Slavljenje uspešnih dama u devet gradova u Srbiji: Pijanistin mural Jelisavete Načić u Beogradu deo je projekta "Izuzetne žene Srbije"

18.07.2023

21:42

0

Autor: Milica Mališ

Glavni cilj je da se kroz uličnu umetnost u devet gradova u Srbiji podigne svest o položaju žena i poboljša njen položaj u društvu

Slavljenje uspešnih dama u devet gradova u Srbiji: Pijanistin mural Jelisavete Načić u Beogradu deo je projekta "Izuzetne žene Srbije"
Mural Jelisavete Načić - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Beograd je postao bogatiji za još jedan mural, i to na Dorćolu! U pitanju je mural Jelisavete Načić, prve srpske arhitektice za koju mnogi građani, nažalost, nisu nikad čuli, a toliko je zadužila Srpsku prestonicu. 

Jelisavetu Načić je na zidu u ulici Kralja Petra oslikao poznati srpski umetnik Andrej Josifovski i to u okviru projekta "Izuzetne žene Srbije" koji je pokrenula Ambasada Kraljevine Holandije.

Glavni cilj je da se kroz uličnu umetnost u devet gradova u Srbiji podigne svest o položaju žena u i poboljša njen položaj u društvu.

Nevena Nikolić iz Odeljenja za kulturu, medije i javnu diplomatiju ambasade Holandije rekla je za 24sedam kako je od starta ideja bila da se oda počast ženama koje su se istakle u srpskoj istoriji, a o čijem životu se, nažalost, malo zna.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

- Ljudska prava su visoko u agendi holandske ambasade, a među njima je i rodna ravnopravnost visoko kotirana. Iako su možda žene ravnopravne u poslovima, plate su im drugačije i i dalje postoji diskriminacija. 

Murali kao dostupna i vidljiva umetnost

Odlučili su da izuzetne žene prikažu preko murala jer su oni dostupni svakom.

Kako je istakla Nikolićeva, da je u pitanju događaj zatvorenog tipa, ideja ne bi doprla do većeg broja ljudi, te je izbor pao baš na uličnu umetnost koja će ulepšati grad i zainteresovati ljude da saznaju više o ženama koje su značajne za srpsku istoriju.

- Cilj je da ove žene budu inspiracija mladim današnjim ženama i da se što više sazna o njima i njihovom značaju za srpsku istoriju i kulturu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Na konkurs za izradu murala izabranim ženama pristiglo je preko 70 prijava, a žiri sastavljen od umetnika i stručnjaka iz Srbije i Holandije odabrao je 10 pobedničkih skica. Partneri na ovom delu projekta su nam Street art muzej iz Amsterdama (Street Art Museum Amsterdam),  udruženje Street Art Belgrade, Kulturni centar GRAD i holandska street art umetnica Judith de Leeuw (JDL).

Ko je bila Jelisaveta Načić?

Jelisaveta Načić je prva žena diplomirani arhitekta u Srbiji. Bila je deo prve generacije arhitekata koji su se školovali u Srbiji na novoosnovanom Arhitektonskom odseku Tehničkog fakulteta Velike škole i diplomirala je 1900. godine.

Već to što je upisala studije bilo je velika retkost u zemlji u kojoj je krajem 19. i početkom 20. veka tek sedam procenata žena bilo elementarno pismeno.

Njen radni vek prekinuo je Prvi svetski rat, a pre toga je projektovala mnogo, bila je inovativna i hrabra u svojim rešenjima i uspela je da se oproba na različitim poljima svoje profesije. 

Projektovala je čuveno Malo stepenište na Kalemegdanu, izgrađeno u prvoj deceniji 20. veka od unikatne vrste beogradskog granita - kersantit. Takođe, ona je projektovala i prvu modernu školsku zgradu - Kralj Petar Prvi, prvu bolnicu za tuberkulozu, prvu kružnu peć za izradu opeke, prvu planski zidanu stambenu zgradu na Balkanu.

Angažovan je i Centar za ženske studije koji je napravio uži izbor žena koje su se našle na zidovima u gradovima širom Srbije.

Kriterijumi za konačan izbor bili su pre svega vreme u kome su žene živele, a to je 19. i 20. vek, a potom i raznovrsnost profesija u kojima su one bile uspešne.

Konačan izbor izuzetnih žena čiji će likovi krasiti fasade širom Srbije:

1. Kragujevac -Ljubica Marić, prva i najuticajnija srpska kompozitorka (umetnica Katarina Fajgelj).

2. Požega - Mitra Mitrović, književnica, revolucionarka i prva srpska ministarka (umetnica Jana Danilović).

3. Grocka - Branislava Perović Nešković, fizičarka i prva žena direktorka instituta “Vinča” (umetnik Vuk Đurić).

4. Tutin - Hafiza Demirović, pravnica i političarka (umetnik Andrej Kolosov).

5. Aleksinac - Jelena J. Dimitrijević, književnica i putnica (umetnik Stevan Šoln).

6. Kruševac - Vera Nikolić, atletičarka koja je svetski rekord držala čak 1084 dana (umetnica Marija Savić KoMARAc)

7. Novi Sad - Vera Crvenčanin Kulenović, prva žena filmska rediteljka (umetnice Dunja Ćorlomanović i Sara Milojević).

8. Beograd - Gina Ranjičić, pionirka romske lirike u Srbiji (umetnica Marija Šoln).

9. Beograd - Jelisaveta Načić, prva srpska arhitektica (umetnik Andrej Josifovski PIJANISTA).

10. Niš - Jovanka Bončić Katerinić, arhitektica i prva žena sa inženjerskom diplomom u Nemačkoj  (umetnici Tamara Osmajlić i Stefan Stojanović).

Pijanista uskoro završava mural svoje koleginice arhitektice, a u Solunskoj ulici u Beogradu je prošle godine završen još jedan koji je posvećen prvoj romskoj pesnikinji Gini Ranjičić koja je pisala poeziju na čak četiri svetska jezika!

Završetak projekta je planiran za kraj septembra, nakon čega će iz štampe izaći i publikacija o projektu.

Bonus video:

 

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike