Pijanista oslikava mural prve žene arhitekte u Srbiji! Jedna ulica na Dorćolu čuvaće sećanje na Jelisavetu Načić (FOTO)

12.07.2023

12:48

0

Autor: Lj. S.

Načić je gradila Beograd, kada je on od turske kasabe postajao moderan evropski grad, prestonica kraljevine Srbije

Pijanista oslikava mural prve žene arhitekte u Srbiji! Jedna ulica na Dorćolu čuvaće sećanje na Jelisavetu Načić (FOTO)
Mural Jelisavete Načić - Copyright Printscreen/Instagram

Arhitekta i umetnik Andrej Josifovski, poznati kao Pijanista, još jednom je oduševio Beograđane jer završava mural prve žene arhitekte u Srbiji - Jelisavete Načić. 

Načić je gradila Beograd, kada je on od turske kasabe postajao moderan evropski grad, prestonica kraljevine Srbije. A, upravo zbog toga, Pijanista putem murala želi da sačuva ovu neverovatnu ženu od zaborava.

Printscreen/Instagram/Pijanista
 

Njen mural će se nalaziti u centru Beograda, na Dorćolu, u Ulici kralja Petra. 

Ko je bila Jelisaveta Načić?

Jelisaveta Načić je prva žena diplomirani arhitekta u Srbiji. Bila je deo prve generacije arhitekata koji su se školovali u Srbiji na novoosnovanom Arhitektonskom odseku Tehničkog fakulteta Velike škole i diplomirala je 1900. godine.

Već to što je upisala studije bilo je velika retkost u zemlji u kojoj je krajem 19. i početkom 20. veka tek sedam procenata žena bilo elementarno pismeno.

Vikipedia
Jelisaveta Načić

Ona je za relativno kratko vreme, jer je njen radni vek prekinuo Prvi svetski rat, projektovala mnogo, bila inovativna i hrabra u svojim rešenjima i uspela je da se oproba na različitim poljima svoje profesije. 

Projektovala je čuveno Malo stepenište na Kalemegdanu, izgrađeno u prvoj deceniji 20. veka od unikatne vrste beogradskog granita - kersantit. Takođe, ona je projektovala i prvu modernu školsku zgradu - Kralj Petar Prvi, prvu bolnicu za tuberkulozu, prvu kružnu peć za izradu opeke, prvu planski zidanu stambenu zgradu na Balkanu.

U Beogradu postoji ulica sa njenim imenom, neposredno kod Bajlonijeve pijace, nedaleko od kompleksa radničkih stanova koje je projektovala.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike