Mrtvilo na Produktnoj berzi: Prepolovljena trgovina, pšenica traženija od kukuruza

03.09.2022

05:33

0

Mirna nedelja na robno-berzanskom tržištu dovela je do znatno smanjenog obima trgovanja

Mrtvilo na Produktnoj berzi: Prepolovljena trgovina, pšenica traženija od kukuruza
Ilustracija - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Protekle nedelje na Produktnoj berzi u Novom Sadu kao da je vladalo zatišje. Kupci i prodavci su zaključili ugovore za samo 1.770 tona robe, što je nedeljni pad od 42,8 odsto a u odnosu na proske prethodne četiri nedelje čak 68 odsto.

Shodno slabijoj trgovini u robi ostvaren je i skromniji novčani obim trgovine, pa je prometovano svega 97,5 miliona dinar. To je tačno za trećinu manje nego prethodne trgovačke nedelje a za 59 odsto manje nego u prethodne četiri nedelje.

Pšenice najtraženija, soja malo jeftinija

Količinski se najviše trgovalo pšenicom, koja beleži blagi rast cene. Soja, sa druge strane, ima silazni cenovni trend.

Već drugu nedelju za redom tržište kukuruza je mirnije u odnosu na period kad je ova žitarica imala primat u robno-berzanskom trgovanju, saopšteno je sa Berze.

Povećana ponuda bila je primetna od početka nedelje, dok je interesovanje kupaca bilo osetno manje. Do dodatnog smirivanja tržišta dolazi krajem nedelje, usled slabije ponude.

Kukuruzom se trgovalo od 33,70 do 34,30 dinara za kilogram, bez PDV-a. U odnosu na prethodni period, cena je imala minimalni rast od svega 0,02 odsto a ponder cena je bila 34,03 dinara (37,43 dinara sa PDV-om).

Cena pšenice beležila je pozitivan cenovni trend. Prvi dan u nedelji doneo je veću tražnju u odnosu na ponudu, međutim, već sutradan su izostale kotacije.

Dalji tok nedelje doneo je manju dinamiku na ovom tržištu. Pšenica sa 11,5-12 odsto proteina i dalje se najviše traži.

Ugovori za ovu žitaricu realizovani su u cenovnom rasponu od 35,80 do 36,20 dinara za kilogram bez PDV-a. Ponder cena iznosi 35,99 dinara (39,59 dinara sa PDV-om).

U odnosu na prethodnu nedelju, cena je viša za 0,35 odsto.

Soja i sa viškom ponude drži cenu

Na tržištu soje beleži se veća ponuda u odnosu na tražnju i ove nedelje. Sojom se početkom nedelje trgovalo na cenovnom nivou od 82,50 dinara za kilogram bez PDV-a, da bi usled velike cenovne razlike ponuda kupaca i prodavaca došlo do manje aktivnosti na ovom tržištu.

Krajem nedelje, berzanski ugovori su zaključeni po ceni od 81 dinar bez PDV-a, što ukazuje na jasno negativno cenovno kretanje.

Ponder cena iznosi 81,65 dinara (89,81 dinara sa PDV-om), što je pad od 0,94% u odnosu na prethodnu nedelju.

Ječmom se trgovalo se po jedinstvenoj ceni od 33,50 dinara za kilogram (36,85 dinara sa PDV-om).

Primetno je povećano interesovanje i ponuda mineralnih đubriva. Ugovor za NPK 16:16:16, na paritetu „franko isporučeno“ realizovan je po ceni od 93,58 dinara za kilogram bez PDV-a.

Na paritetu „franko utovareno“, ovo đubrivo je prometovano u cenovnom rasponu od 93,89 do 94,48 dinara bez PDV-a.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike