Pasulj košta kao dva kila mesa

08.08.2023

11:58

0

Cena domaćeg belog pasulja u Hrvatskoj je eksplodirala na pijaci u Bjelovaru

Pasulj košta kao dva kila mesa
Ilustracija - Copyright Profimedia

Nepovoljne vremenske prilike i sve skuplja proizvodnja donose danas i neke vrlo čudne računice i odnose. Na zelenoj pijaci u Bjelovaru, tako, prošle sedmice kilogram domaćeg belog pasulja se prodavao za čak osam evra, dok istovremeno kilogram svinjskog vrata sa kostima u mesarama košta 4,5 evra.

Tako je kilogram pasulja u Bjelovaru gotovo dvostruko skuplji od mesa i to je kuriozitet za Hrvatsku, gde je prema pisanju hrvatskog portala Danica, pasulj u Zagrebu i Čakovcu u proseku pet evra, Koprivnici 4,80 evra, a Pakracu 6,71 evro.

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede u avgustu prošle godine prosečna cena belog pasulja je na hrvatskim pijacama iznosila 4,42 evra.

Tokom predpandemijske 2019. godine, domaći beli pasulj je na lokalnim pijacama u proseku koštao oko 3,5 evra, što je za 43 posto manje u odnosu na ovu godinu.

U Srbiji, izgleda, nema toliko ljubitelja pasulja koji bi ga platili više od svinjetine. Cena pasulja na beogradskim pijacama je od 350 do 400 dinara za gradioštanac i 400 do 500 dinara za tetovac, odn osno od 2,9 do 4,3 evra.

Cena svinjskog vrata sa kostima po supermarketima se kreće od 750 do 800 dinara za kilogram, odnosno 6,4 do 6,8 evra.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike