Francuzi brinu o zdravlju nacije: S polja se izbacuje prokaženi „glifosat“

18.10.2020

09:15

0

Francuska ima plan da do 2021. godine prekine veći deo upotrebe problematičnog herbicida, a do 2023. potpuno zabrani njegovo korišćenje

Francuzi brinu o zdravlju nacije: S polja se izbacuje prokaženi „glifosat“
Copyright Profimedia

Oko „glifosata“ i njegovog uticaja na zdravlje ljudi i okolinu već se godinama lome koplja između onih koji tvrde da je kancerogen i drugih koji kažu da za to nema naučnih dokaza

Mnoge države razmišljaju da li treba da ga zabrane, a u EU je na jedvite jade 2017. godine, pod pritiskom moćne hemijske industrije, produžila njegovu upotrebu za pet godina.

Francuska sada ima plan da do 2021. godine prekine veći deo upotrebe glifosata, a do 2023. potpuno zabraniti njegovo korišćenje, prenosi Agroklub.

Ministarka ekološke tranzicije, Barbara Pompili, prošlog meseca je najavila delimičnu zabranu korišćenja ove materije a sada je Agencija za hranu, životnu sredinu i zdravlje i sigurnosti na radu (ANSES) najavila neka nova ograničenja za to hemijsko jedinjenje.

Zabrane uzeti s rezervom

Zabrane upotrebe određenih (štetnih) hemikalija treba pozdraviti ali ih ujendo uzeti s rezervom. u prilog ovoga treba reći da je Francuska nedavno dozvolila upotrebu neonikotinoida kada se videlo da je to neophodno za spas proizvodnje šećerne repe. Proizvođači su ove godine imali prosečan pad proizvodnje od 15 odsto, pretili su manjim uzgojem i Vlada je odmah predložila da im se do 1. jula 2023. dopusti upotreba tih materija za tretiranje semena.

U Francuskoj je to je najčešće korišćen herbicid, a zbog moguće zabrane je još 2018. godine njegova prodaja porasla za čak 10 odsto.

Najpoznatiji herbicid na bazi „glifosata“ je po zlu čuveni Monsantov (od 2018. pod nemačkim Bajerom) „roundap“, koga mnogi poistovećuju sa proizvodnjom GMO hrane, a njega proizvođači više neće smeti da koriste.

Takođe, u novoj odluci ANSES-a rečeno je da on više neće moći da se primenjuje za međuredno prskanje između vinove loze i voćaka niti na poljima koja su orana.

Ali, to bi se ipak dopustilo ako bi mehaničko uklanjanje korova bilo nepraktično ili skupo, a takođe bi bilo dopušteno i na poljoprivrednim gazdinstvima koja izbegavaju oranje radi očuvanja plodnosti zemljišta, navodi se u saopštenju pomenute agencije.

Po zlu čuveni: Monsantov “roundup” hebicid, Profimedia

Napominju i da će se maksimalna količina odobrenog glifosata godišnje smanjiti za 60 odsto za tretiranje voćnjaka i useva i 80 odsto za vinograde.

Ova je agencija već povukla desetak sredstava za suzbijanje korova na bazi te aktivne materije, a u toku je postupak pregleda onih koji su još uvek na tržištu.

“Neki proizvodi više ne zadovoljavaju nova pravila, a njihovo isključenje sa tržišta bi trebalo da očekuje tokom iduće godine”, rekla je za reuters direktorka za tržišna odobrenja u ANSES-u, Mari-Kristin de Gudenin.

Što se tiče profesionalne upotrebe glifosata na nepoljoprivrednim površinama, poput održavanja železničkih nasipa, sredstva će i dalje biti dopuštena zbog nedostataka alternativa. Iako takvi slučajevi predstavljaju samo 1,5 odsto upotrebe ove materije u Francuskoj.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agroklub

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike