Đubrivo jeftinije 37%, ali trošak paorima samo 5,3% manji

15.11.2023

13:31

0

Autor: G.M.Š.

Cene reprodukcionog materijala u poljoprivredi su u nekim segmentima značajno pale u odnosu na 2022. ali ne koliko je ratarima pala cena po kojoj mogu da prodaju svoje žito

Đubrivo jeftinije 37%, ali trošak paorima samo 5,3% manji
Ilustracija - Copyright Pixabay/Wolfgang Ehrecke

U Srbiji je cena reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi, u trećem kvartalu ove godine manja za 5,3 odsto u odnosu na isti kvartal prethodne godine, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po grupama proizvoda u trećem kvartalu 2023. godine, u odnosu na isti kvartal 2022. godine, najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupi mineralnih đubriva (37%).

Cene reprodukcionog materijala, sredstava rada i usluga u poljoprivredi u trećem kvartalu 2023. godine, u odnosu na drugi kvartal 2022. godine, u proseku su smanjene za 6,4%.

Posmatrano po grupama proizvoda u trećem kvartalu 2023. godine, u odnosu na prethodni kvartal, najveći uticaj na pad cena zabeležen je u grupama seme (24%) i mineralna đubriva (17%).

Na pitanje zašto onda ne padaju cene hrane, odgovor je jednostavan - neki proizvodi su pravljeni uz utrošak ranije kupljenog skupljeg materijala a nekima su cene, poput žitarica pale mnogo više nego ukupan trošak proizvodnje taklo da su proizvođač u debelom minusu.

Cena pšenice je prošle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu bila 53% jeftinija nego u isto vreme lani (19,2 dinara za kilogram), kukuruz je pao 51% (na 16,34) a soja "samo" 31% (50,76 dinara).

A sa zaradom koju sada ostvare, proizvođači bi trebalo da krenu u novu prozovodnju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike