Pobuna građana u Sremskim Karlovcima: Ne damo da nam ciglana truje vinograde!

20.07.2021

18:05 >> 19:24

0

Hoće li Sremski Karlovci rizikovati svoju evropsku vinogradarsku i vinsku reputaciju zarad nešto prihoda iz proširene industrijske zone i veće ciglane, pita

Pobuna građana u Sremskim Karlovcima: Ne damo da nam ciglana truje vinograde!
Copyright Vinogradi ili industrija: Okolina Sremskih Karlovaca, Foto: FB grupa Zaštitimo karlovačke vinograde

Sremski Karlovci su na putu da se pridruže Jadru i Rađevini, rekama Stare Planine, Boru, Limu i Drini, deponijama u Nišu, Pančevu… i drugim mestima u Srbiji u kojima se svakodnevno uništava zemljište, voda i vazduh, zarad nešto malo državnog, a malo više privatnog profita, boje se meštani ovog fruškogorskog grada.

Po svemu sudeći, pred Opštinom Sremski Karlovci i njenim građanima je donošenje odluke koja bi mogla da bude sudbonosna za ovaj poznati istorijski kraj – hoće li svoju budućnost vezati za zdravu hranu, vino i eko-turizam ili za industriju.

Promena strategije?

Naime, Opština je spremna da promeni prostorni plan i omogući širenje industrijske zone praktično u vinograde i to bi dugoročno moglo da bude “ekser u sanduk“ čuvenog fruškogorskog vinogorja, o kome zapisi datiraju iz srednjeg veka, a razvoj vinarstva i vinogradarstva, uz turizam, se odavno smatra strateškim pravcem razvoja opštine i celog fruškogorskog kraja.

Ovo je stav građana okupljenih u grupu “Zaštitimo karlovačke vinograde“, koji su pokrenuli peticiju protiv ovakve odluke.

Ciglana kod Sremskih Karlovaca, Foto:FB “Sačuvajmo karlovačke vinograde”

– Meštani su ogorčeni, jer ovakve promene i proširenje industrijske zone će im uništiti vinograde, sniziti vrednost imanja i nekretnina, a pitanje je da li će oni koji se bave vinogradarstvom ubuduće moći da dobijaju i subvencije za bavljenjem organskom poljoprivredom praktično u zoni industrije koja zagađuje. Tu se već nalazi teška industrija, skladišta nafte i, kako čujemo, opasnih materija, a sada će da se proširi i ciglana, koja ionako zagađuje svojom proizvodnjom – kaže za 24sedam Bojan Baša, fruškogorski vinar i član “Zaštitimo karlovačke vinograde“.

IGM “Polet“ Novi Bečej: Sve po zakonu, radimo na ekologiji

U vezi poslovanja “Fabrike cigle Stražilovo“ u Sremskim Karlovcima iz novobečejskog “Poleta“ odgovaraju da poštuju sve zakonske procedure i ekološke propise i da je ta “Nekse grupa” od 2003. do danas u svoje kompanije uložila gotovo 55 miliona evra, od čega u Sremskim Karlovcima više od 16 miliona, gde je fabrika prva dobila filter.

– Svi izveštaji iz 2020. pokazuju da vrednosti ne prelaze granične količine emisije koje su definisane Uredbom o graničnim vrednostima emisije štetnih materija u vazduh iz stacionarnih izvora. Svesni smo naše obaveze kontinuiranog unapređenja procesa u cilju povećanja stepena zaštite životne sredine, potrošnje energije i poboljšanja energetske efikasnosti, a na čemu i mi, kao i sve članice poslovnog sistema Nekse grupe, regionalnog proizvođača građevinskog materijala, već dugo radimo – kaže za 24sedam Majda Petković, direktorka “Poleta“.

Udruženi građani upozoravaju da vremena za reakciju javnosti ima malo, jer Opština svakog trenutka može da da predlog izmene prostornog plana na javni uvid i onda teče rok od nedelju dana ili dve da svi zainteresovani saopšte svoje primedbe.

Zalaze 70 hektara u privatne vinograde

– Planira se prenamena zemljišta tako da ono iz poljoprivrednog pređe u industrijsko, odnosno u zonu iskopavanja ruda, pod koju se računa i opekarska glina. To bi omogućilo ciglani “Polet Bečej“, koja je u vlasništvu hrvatske “Nekse grupe“, a koja ovde ima pogon, da proširi za 70 hektara zahvatanje gline na privatne posede u atarima Matej, Remetica i Karaš. To bi za vinogradarstvo bilo pogubno – ističu iz “Zaštitimo karlovačke vinograde“.

Ova tri atara su na svega dva kilometra od Sremskih Karlovaca, opštine vekovima poznate po vinogradarstvu, a u kojoj i danas postoji više od 30 vinarija. Ovaj predeo je prepoznat kao jedna od najboljih pozicija za vinogradarstvo u Evropi, i po kvalitetu zemlje se može porediti s najboljim vinogradarskim regijama u Italiji i Francuskoj.

Industrijska zona u Sremskim Karlovcima; Foto: FB grupa Zaštitimo karlovačke vinograde

– Ovde je raj za organsku proizvodnju, poljoprivredu, ekološki, kulturni, agro i vinski turizam i danas godišnje dođe više od 300.000 turista u Sremske Karlovce. Ne dolaze oni zbog cigli i crepova, nego zbog Fruške Gore i naših vina – naglašava Bojan Baša.

Žalbe u vetar

On ističe da je i sa ciglanom i industrijskom zonom na Dunavu i u sadašnjem obimu, pre najavljenog uvećanja, bilo problema. U svega nekoliko godina potpuno je uništeno 54 hektara pošumljenog priobalja, “bez pardona“ uništen je značajan arheološki lokalitet, a da je ciglana prepoznata kao ozbiljan zagađivač celog rejona.

U “Zaštitimo karlovačke vinograde“ kažu da petrol koks i druge toksične i kancerogene materije koje se koriste u radu završavaju na njihovim biljkama, posuđu, u njihovim plućima…

Posledice iskopavanja gline; Sremski Karlovci, Foto: FB grupa “Zaštitimo karlovačke vinograde”

– Žalili smo se ministarstvima energetike, poljoprivrede, zdravlja i ekologije i ništa. Inspekcije “skreću“ nadležnost jedna na drugu i nikom ništa. Sada je dogorelo do noktiju – priča Bojan Baša.

Pročitajte još:

U Udruženju “Zaštitimo karlovačke vinograde“ ističu da je “neko iz Karlovaca“ procenio da je važniji interes jedne privatne firme nego vekovna tradicija koja dovodi hiljade turista u grad poznat po dobrom vinu, kulturnom nasleđu i prelepoj prirodi koja ga okružuje.

– Umesto da se podižu novi vinogradi, nama su i postojeći vinogradi, i to najvišeg kvaliteta, u opasnosti da nestanu. U Republici i Vojvodini se donose strateški dokumenti o razvoju vinogradarstva i turizma, a onda se na lokalu događa ovo. Zbog toga smo pokrenuli ovu peticiju – objašnjavaju meštani.

Šta traže građani u peticiji

U peticiji, koju je već potpisalo nekoliko hiljada građana, Pokrajinskom sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, kao i Pokrajinskom sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Ministarstvu za zaštitu životne sredine Srbije građani zahtevaju:

  • Obustavu proširenja zone eksploatacije kao i zabranu korišćenja petrol koksa i drugih prljavih energenata (nulta tolerancija) u radu ciglane „AD Polet Bečej“, pogon „IGM Stražilovo“, i sprovođenje mera sanacije i rekultivacije zatvorenih kopova;
  • Zabranu skladištenja opasne materije TNG i obustavu povećanja skladišnih naftnih kapaciteta u RZ „Prosjanice“ koji nose rizik potencijalnog hemijskog udesa, kao i obavljanje drugih delatnosti koje bi proizvele rizik po životnu sredinu i stanovništvo;
  • Potpuno izmeštanje skladišta amonijum nitrata privrednog subjekta „Promist“, kao i potpunu zabranu delatnosti na parceli 3485 koje podrazumevaju držanje opasnih materija i nose rizik potencijalnog hemijskog udesa i eksplozije;
  • Očuvanje i zaštitu vinogradarstva, voćarstva i pčelarstva kao tradicionalnih delatnosti i organske proizvodnje;
  • Sprovođenje svih zakonom predviđenih mera očuvanja i zaštite prirodnih resursa, geoloških i arheoloških lokaliteta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike