Pijacu „održava“ inflacija, kod farmera padaju i cena i promet

01.12.2023

13:23

0

Vrednost prometa na zelenim pijacama veća je ove godine za visinu inflacije, dok su kod proizvođača cene uglavnom pale

Pijacu „održava“ inflacija, kod farmera padaju i cena i promet
Pijaca - Copyright 24sedam.rs/G.M.Š.

Vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Srbiji u prvih devet meseci ove godine, izražena u tekućim (aktuelnim) cenama, bila je za 10,9% veća nego u istom periodu prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

U strukturi vrednosti prometa najviše je učestvovalo povrće - 32,1%, zatim živina i jaja - 18,1%, voće i grožđe - 14,8%, dok su mleko i mlečni proizvodi učestvovali sa 14,6%.

A na „oranici“ cene idu dole

Dok se vrednost prometa održava višim cenama za potrošače, one kod proizvođača u otkupu padaju.

Ukupna vrednost prodaje i otkupa poljoprivrednih i ribarskih proizvoda u Srbiji u trećem ovogodišnjem tromesečju je u odnosu na isti period prethodne godine, izražena u tekućim cenama, manja za 19,3%, kaže RZS.

Vrednost i prodaja ovih proizvoda za prvih devet meseci 2023. godine, u poređenju sa istim periodom 2022. je bila pritom manja za 20% u tekućim cenama, a u stalnim cenama (kada se isključi inflacija) za 17,7%.

Tako je pšenica na nivou prodaje od lani (97%), ali je kukuruz na -37%. Telad se prodaje za 18% manje, prasad za 30% ali zato tovljeni pilići za 48% više.

Cene za žita su pritom pale 41% u odnosnu na prvih devet meseci lani, kod voća 50%, stoka i živina je skuplja 14%, jaja 17%, mleko čak 32%...

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike