Tanasković: Nećemo da izvozimo sirovinu već gotov proizvod, zarada je mnogo veća (FOTO)

07.04.2023

13:36

0

Ministarka poljoprivrede u Čačku najavila velika ulaganja i uputila poziv svim proizvođačima da apliciraju za subvencije

Tanasković: Nećemo da izvozimo sirovinu već gotov proizvod, zarada je mnogo veća (FOTO)
Jelena Tanasković u Čačku - Copyright RINA

Prerađivačka industrija jedan je od najvažnijih faktora za razvoj poljoprivrede u Srbiji. Da su benefiti višestruko veći, ako na inostrano tržište izvezete gotov proizvod, a ne sirovinu potvrdila je ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković prilikom posete Čačku.

- Srbija je zemlja koja ima veliki broj uspešnih poljoprivrednih proizvođača i na nama je da im još više pomognemo kako bi svojim proizvodima dali dodatnu vrednost, kako ne bi izvozili sirovinu već gotov proizvod. Porodična kompanija iz Čačka koju sam danas posetila na najbolji način pokazuje da je to i te kako izvodljivo i moguće. Tu je naš potencijal, preradom i sinergijom nekoliko komponenata dobijamo finalni proizvod koji je konkuretan kako na evropskom tako i na svetskom tržištu, a zarada je na taj način mnogo veća - rekla je za RINU ministarka Tanasković.

RINA
 

Ona je dodala da je jako važna aktivnost lokalne samouprave kada je u pitanju razvoj poljoprivrede upravo na lokalnom nivou.

- Drago mi je što sam posetila Čačak, koji nastupa poprilično aktivno i agresivno kad su u pitanju mnogi projekti iz oblasti poljoprivrede. Kanal za navodnjavanje jedna je od kapitalnih investicija, koji će mnogo značiti lokalnom stanovništvu. Velika ulaganja opredeljena su iz lokalnog budžeta, a naš cilj u narednom periodu jeste da kroz različite subvencije poljoprivrednici ukrupne svoju proizvodnju do 50 odsto. Ako imaju krave da kupe još grla, ili ukoliko se bave ratarstvom da kupe još plodnog zemljišta - naglasila je Tanasković.

Od danas je aktivan i javni poziv za subvencije po hektaru, koji će trajati do 31. maja, a ministarka je pozvala sve poljoprivrednike koji ispunjavaju uslove da se prijave. Do danas imamo 236.000 poljoprivrednih gazdinstava registrovanih preko e-agrara što je dobar broj, tako da je pokazano da digitalizacija među poljoprivrednicima nije bauk i i te kako je moguća. Srbija je u svemu lider u regionu, tako da je digitalizacija u ovoj oblasti nešto o čemu ne bi trebalo polemisati.

Takođe, u planu je da mladi ljudi koji će pomagati zaposlenim u Stručnim poljoprivrednim službama obilaze teren i na licu mesta pomognu proizvođačima kad je u pitanju funkcionisanje e-agrara, navela je ministarka poljoprivrede.

Nakon obilaska porodične kompanije koja se bavi preradom poljoprivrednih proizvoda, ministarka Tanasković obići će Institut za voćarstvo u Čačku.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: RINA

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike