Da li pijemo više ili samo bolje: Srbija godišnje dobije 100 destilerija

19.12.2023

09:41

0

Autor: R.B.

Iako se proizvodnja rakija znatnije ne povećava, na tržištu se registruje priličan brfoj novih destilerija svake godine, kažu iz PKS

Da li pijemo više ili samo bolje: Srbija godišnje dobije 100 destilerija
Ilustracija - Copyright 24sedam/Nenad Vujanović

Prema podacima Privredne komore Srbije (PKS) u našoj zemlji se godišnje proizvede oko 50 miliona litara rakije, od čega se 20 miliona litara proizvede za lične potrebe.

Te registrovane milione litara napravi oko 730 proizvođača žestokih alkoholnih pića, koji sve više i izvoze – rast je više od 20 odsto godišnje.

Rakija se najviše izvozi u Hrvatsku, BiH, Crnu Goru, Nemačku i SAD, ali se lista tih destinacija širi, pa je domaća rakija počela da se pakuje i za put do Azerbejdžana, Litvanije i Letonije, podsećaju u „Infostudu“.

Ali veći prodor na inostrana tržišta nije glavni razlog popularnosti otvaranja destilerija  u Srbiji.

– Poslednjih godina postoji veće interesovanje za otvaranje destilerija, ali se uglavnom radi o ljudima koji žele da ovo rade kao dodatni posao, odnosno kao hobi kojim bi da se bave na zakonom propisan način – objašnjava Aleksandar Bogunović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju u Privrednoj komori Srbije.

Usvajanjem Zakona o jakim alkoholnim pićima znatno je pojednostavljena procedura registracije proizvođača, pa se zbog te činjenice veliki broj onih koji su prethodno pekli rakiju odlučio da registruje i posluje na legalan način.

- Godišnje se osnuje oko 100 novih destilerija, ali se određen broj i briše iz registra. Najveći broj su mali proizvođači, ali činjenica je da broj raste, kao i proizvodnja rakije u Srbiji – kaže Bogunović.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike