Opasna rakija „samo“ svaka deseta

08.02.2024

09:37

0

Autor: R.B.

Na informacije udruženja potrošača da je veliki broj rakija na tržištu neispravan, odnosno da nisu prirodnog porekla, Ministarstvo poljoprivrede je sprovelo analize

Opasna rakija „samo“ svaka deseta
Ilustracija - Copyright Pixabay

Od 60 voćnih rakija, čiji su uzorci uzeti iz proizvodnje i prometa i na kojima su urađene analize, ustanovljeno je kako je kod pet analitički utvrđeno da poreklo etanola nije u potpunosti iz voća, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Nadležni navode kako su za utvrđene nepravilnosti u pogledu porekla etanola proizvođačima izrečene upravne mere u vidu zabrane prometa i povlačenja svih količina s tržišta.

Istovremeno, rezultati analiziranih uzoraka rađenih u ovlašćenim akreditovanim laboratorijama pokazali su da kontrolisani uzorci osvežavajućih bezalkoholna pića, vina i piva na domaćem tržištu odgovaraju u pogledu kvaliteta i bezbednosti, kao i da su usaglašeni sa zakonskom regulativom.

Poseban akcenat dat je na dokazivanje porekla etanola u voćnim rakijama – navodi se u tom izveštaju i pojašnjava da je planska kontrola ovih proizvoda obavljena prema proceni da li je potrebno pojačati kontrolu na osnovu podataka prethodnih aktivnosti inspekcije i izraženog interesovanja javnosti za bezbednost pića na tržištu.

U Ministarstvu poljoprivrede napominju da se aktivnosti inspektora nastavljaju i dalje po planu rada, kako se na tržištu ne bi našlo piće koje ne odgovara propisanom kvalitetu ili je nebezbedno za potrošače, prenela je „Politika“.

Udruženje "Pokret potrošača za kvalitet hrane" iz Pančeva saopštilo je krajem oktobra da ispitivanje tržišta prehrambenih proizvoda u Srbiji otkrilo "alarmantnu situaciju" u pogledu autentičnosti proizvoda poput meda, rakije i vina.

Primenom Prema istraživanju na koje se pozivaju iz "Pokreta potrošača za kvalitet hrane" , čak 16 uzoraka vina (88,89 odsto) od ukupno ispitanih 18 uzoraka vina iz najvećih trgovinskih lanaca i uglavnom iz uvoza, nije zadovoljilo kriterijume autentičnosti. Čak 85,71 odsto ispitanih uzoraka voćnih rakija (6 od 7) nije prošlo ispitivanje botaničkog porekla etanola, rekli su iz pančevačkog udruženja.

Analiza je rađena najsavremenijom EIM-IRMS metoda za procenjivanje autentičnosti prehrambenih proizvoda u privatnoj laboratoriji.

Da se prehrambeni proizvodi ne kontrolišu redovno i da ima propusta u lancu monitoringa hrane ukazao je nedavno i Državni revizor.

Državna revizorska institucija (DRI) je dala preporuku Ministarstvu poljoprivrede da izradi planski akt upravljanja kriznim situacijama u oblasti bezbednosti hrane, da predloži Koordinacionoj komisiji formiranje Radne grupe za hranu u cilju usklađivanja inspekcijskog nadzora u oblasti hrane, kao i da preduzme aktivnosti u cilju transparentnog informisanja javnosti o postojanju rizika po zdravlje, koji uzrokuje hrana. DRI je napomenula da imamo Nacionalnu referentnu laboratoriju (koja je svečano „otvarana“ u nekoliko navrata) koja i dalje nije potpuno u funkciji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike