Gledaju u svako zrno: Kako se pravi vrhunsko vino otkrivaju u „Vinumu“ (FOTO/VIDEO)

14.01.2023

18:35

0

Ako negde u Srbiji znaju da prave vrhunsko vino to je na Fruškoj gori, a „tajnu“ kako se dolazi do kapljica koje iz sveta donose nagrade za 24sedam otkrili su u Vinariji „Vinum“

Gledaju u svako zrno: Kako se pravi vrhunsko vino otkrivaju u „Vinumu“ (FOTO/VIDEO)
Ilustracija - Copyright Pexels

Da bi se dobilo dobro vino, potrebno je dobro grožđe, jer sada već svi znamo - „kvalitetno vino se pravi u vinogradu a ne u vinariji“. Ali proces baš nije tako pravolinijski, niti je proceduru jednostavno sprovesti, jer ima tu mnogo malih tajni, kojima se proizvodnja vrhunskih vina izdvaja od onih „običnih“, objasnili su za 24sedam u vinariji „Vinum“ u Sremskim Karlovcima.

Jedna od njihovih „tajni“ odigrava se praktično čim grožđe stigne iz vinograda do vinarije, otkrila nam je enolog Anđela Živanović.

- Ohlađeno grožđe brzo mora da ide na probirnu traku, jer radi se o kraju leta i visokoj spoljnoj temperaturi,. Onda se gleda svako zrno, da li zadovoljava naše kriterijume kvaliteta. Posle nekoliko sati gledanja to postane veoma naporno ali taj korak je veoma važan za krajni cilj, a to je dobiti vrhunski kvalitet – objašnjava Anđela.

Od kljuka do starenja u boci

Probrano grožđe ide dalje svojom procedurom. Prva stanica je muljača sa ruljačom, gde se odvajaju peteljke a bobice padaju u kljuk pumpu koja masu potera do prese.

Tu već vino poprima svoj prepoznatljiv, tečni oblik, jer iz prese u tankove izlazi samotok. U tankovima od inoksa odigrava se dvonedeljna fermentacija, zatim vino odležava od nekoliko meseci do godinu dana, ali tu se proces dobijanja vina ne završava.

- Imamo vina koja odležavaju u tankovima, ali i ona koja stare i svoju specifičnu aromu dobijaju u barik buradima. Ona i tu provedu godinu dana. Na kraju, naravno, svoje sazrevanje doživljavaju u bocama, u kojima premijum vina moraju pre isporuka kupcima da provedu kod nas bar šest meseci – napominje ovaj mladi stručnjak.

Međutim, u „Vinumu“ ne puštaju sva vina da na miru fermentišu sama, iako su za većinu dobijali brojne domaće i međunarodne nagrade - od „Najboljeg vina Srbije“, preko zlatnih medalja na BIVC-u (Balkans International Wine Competition, u Atini) i čuvenom londonskom Dekanteru (Decanter World Wine Awards) .

Malo su se igrali i sa kvascima, kada su odlučili da od grašca naprave i penušavo vino. I to ni manje ni više nego klasičnom metodom za čuveni šampanjac, što podrazumeva proces od tri godine za dobijanje vina.

- Napravili smo penušavac “dinu“, koja je odmah dobila međunarodnu nagradu, ali za tako nešto morate imati i želju i mogućnost da eksperimentišete. Srećom, u ovoj vinariji vlasnik daje odrešene ruke tehnolozima da se proba nešto novo – kaže Anđela Živanović iz sremskokarlovačkog „Vinuma“.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike