Svi planovi za Beograd na jednom mestu! Gradski urbanista otkrio za 24sedam najvažnije projekte za prestonicu u narednoj godini

31.12.2021

07:00

0

Najbitniji projekat u 2022. godine je svakako početak izgradnje metroa, rekao je Marko Stojčić

Svi planovi za Beograd na jednom mestu! Gradski urbanista otkrio za 24sedam najvažnije projekte za prestonicu u narednoj godini
Marko Stojčić - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Panorama Beograda se u poslednjih nekoliko godina konstantno menja, zida se na svakom koraku i sve je više novih višespratnica i spomenika koje prestonici donose izgled svetske metropole.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić ispričao je za 24sedam koji su projekti urađeni u prestonici u toku 2021, kao i šta će sve početi da se gradi u 2022. i kako će Beograd za koju godinu stati "rame uz rame" sa najlepšim svetskim gradovima.

- Najbitniji projekat koji je urađen u 2021. je Savski trg, kao i spomenik Stefanu Nemanji. Takođe, završena je dugo čekana rekostrukcija "četiri bulevara", Dom zdravlja u Borči, kao i veći broj pjaceta i parkova - navodi Stojčić.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ipak, kako je gradski urbanista objasnio, u 2021. godini najviše vremena utrošeno je na pripreme najznačajnijih projekata koji Beograđane očekuju u narednoj godini. 

- Najbitniji projekat u 2022. godine je svakako početak izgradnje metroa. Očekuju nas veliki poslovi na izgradnji depoa na Makiškom polju. Već krećemo u eksproprijaciju zamljišta u vezi sa prvom linijom. U toku 2022. godine će biti urađene pripreme kako bi bili spremni da početkom 2023. krenemo izgradnju tunela od Makiškog polja ka Mirijevu - istakao je Stojčić i dodao da će se linije 1 i 2 metroa graditi narednih devet godina.

Urbanista je naveo da će tokom 2022. godine početi sa radom i nova autobuska stanica u novobeogradskom Bloku 42. 

- Autobuska stanica je trebalo da profunkcioniše ove godine, Grad Beograd je izvršio sve svoje obaveze u vezi sa pripremom i dokumentacijom. Sada je na preduzeću "BAS", koje nije u vlasništvu grada, da uradi radove koji nedostaju da bi stanica profunkcionisala. Rok je bio Nova godina, duboko verujemo da će se to početkom godine desiti, očekujemo da u narednih dva do tri meseca ona profunkcioniše. Neverujem da će svi radovi u tom prostoru biti završeni u toku 2022., ali ono što je izvesno je da će u delu preko puta autobuske, gde se nalazi železnička stanica "Novi Beograd", već u prvoj polovini godine biti izvedeni radovi da i ta stanica bolje profukcioniše. Ako u narednih dva-tri meseca profunkcioniše autobuska stanica, logično je da profunkcioniše i železnička, kako bi spojili ta dva vida javnog prevoza - rekao je Stojčić.

Linijski park

Glavni gradski urbanista je istakao da je sve spremno za početak radova na Linijskom parku, koji će se prostirati od Beton hale do Pančevačkog mosta.

Beoinfo
 

- Plan je da završimo prvu celinu do proleća 2022. U međuvremenu pripremamo dokumentaciju za javnu nabavku za projektovanje i izvođene celina od tri do 10. Dok taj postupak budemo sprovodili, radiće se celina dva. To je prostor do "25. maja". Ukupno će biti 10 celina, a očekivano je da se u naredne tri godine sve to izgradi - naveo je Stojčić.

Dodaje da je prostor Ade Huje naredni projekat koji će biti urađen posle Linijskog parka.

- Ada Huja će biti sportsko-rekreativnog sadržaja, nešto nalik Adi Ciganliji, ali to nećemo raditi u toku naredne godine - navodi Stojčić.

U toku je završna faza izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju Trga Nikole Pašića. 

- Fontana ostaje, ali biće rekonstruisana i dobiće moderniji izgled. Naravno, čitav prostor Trga Nikola Pašića će biti lepši, funkcionalniji i bolji - kaže gradski urbanista.

Ističe da će se u toku naredne godine započeti radovi i na više objekata kulture.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Počeće radovi na izgradnji zgrade Muzeja grada Beograda, Gradske galerije, kao i radovi na proširenju pešačke zone u Ulici kralja Petra. Očekuje nas početak izgradnje Fakulteta primenjene umetnosti, priprema za početak izgradnje kampusa "Bio 4" sa Biološkim fakultetom i institutima. Takođe, biće urađeni projekti za muzičku akademiju koja će se nalaziti uz Linijski park - rekao je Stojčić.

Gradski urbanista je istakao da se očekuje i početak radova u Vasinoj ulici, koja je veoma važna.

- Prvo ćemo da radimo arheološke radove, u zoni parka, gde ćemo pokušati da pronađemo antički Singidunum. Ukoliko se pronađe to što neki arheolozi očekuju, taj prostor će biti uređen kao muzej na otvorenom u okviru pešačke zone Vasina ulica - rekao je Stojčić.

Kako kaže, očekuje se i nastavak radova na novobegoradskom šetalištu "Lazaro Kardenas", kao i izgradnja nekoliko parkova u centru grada - na uglu Cvijićeve i Starine Novaka, kao i uglu Zdravka Čelara i Cvijićeve.

- Trebalo bi da se završi deo pešačke zone Knez Mihailove ulice, od Ulice kralja Petra ka Kosančićevom vencu, kako bi se stvorila pešačka komunikacija sve do Save. Namera grada u budućnosti je da se pešačke zone stvore i u prigradskim opštinama, gde god to prostor i mogućnosti dozvoljavaju - ističe gradski urbanista.

Kaže da Železnička stanica "Prokop" nije još uvek završena, ali da funkcioniše kao stanica.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Na samoj ploči treba da se desi izgradnja i radovi, to je nešto što će se dešavati naredne godine. Uspešno je potpisan ugovor između Republike Srbije i strateškog partnera koji će da izvodi te radove u toku 2022. godine - kaže Stojčić.

U planu izgradnja nekoliko podzemnih garaža

Gradski urbanista je za 24sedam najavio da će u toku naredne godine početi radovi na izgradnji nekoliko podzemnih garaža, koje su Beogradu neophodne.

- Na proleće počinje izgradnja garaža u Fruškogorskoj i Palmotićevoj ulici, a biće uređen i park iznad garaže između Kosovske i Palmotićeve. Radimo na tome da se krene sa izgradnjom podzemne garaže i u Zemnunu, pored hale "Pinki" - navodi Stojčić. 

Najavljuje i da će u toku godine početi rekonstrukcija Kalenić pijace.

- U Viškoj ulici, koja se nalazi pored Kalenić pijace ćemo graditi još jednu podzemnu garažu. Očekujemo da ona bude gotova 2023. godine - kaže urbanista.

Veći deo Novog Beograda biće zoniran

Stojčić je najavio da grad planira zoniranje većeg dela Novog Beograda.

24sedam/Jovana Vrećo
 

- Pre toga sve mora planski da se definiše da bi, pre svega, stanovnici Novog Beograda mogli lakše da se parkiraju, s obzirom da veliki broj vozila koja su u ovom delu grada parkirana voze ljudi koji su zaposleni na Novom Beogradu, a ne stanuju tu. To je problem koji ćemo rešavati kroz zoniranje - kaže Stojčić.

Za zidanje višespratnica investitori moraju da ispune 14 kriterijuma

Stojčić je istakao da već postoji jasno definisana granica u okviru kojih nije moguće graditi visoke obejkte.

- To se, pre svega, odnosi na gotovo čitav Stari grad, delove opštine Savski venac i Vračar. To je zona definisana planom generalne regulacije i tu nije moguće izgraditi visoke objekte. U svim drugim delovima grada, ukoliko neko ko podnese zahtev da gradi takav objekt, mora da ispuni 14 kriterijuma koji definišu mogućnost izgradnje visokog objekta. Ono što je očekivano u narednim periodu jeste da se određen broj visokih zgrada gradi na Novom Beogradu, što je i prirodno. U kulturno-istorijskoj celini Novi Beograd, tih objekata neće biti - naveo je gradski urbanista.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Istakao je da je od 2017. do danas zaštićeno 10 gradskih kulturno-istorijskih celina. 

- Predstoji završetak posla na još 10 celina, od čega je na pet, takoreći, završeno, a pet će biti završeno u toku naredne godine. Očekivano je da najdalje u narednih godinu i po dana svih 20 celina bude zaštićeno. Po prvi put imamo situaciju da od početka 1990 - tih do 2017. nijedna celina nije zaštićena. Veliki posao bio je pred Zavodom za zaštitu spomenika, a svi obejkti koji zaslužuju da budu sačuvani će biti sačuvani. Mi kao grad apelujemo na investitore da ne rade ništa suprotno odrebama zaštite - rekao je Stojčić.

Dodao je da je Krunski venac od skoro zaštićen, a da je elaborat za Krunsku ulicu završen i da je u postupku usvajanja. 

- Krunska ulica ce uskoro biti zaštićena. Takođe, Kotež-Neimar je u završnoj fazi, izrađen je elaborat i treba da prođe zakonsku proceduru u saradnji sa Ministarstvom kulture. Početkom naredne godine očekujemo da i Neimar bude zaštićen - zaključio je Stojčić. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike