Konačno: Posle 60 godina, počinje velika rekonstrukcija Pančevačkog mosta!

16.02.2024

08:50

1

Prema prikazanom dinamičkom planu, ukupno trajanje radova na projektu biće 1.314 dana

Konačno: Posle 60 godina, počinje velika rekonstrukcija Pančevačkog mosta!
Ilustracija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

JP "Putevi Srbije" podnelo je Ministarstvu za zaštitu životne sredine zahtev za davanje saglasnosti na studiju o proceni uticaja na životnu sredinu projekta rušenja i izgradnje prilaznih konstrukcija na desnoj obali drumsko-železničkog mosta preko reke Dunav - Pančevački most.

Reč je, inače, o državnom putu IB-47, deonica Beograd (Bogoslovija) - petlja Krnjača, piše eKapija.

Kako se navodi, predloženo je i rušenje postojećih konstrukcija, a prema prikazanom dinamičkom planu, ukupno trajanje radova na projektu biće 1.314 dana.

Projekat predviđa radove prvo na uzvodnoj, a zatim na nizvodnoj konstrukciji, kako bi se saobraćaj odvijao bez većih izmena. U planu je najpre izgradnja novih privremenih rampi, zatim rušenje postojećih konstrukcija po fazama i na kraju izgradnja novih konstrukcija po fazama.

Prilazne konstrukcije Pančevačkom mostu, na desnoj obali, izgrađene su u periodu od 1960. do 1964. godine i sastoje se od dva niza nezavisnih, prednapregnutih mostova - uzvodni, desni most za smer od Pančeva ka Beogradu i nizvodni, levi most za smer od Beograda ka Pančevu.

Kako je navedeno u idejnom projektu, koji je izradila firma "MHM Projekt" Novi Sad, novoprojektovane mostovske konstrukcije se sastoje od devet nezavisnih celina.

"Glavni pravac se može podeliti na uzvodnu i nizvodnu konstrukciju koje se sastoje od četiri, odnosno tri nezavisnie dilatacijske celine. U sklopu projekta se nalaze i dve rampe, tj. rampa 3 uz nizvodnu konstrukciju i rampa 4 uz uzvodnu konstrukciju", piše u dokumentu.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike