Planira se muzej na otvorenom u Beogradu: Rimske vile i tursko groblje u centru grada! (FOTO)

06.01.2022

06:00

0

Da bi gradnja muzeja počela, neophodno je da se ukloni asfalt s kolovoza Studentskog trga

Planira se muzej na otvorenom u Beogradu: Rimske vile i tursko groblje u centru grada! (FOTO)
227675_studentski-trg-0501-2022-foto-kaca-1_orig (1) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović Profimedia Pixabay/Ilustracija

Rimske vile, turska groblja i druge javne građevine činiće muzej na otvorenom u centru Beograda, ukoliko se arheološkim istraživanjima utvrdi šta se sve krije ispod prostora Studentskog trga.

To je za 24sedam najavio i glavni gradski urbanista Marko Stojčić i rekao da se očekuje i početak radova u Vasinoj ulici, koja je veoma važna.

- Prvo ćemo da radimo arheološke radove, u zoni parka gde ćemo pokušati da pronađemo antički Singidunum. Ukoliko se pronađe to što neki arheolozi očekuju, taj prostor će biti uređen kao muzej na otvorenom u okviru pešačke zone Vasina ulica - naveo je Stojčić.

Ipak, da bi bilo kakvi radovi počeli, neophodno je da se ukloni asfalt s kolovoza Studentskog trga. Upravo to je potvrdio za 24sedam rukovodilac istraživanja i naučni saradnik Arheološkog instituta dr Stefan Pop-Lazić ističući da ne postoji okviran datum za početak istraživanja na Studentskom trgu.

On je objasnio prostor Studentskog trga u antičkom periodu predstavljao je središte rimskog grada.

- Na osnovu pozicije rimske ulice i nekih nalaza na samom lokalitetu, arheolozi mogu da pretpostave da će biti otkrivene rimske vile i druge, javne građevine - naveo je on.

Turska groblja na više mesta

Od izuzetnog značaja je i mogućnost istraživanja najstarije faze rimske arhitekture nastanka grada u drugoj polovini I veka.

– Pored nalaza iz perioda Starog veka, na ovom prostoru se očekuje i otkriće središnjeg turskog groblja (Orta mezarlik) nastalog nakon osvajanja 1521. godine – naveo je Pop-Lazić.

Printscreen/YouTube
Stefan Pop-Lazić

Dodao je da su pored istraživanja u Rajićevoj ulici, ostaci turskog groblja konstatovani i na drugim mestima.

- To su lokaliteti gde se kopa dublje od 1.5 metara, na prostoru neposredne okoline Knez Mihailove ulice, sve do zgrade Narodne skupštine - kaže naš sagovornik.

Profimedia
 

 

Selidba na Dorćol

Kao što smo i ranije pisali, kao jedan od preduslova za predstojeće radove arheologa na ovom trgu, nameće se izmeštanje trolejbuske stanice.

Dugoročni plan grada, prema najavama nadležnih, i dalje je da okretnicu trolejbusa presele na Dorćol.

Naime, prema ranijim planovima, na Studentskom trgu ili Trge republike trebalo je da se gradi velika podzemna garaža. Međutim, sadašnja istraživanja menjaju situaciju, jer ako se utvrdi da se na Studentskom trgu nalaze vredni arheološki ostaci, garaža će biti građena na Trgu republike, lokaciji sadašnjeg “Staklenca”.

24sedam/Katarina Mihajlović
Studentski trg, okretnica trolejbusa

Poznato je da će nova lokacija privremene okretnice sa Studentskog trga planirana na Dorćolu, ali iako je izvođač radova za ovu okretnicu izabran pre nekoliko godina, sve su “kočili” nerešeni imovinsko-pravni odnosi u Dunavskoj.

Kako je navedeno u konkursnoj dokumentaciji iz 2020. godine, arheološki radovi će morati da se pozicioniraju na prostoru kolovoza na Studentskom trgu ispred zgrada od broja jedan do broja 13 i na mestu okretnice trolejbusa u maksimalnoj dužini od 120 metara.

– Pre postavljanja arheoloških iskopa (sondi) treba ukloniti asfaltne slojeve na mestima gde su predviđene sonde, što je obaveza naručioca. Tamo gde su očuvani nivoi antičkih podova treba zaustaviti dalja istraživanja, sa ciljem buduće prezentacije lokaliteta na istim kotama. Mašinski iskop koristiti samo prilikom uklanjanja površinskih slojeva – piše u dokumentaciji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike