Cene hrane neće mirovati do kraja godine

01.04.2023

10:01

0

Cene osnovnih životnih namirnica u Srbiji porasle su za 20 do 40 odsto u prethodnoj godini a neće se smriti još neko vreme, ističu stručnjaci

Cene hrane neće mirovati do kraja godine
Ilustracija - Copyright 24sedam.rs/G.M.Š.

Trend povećanja cena osnovnih životnih namirnica nastaviti, a stabilizacija i mogući pad cena mogu se očekivati tek krajem godine, kažu u Privrednoj komori Srbije.

- Kada gledamo cenu poljoprivedeno- prehrambrenih proizvoda možemo da primetimo trend rasta koji konstantno traje od pocetka pandemije koronavirusa do danas. Imamo na godišnjem nivou da se cene podižu minimum za 20 odsto, nekih čak i za 40 odsto – kaže Aleksandar Bogunović, serketar Udružćenja za biljnu proizvodnju u Privrednoj komori Srbije.

Bogunović je naveo da postoji više razloga za rast cena na koji, pre svega, utiče situacija na svetskom tržištu, dok je drugi deo vezan za domaću proizvodnju i domaće tržište.

- Kada pričamo uopšteno o poljoprivredno-prehrambrenih proizvodima, imamo situaciju da je sama poljoprivredna primarna proizvodnja poskupela, što znači da su porasle cene sezonske radne snage, a imamo i inflaciju na domaćem nivou - rekao je on.

I dalje će rasti

Na pitanje Tanjuga da li možemo da očekujemo rast cena osnovnih životnih namirnica i u narednom periodu, Bogunovic kaže da možemo, pre svega zbog inflacije i  rasta cena energenata, i da će se taj  trend nastaviti.

- Mi očekujemo da će možda doći do stabilizacije makroekonomske situacije do kraja godine i tek u tom periodu možemo da očekujemo da će se rast cena možda stabilizovati, a u periodu nekih kultura krenuti i na dole - dodao je on.

Objašnjava da mi nemamo mnogo velikih proizvođača, pogotovo kada je reč o povrtarskim proizvodima i da se povraća uglavnom proizvodi u poljoprivrednim gazdnistvima, to jest na malim parcelama, gde nema velike proizvodnje, zbog čega je i cena drugačija.

- Veoma je važna sezonalnost kod svih poljoprivrednih proizvoda, jer imate tačno u kom periodu godine koju biljnu vrstu možete da proizvodite i obično u tom periodu, kada ste vi glavni proizvođač u regionu, vi ste i glavni izvoznik na neke druge regione koji nemaju svoju proizvodnju - dodao je Bogunović.

Osvrnuo se, na primer, na crni luk, čija cena je drastično porasla u prethodnom period.

Pixabay
 

 

Kaže da u Srbiji imamo ograničene površine na kojima se sadi crni luk, tako da to što se na trzištu pojavio manjak te robe, znači da je prošao pik proizvodnje, a da je veća potražnja za njim, što otvara prostor da se podigne cena.

On dodaje da je slična situacija i sa jajima.

- Pošto dolazi Uskrs, malo se čuvaju zalihe jaja da bi se na tržište pustila veća ponuda, jer će biti i veća potražnja, a sada ih u ovom periodu ima manje i to je prostor za rast cena, jer raste tražnja, a manja je ponuda - objašnjava Bogunović.

Mnogo zavisi od cene energenata

Pomoćnik direktora za stratešku analizu u PKS, Bojan Stanić, kaže za Tanjugu da nas drugo poskupljenje energenata očekuje u maju, dok treće možemo očekivati na jesen, što podstiče inflaciju koja i dalje raste i koja iznosi prema poslednjem merenju 16,1 odsto međugodišnje. To mnogo utiče na standard života i kupovnu moć.

Stanić je rekao da, ipak, ako se pogleda prosečna zaradu u 2022. godini da je ona čak i realno porasla za 1,5 do dva odsto na mesečnom nivou.

- Od decembra je počela da pada, ali imamo blago ohrabrujući faktor iz januara kada smo videli da je opet realna zarada porasla za 0,8 odsto. To su prosečne vrednosti i treba imati u vidu medijalnu zaradu koja je niža od prosečne, to jest  nivo zarade koji ostvaruje 50 odsto ljudi, dok je drugi preko tog nivoa - rekao je Stanić.

Dodao je da stanovništvo, ipak, gubi kupovnu moć, a naročito građani koji su orjentisani na kupovinu namirnica koje poskupljuju. Napomenuo je da je prosečna penzija oko 320 evra, a da potrošačka korpa iznosi 400 evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike