Oživela trgovina na Produktnoj berzi: Pšenici cena pala, kukuruzu skočila

23.07.2022

06:30

0

Značajan rast trgovine i više cene kukuruza i soje obeležili su trgovanje na srpskoj robnoj berzi u Novom Sadu protekle nedelje

Oživela trgovina na Produktnoj berzi: Pšenici cena pala, kukuruzu skočila
Ilustracija - Copyright Pixabay

Veća aktivnost na domaćem tržištu osnovne poljoprivrendne robe, Produktnoj berzi u Novom Sadu, zabeležena je od sredine nedelje, da bi se završila sa 8.379 tona prodate robe. To je za 40,8 odsto više nego nedelju dana ranije i čak 70 odsto više nego što je prosek za prethodne četiri nedelje.

Novčana vrednost trgovanja bila je 328,3 miliona dinara (2,8 miliona evra), sa nedeljnim skokom od 54 odsto, i 49 odsto prema mesečnom proseku.

Ilustracija:24sedam/Produktna berza
 

Ove nedelje nastavljeno je pojačano interesovanje za kupovinu kukuruza, kojim se najviše trgovalo i gde je promet bio 6.536 tona. Strukturu kupaca činili su krajnji potrošači i izvoznici, saopšteno je sa Produktne berze.

Berzanski ugovori, na paritetu FCA, zaključeni su u cenovnom rasponu od 32 do 33,50 dinara za kilogram bez PDV-a. Na paritetu CPT, ovom žitaricom trgovalo se po ceni od 33,70 dinara bez PDV-a. Ponderisana cena iznosi 32,88 dinara, za 3,59 odsto više nego prethodne nedelje.

Pšenicu "probudio" slobodan izvoz

Vest o ukidanju izvoznih kvota, odnosno slobodnom izvozu (do jeseni), uticala je na povećanje aktivnosti na tržištu pšenice. I dalje su učesnici skoncentrisani na otkup pšenice Republičke direkcije za robne rezerve, a do sada je ponuđeno 108.000 tona.

Na berzanskom tržištu, kako je nedelja odmicala, tražnja je rasla. Ugovori su zaključivani u cenovnom rasponu od 34,50 do 37 dinara za kilogram bez PDV-a, u zavisnosti od parametara kvaliteta.

Statistički, pšenica beleži pad cene. Ponder za ovu nedelju iznosi 35,25 dinara, što je pad od 2,08 odsto.

Najviše poskupela soja, ali potražnja mala

Najveći rast cene zabeležen je kod soje. Od početka nedelje, ponude ove uljarice bile su na mnogo višem nivou. Najviša ponuđena cena bila je 80 dinara bez PDV-a za soju uz obračun kvaliteta.

Iako je ponuda povećana, interesovanje za kupovinu, sa druge strane, dosta je malo.
Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 75 do 78 dinara za kilogram bez PDV-a, uz obračun kvaliteta, a kupci su bili domaći prerađivači.

Ponderisana cena iznosila je 76,5 dinara, što je rast od 7,75 odsto.

Ječam preokrenuo trend

U odnosu na prethodnu nedelju, kada je cena ječma beležila negativno kretanje, ove nedelje ova žitarica beleži pozitivan cenovni trend.

Stočnim ječmom, SRPS kvaliteta, trgovano je od 32 do 32,5 dinara bez PDV-a, dok je ječam sa HL 50 kg trgovan po ceni od 31,3 dinara.

Ponderisana cena iznosi 32,25 dinara, što je rast od 4,26 odsto.

Uljanom repicoma, sa odloženim plaćanjem, trgovalo se po ceni od 630 evra za tonu, što u dinarskoj protivvrednosti iznosi 73,96 dinara za kilogram, bez PDV-a.

Mineralno đubrivo NPK 10:26:26, pakovanje 600/1, prometovano je po ceni od 108,59 dinara za kilogram bez PDV-a, odnosno 925 evra po toni.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike