Od "Tiršove 2", preko Nacionalnog stadiona, pa sve do BIO4 kampusa: Ovo su projekti koji će promeniti izgled Beograda u 2024. godini! (FOTO)

01.01.2024

19:25

0

Portal 24sedam za čitaoce je izdvojio neke od bitnih projekata koji će značajno uticati na urbanistički sliku Beograda

Od "Tiršove 2", preko Nacionalnog stadiona, pa sve do BIO4 kampusa: Ovo su projekti koji će promeniti izgled Beograda u 2024. godini! (FOTO)
Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović/Beoinfo/ministarstvo finansija/AKVS

Beograd su u 2023. godini obeležili veliki projekti, od kojih su neki već završeni, dok se na drugima i dalje radi, i oni značajno menjaju današnju sliku prestonice. 

Glavni grad Srbije iz dana u dan ide u korak sa evropskim prestonicama, menja se gotovo svakodnevno, a na stolu gradskih čelnika nalaze se spisi sa brojnim projektima. 

Neki su završeni, poput rekonstrukcije na stotine ulica širom Beograda, uređenja Sava centra, Beograđanke i zgrade BIGZ-a, otvorenog buvljaka na Miljakovcu... 

Takođe, bitno je napomenuti da neimari i dan-danas vredno rade na izgradnji drugih velikih projekata koji će uticati na urbanističku sliku srpske prestonice. 

Portal 24sedam za čitaoce je izdvojio neke od bitnih projekata koji će značajno uticati na urbanistički sliku Beograda.

Nacionalni stadion u Surčinu 

Nacionalni stadion kapaciteta 55.000 gledalaca biće smešten u blizini auto-puta "Miloš Veliki" i puta Beograd - Surčin. 

Izgradnja objekta koji će, kako je najavljeno, nositi ime "Srbija", koštaće oko 257 miliona evra, a otvaranje se očekuje 2025. godine.

"Tiršova 2"

Foto: 24sedam/ Katarina Mihajlović, Beoinfo
 

Izgradnja nove Univerzitetske dečje bolnice "Tiršova 2" na 57.000 kvadratnih metara počela je pre dve godine, a završetak radova se očekuje do 2025.

Nova dečja klinika nalaziće se u okviru Kliničkog centra Srbije, u delu duž auto-puta i u neposrednoj blizini postojeće zgrade ove specijalizovane institucije.

Nedavno je izmenjeni projekat "Tiršove 2" bio na javnom uvidu kojim je predviđeno povećanje broja kreveta i smanjenje soba.

Vrednost ove investicije je 117 miliona evra.

BIO4 kampus 

screenshot: Youtube/Srbijastvara
 

BIO4 je skraćeno ime za četiri ključne oblasti: biomedicina, bioinformatika, biotehnologija i biodiverzitet. Ovaj kampus biće izgrađen u neposrednoj blizini Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" i novog sedišta Agencije za lekove i medicinska sredstava (ALIMS) u Beogradu, sa kojima će činiti jedinstvenu biomedicinsku celinu.

Radovi na izgradnji BIO4 kampusa već su počeli, a završetak prve faze veličine oko 110.000 kvadratnih metara sa oko 1.500 parking-mesta planiran je u prvoj polovini 2025. godine.

Nacionalni odbojkaški centar na Novom Beogradu 

Radovi na gradnji Nacionalnog odbojkaškog centra uveliko su počeli i vredni su 3,15 milijardi dinara. 

Kompleks je projektovan kao sveobuhvatni centar koji će pored terena za trening imati u svom sklopu i teretane, hotel za boravak sportista, medicinske kapacitete, kancelarijski prostor itd. Korisnici budućeg nacionalnog odbojkaškog centra biće sve gradske i državne odbojkaške organizacije, uključujući odbojkaške saveze, udruženja odbojkaških trenera i sudija, kao i sve srpske klubove i reprezentativne timove.

Ovaj centar će se graditi dve godine. 

Otvoren buvljak na Miljakovcu

Buvljak na Miljakovcu je otvoren početkom decembra 2023. godine i prostire se na 12.000 kvadrata, od čega je oko 4.000 kvadrata pijačnog platoa natkriveno. 

Ovaj otvoreni buvljak ima oko 230 tezgi, više od 60 lokala i 130 parking-mesta. 

Ložionica

Ložionica nekadašnje beogradske železničke stanice, koja je stacionirana ispod Mostarske petlje, kod Savske ulice, uskoro će postati centar nove kreativne industrije.

Projekat kreativno-inovativnog multifunkcionalnog centra "Ložionica" ima cilj da kroz sinergiju starog i novog doprinese prirodnom, društvenom i semantičkom ozdravljenju prostora nekadašnje okretnice, ložionice i vodotornja Železničke stanice Beograd i njenog neposrednog okruženja, kao i da predmetnu lokaciju strateški pozicionira kao simbolično mesto savremenog progresa u domenu kreativnih industrija i šire.

Tunel od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana 

Početkom decembra 2023. potpisan je ugovor za izgradnju tunela koji će se prostirati od Ekonomskog fakulteta do Bulevara despota Stefana. 

Gradski čelnici ovaj projekat nazivaju još i "mali metro", i time će biti spojena dva najudaljenija dela grada. 

Nova autobuska stanica 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Nova autobuska stanica svoja vrata za putnike mogla bi da otvori već u januaru 2024. godine. 

Ipak, stanična zgrada sigurno neće biti gotova u naredne dve godine, ali će putnici karte kupovati u montažnom objektu.

Nova stanica za autobuse koji voze na međugradskim relacijama dobiće 65 perona koji se prostiru na parceli većoj od devet hektara.

Prva linija BG metroa 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Beograđani bi prvu liniju metroa trebalo da dobiju do 2028. godine, a prema tenderskoj dokumentaciji, predviđeno je da ona ima 14 stanica: Železnik, Makiš, Žarkovo, Bele vode, Trgovačka, Požeška, Park Banovo brdo, Ada Ciganlija, Sajam, Gazela, Savski trg, Trg republike, Skadarlija i Dunav.

Kada je druga linija u pitanju - od Mirijeva do Zemuna, ona će biti duga 19,2 kilometra i ovde neće biti nijednog dela iznad zemlje. Plitko ispod zemlje metro će ići na trasi od 9,4 kilometra, a duboko 9,8 kilometara.

Treća linija metroa trebalo bi da spoji Novi Beograd sa Banjicom. 

Ideja je da prođe kroz centar grada ispod Trga republike i Doma Narodne skupštine, ali i da spoji buduću novu autobusku stanicu u Bloku 42 i Železničku stanicu "Beograd - centar". 

Trebalo bi da bude duga 20,8 kilometara i da ima 21 stanicu.

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike