jedan je od njih, javlja RINA.

Nemanja uzgaja na četiri hektara nekoliko sorti, a vino pravi na tradicionalan način kao što je to činio i njegov pradeda. Na njegovom imanju najzastupljenije su sorte „malaga“, „šardone“ ali i „vranac“, „kaberne“ i „prokupac“.

Iako malo, selo Lipovac ima oko deset svojih vinarija. U njima se najčešće proizvode vina za lične potrebe domaćina, prijatelja i rodbine, ali i za prodaju ljubiteljima dobre kapljice.

- Vino treba da prija i da osvežava, da ima ugodan miris, a najbolje je ono koje odleži u bačvi. Neka naša vina nalaze se u podrumu, a neka u hladnjači u zavisnosti od sorte. Ono što je najvažnije jeste slatkoća grozda koju merimo pre branja. Mladi ljudi u našem selu prepoznali su potencijal i šansu u vinogradarstvu, pa se sve više njih odlučuje da krene u proizvodnju što se može videti i po broju vinarija u Lipovcu. Ono što je najvažnije jeste ostati veran tradiciji, ne upoređivati se sa drugima jer vina iz Topole imaju svoju specifičnost koja im otvara vrata na mnoga tržišta. Naša vinarija za sada je mala, nema čak ni ime ali svako ko je probao domaće vino, oduševio se - kaže ovaj mladi vinogradar.

Vinski sektor postao je strateški važan za razvoj ekonomije Srbije, u njega je tokom prethodne godine uloženo 14 miliona evra podsticaja i podignuto je preko 300 hektara novih vinograda.

Državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Velimir Stanojević ističe da je za izgradnju i rekonstrukciju vinarija realizovano 11 miliona evra podsticaja, a tri miliona evra za nove zasade,

- Posebnu pažnju posvećujemo autohtonim sortama, „prokupcu“, ali i „bagrini“ „tamjanici“ i drugim sjajnim sortama pod kojima je trenutno samo osam odsto zasada, a plan je da ih bude 20 odsto u narednih nekoliko godina - objasnio je Stanojević i dodao da je fokus i na proizvodnji organskog vina, čija konzumacija raste u svetu.

Širenje domaćih sorti će pomoći afirmaciji i brendiranju Srbije kao vinske zemlje.

- Ponosni smo što je sve više vinarija koje proizvode vina od „prokupca“. To pomaže Srbiji i njenoj vinskoj industriji da bude prepoznata kao prava vinska zemlja, sa dugom tradicijom i izgrađenim identitetom - dodao je Stanojević.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti