Novi život s kozama: Iz Beograda došli da prave sir na Kosmaju (FOTO/VIDEO)

10.04.2023

07:35

0

Život u gradu i stres lekarskog poziva Radosavljevići su zamenili farmom koza na Kosmaju, za koju kćerka Ana Basrak ima velike planove

Novi život s kozama: Iz Beograda došli da prave sir na Kosmaju (FOTO/VIDEO)
Kozije đakonije sa Kosmaja - Copyright Screenshot:AgroTV

Roditeljski hobi i želju da se uz redovan posao bave nečim korisnim a u zdravom okruženju van Beograda, Ana Basrak je razvila u mini farmu koza. Danas porodice Radosavljević i Basrak, u kojoj su roditelji defektolozi, ne mogu da na svojoj farmi na Kosmaju naprave dovoljno sira i isporuče surutke koliko im se traži.

- Koze za veoma zahvalne za držanje ali je kozarstvo, nažalost, zapušteno u Srbiji i njime se ljudi malo bave a još manje se u njega razumeju. Zbog toga nema ko da ti pomogne već moraš sam sve da naučiš. Ali, kada nabavi jednu kozu, i kreneš da je muzeš, sve brzo ide svojim tokom – kaže za AgroTV Ana.

Kozji proizvodi, od surutke, preko mleka do sira, zahvalne su i za zdravlje potrošača, jer koze su probirljive životinje koje ne možete kljukati veštačkom hranom, kao neke drugu domaću stoku, kažu ovi domačini.

Ali, da bi živeli zdravo i proizvodili zdravo, potrebna je i ljubav prema poslu i elan da se radi kako bi trebalo. Radosavljevići i Basraci ustaju u četiri sata ujutro, kako bi namirili svoje životinje, pa tek potom ide sve ostalo.

- Čovek mora ovo da voli da bi se time bavio, bez toga nema posla sa životinjama. A onda se ta ljubav prenese i nas sledeću generaciju: Naša deca su odrasla sa kozama, tu su koliko im škola dozvoli, i već znaju sve o njihovom uzgoju – napominje Ana Basrak.

Otac Nebojša Radosavljević dodaje da koze toliko ljubavi i dobrih emocija uzvraćaju da im tih dvanaest godina kooliko ih već gaje ništa nije teško palo.

Srpski kamember od koza, što da ne?!

Koze sa ovog domaćinstva su veći deo godine na ispaši, gde u šumskom okruženju pasu šta žele, od voća do lekovitog bilja. Preko zime se hrane senom, zobom i kukuruzom.

Trenutno prave mladi koziji sir, koziji sir u maslinovom ulju, i onaj sa sušenim paradajzom i začinskim biljem. Ali planovi idu mnogo dalje od toga.

- Ideja nam je da pravimo buđave kozije sireve. Trenutno imamo male količine mleka, jer koze ipak ne daju kao krave, pa je i količina sira mala. Napravićemo kontrolisane uslove za plemenitu buđ sira, pa ćemo onda i to ponuditi kupcima u Srbiji. Da i mi odavde imama sir tipa kamembera – najavljuje Ana Basrak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike