Kako povećati prinose krastavaca i imati veći profit!

22.07.2023

19:45

0

Autor: K. B.

Proizvodnja krastavca može biti prividno jednostavna, ali ipak nosi određene izazove

Kako povećati prinose krastavaca i imati veći profit!
Uzgoj krastavaca - Copyright Profimedia

Poput svake druge vrste, i uzgoj krastavaca zahteva ulaganje, mnogo rada, znanja i strpljenja. Ponekad se susrećemo s problemom da biljke cvetaju, ali ne donose plodove ili da plodovi žute i opadaju.

Ovo je češća pojava u plasteničkoj proizvodnji, što može smanjiti prinose i profitabilnost. Razvoju ovih problema pogoduje nekoliko faktora koje je potrebno pažljivo planirati i radom izbeći.

Odakle početi?

Važan faktor je izbor lokacije za uzgoj. Treba birati dobro osvetljena mesta, jer nedostatak svetlosti može biti uzrok opadanja cvetova. Krastavci zahtevaju visok nivo svetlosti, što može biti problem u plastenicima ili kod preguste sadnje. Preporučuje se od jedne do tri biljke po kvadratnom metru, zavisno od sorte ili hibrida.

Pravilna rezidba je takođe ključna jer suvišna zelena masa može zaklanjati cvetove, što dovodi do njihovog opadanja. Osim toga, rezidba uspostavlja pozitivan odnos između nadzemne zelene mase, korena i rodnosti.

Krastavci su toploljubiva kultura koja zahteva zagrejanu zemlju i vazduh za rast i razvoj. Suviše visoka temperatura može izazvati sterilnost cveta i opadanje plodova. Stoga je važno obezbediti dovoljno vode, hraniva i oprašivača.

Krastavci su veliki potrošači hraniva, a zahtevi rastu tokom plodonošenja. Redovno ih zalivajte kako biste održali cvetove. Voda ne sme biti hladna, a hraniva koja sadrže više kalijuma, fosfora i odgovarajućih mikroelemenata se preporučuju.

Pixabay
 

Kako postići maksimalni prinos?

Može se javiti problem s oprašivanjem i oplodnjom, naročito kod nekih sorti koje slabije stvaraju ženske cvetove. U ovom slučaju, fermentisani stajnjak razblažen vodom može poslužiti kao podsticaj.

Važno je ne preterivati s hranivima, jer i to može dovesti do opadanja cvetova i plodova. Drugi problem je kod partenokarpnih sorti koje stvaraju više ženskih cvetova. Ovde je preporučljivo uzgajati i sortu oprašivača koja stvara dovoljan broj muških cvetova. U plastenicima može doći do ovog problema jer nema insekata oprašivača.

Napokon, važno je redovno beriti zrele plodove kako bi se podstakao dalji rast i razvoj biljaka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike