Na Produktnoj sve poskupelo, trgovina 2,6 puta veća

16.07.2022

08:00

0

Na poljoprivrednoj robnoj berzi u Novom Sadu ove nedelje je zabeležen rast cena svih primarnih poljoprivrednih proizvoda ali i izostanak interesaovanja kupaca za pšenicom

Na Produktnoj sve poskupelo, trgovina 2,6 puta veća
Žito - Copyright Profimedia/Pixabay

Protekle sedmice bilo je veoma živo na Produktnoj berzi u Novom Sadu. Ukupno je prometovano 5.950 tona robe, što je 161 odsto više nego prethodne nedelje a 50 odsto više od četvoronedeljnog proseka.

Novčana vrednost trgovine je bila 213,5 miliona dinara, što je sedmični skok od 116 odsto a četvoronedljeni od 15 odsto.

Kao i tokom prethodnih nedelja, u trgovanju je najviše bio zastupljen kukuruz, gde je povećana aktivnost bila prisutna od početka nedelje, saopšteno je sa Berze.

Berzanski ugovori su početkom nedelje zaključivani u cenovnom rasponu od 30,8 dinara za kilogram bez PDV-a, da bi cena dostigla nivo od 32 dinara.

Ponderisana cena iznosi 31,75 dinara, što je nedeljni rast od 2,96 odsto.

Pšenica pod državnim uticajem, tražnja tržišta mala

I tokom ove nedelje, na tržištu pšenice, u fokusu je bio otkup Republičke direkcije za robne rezerve. Do sada je prijavljeno oko 93.000 tona ove žitarice.

Iako je žetva pri kraju, na berzanskom tržištu, kao i tokom prethodne nedelje, nije došlo do realizacije većeg obima, usled izostajanja ponude većih količina.

Ilustracija 24sedam/podaci Produktna berza
 

Tražnja je konstantno bila na nižem cenovnom nivou u odnosu na ponudu. Pšenica sa 14 odsto proteina se trgovala po jedinstvenoj ceni od 36 dinara za kilogram bez PDV-a, što ujedno predstavlja i ponder cenu. U odnosu na prethodnu nedelju, zabeležen je rast od 4,35 odsto.

Na paritetu CPT, berzanski ugovor je zaključen po ceni od 34,90 dinara bez PDV-a, za pšenicu sa 11 odsto proteina.

Za soju sporadično interesovanje

Soja je nedelju započela veoma mirno, te nije bilo izraženog interesovanja ni za kupovinom, a ni za prodajom ove uljarice. Od sredine nedelje dolazi do veće aktivnosti i rasta cena.

Sojom se trgovalo po jedinstvenoj ceni od 71 dinar za kilogram bez PDV-a, bez obračuna kvaliteta, što u odnosu na prošlu nedelju predstavlja rast od 4,03 odsto.

Krajem nedelje dolazi do smanjenja interesovanja kupaca za kupovinom ove uljarice i izostanka soje iz berzanskog trgovanja.

Stočnim ječmom se trgovalo u cenovnom rasponu od 30,8 do 31 dinar. U odnosu na prethodnu nedelju, cena ove kulture beleži pad od 4,82 odsto.

Uljana repica izostala je iz trgovanja u nedelji za nama. Povećana ponuda ove uljarice, kretala se u cenovnom rasponu od 630 do 640 evra za tonu, međutim na strani tražnje nije bilo upita.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike