Italijani se plaše nove suše: Vlada izdala dekret

12.04.2023

10:06

0

Italijanska vlada usvojila je novi dekret o suši kako bi se izborila sa teškom krizom, odnosno eventualnom nestašicom vode

Italijani se plaše nove suše: Vlada izdala dekret
Copyright Promo/MCF

 Italiju često muči suša tokom letnjih meseci, a prošle godine je u nekoliko regiona proglašeno "vanredno stanje" zbog najgore suše koja je tu zemlju pogodila u poslednjih 70 godina, prenosi Euraktiv.

Ove godine se očekuje da će se situacija pogoršati jer je zemlja imala izuzetno malo padavina tokom zime.

- Cilj je da prebrodimo leto jer je nivo reka, glečera i jezera, posebno u severnoj Italiji, dramatičan. Ako ne bude kišno proleće, verovatno će biti veoma komplikovano leto - upozorio je ministar za infrastrukturu Mateo Salvini.

Uredba, koju je predstavio Salvini i koju je Savet ministara odobrio 6. aprila, ima za cilj da ubrza procedure za izdavanje odobrenja za vodnu infrastrukturu.

To uključuje stvaranje radne grupe koja podnosi izveštaje Salviniju i imenovanje nacionalnog komesara za vanredne situacije.

Mere navedene u uredbi obuhvataju pojednostavljene procedure za projektovanje i izgradnju vodne infrastrukture, povećane korisne zapremine rezervoara za vodu i mogućnost izgradnje kišnih bazena za poljoprivrednu upotrebu.

Uredba takođe uključuje odredbe o ponovnom korišćenju prečišćene otpadne vode za potrebe navodnjavanja i pojednostavljenje izgradnje postrojenja za desalinizaciju za proizvodnju vode za piće iz morske vode.

Kako se navodi, radna grupa će planirati intervencije koje je potrebno hitno sprovesti u roku od 30 dana kako bi se kratkoročno rešila kriza.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike