Organska proizvodnja na 7.000 farmi: Otvoren Sajam etno hrane

30.11.2023

13:54

0

Kakva je moderna a tradicionalna hrana u Srbiji i regionu od dans mogu da vide posetioci Međunarodnog sajma etno hrane i pića

Organska proizvodnja na 7.000 farmi: Otvoren Sajam etno hrane
Ministarka Tanasković na štandu HOFF-a - Copyright FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Međunarodni Sajam etno hrane i pića, na kome učestvuje više od 300 izlagača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz Srbije i Jugoistočne Evrope, otvoren je danas na Beogradskom sajmu.

Ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković, je rekla da se organska proizvodnja prethodnih godina dosta razvila u našoj zemlji i da se sada time bavi oko 7.000 poljoprivrednih gazdinstava.

– Podsetiću vas da se organska proizvodnja razvila u poslednjih 10 godina. Pre toga smo imali tek možda dva, tri gazdinstva koja su započinjala svoju organsku proizvodnju – tvrdi Tanaskovićeva i dodaje da izvoz domaćih organskih proizvoda raste iz godine u godinu.

– Izvoz je prošle godine dostigao čak 68,5 miliona evra – kazala je ministarka.

Ona je naglasila i da je Ministarstvo podržalo 51 zahtev proizvođača za zaštitu geografskog porekla.

– Baš vi koji ste danas ovde izlagači, koji se bavite čuvanjem naše tradicije i kulture, jeste oni koji treba da zaštite geografsko poreklo – rekla je ministarka i pozvala izlagača da zaštite geografsko poreklo svojih proizvoda.

Osim promocije i prodaje na malo, cilj ove manifestacije je i očuvanje tradicionalnih receptura, ali i sklapanje poslova.

Sajam se održava do 3. decembra na Beogradskom sajmu, u Hali 2.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike