Ministarka Tanasković: E-Agrar za efikasniju poljoprivredu

21.04.2023

15:49

0

Ministarka je govorila o Predlogu zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju

Ministarka Tanasković: E-Agrar za efikasniju poljoprivredu
Jelena Tanasković - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

Ministarka za poljoprivredu Jelena Tanasković izjavila je danas da se Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o podsticajima u poljoprivredi i ruralnom razvoju bliže uređuju specifičnosti elektronskog upravljanja u postupku za ostvarivanje prava na podsticaje.

Govoreći na sednici Skupštine Srbije, Tanasković je podsetila da je e-Agrar uveden izmenama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju iz 2021. godine.

Bolje upravljanje budžetom

- Izmene koje su predložene podrazumevaju potpuno uređenje sisteme funkcionisanja i upravljanja agrarnom politikom Srbije na jedan potpuno nov, precizan, statistički dokumentovan i transparentan način - poručila je ministarka Tanasković.

Kako je rekla, nakon uvođenja svih registara na jedno mesto, katastar, registri praćenja životnog veka životinja i praćenja svakog poljoprivrednog gazdinstva po periodima kako poljoprivreda funkcioniše, nadležni će moći bolje da upravljaju opredeljenim budžetom, kao i da bolje sagledaju regionalne razlike u različitim poljoprivrednim granama.

- E-Agrar se uvodi u cilju modernizacije i ubrzanja postupka za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju i omogućiće elektronsko podnošenje zahteva, uštedu u vremenu prilikom obrade zahteva, brže odobrenje i bržu isplatu, smanjenje mogućnosti greške prilikom podnošenja zahteva. Poljoprivredni proizvođači više neće morati da pribavljaju papirne isprave i gube svoje vreme na šalterima čime se značajno smanjuju troškovi postupka za svaku stranu - rekla je Tanaskovićeva.

Minimum 9.000 dinara

Ona je dodala da je Predlogom zakona povećana subvencija za mleko sa sedam na 10 dinara po litru, a da je smanjen uslov za subvenciju sa 3.000 litara na 1.500 litara kravljeg mleka po kvartalu.

Takođe, istakla je, maksimalni iznos od 6.000 dinara subvencije po hektaru za biljnu proizvodnju, preinačen je u minimalni iznos, tako da će ove godine, uz subvenciju za gorivo, iznositi 9.000 dinara.

- Ova godina je rekordna po izdvojenom novcu za poljoprivredu. Opredeljeno je 80 milijardi dinara, i to je dokaz jasne namere države da pomogne - poručila je ministarka.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike