Vikend ulične umetnosti u Beogradu

30.09.2020

17:55 >> 12:51

0

Autor: Dejan Ćirić

Drugo izdanje manifestacije Vikend ulične umetnosti” na Vračaru, biće održano od 2. do 4. oktobra u Božidarcu

Vikend ulične umetnosti u Beogradu
Copyright AtaImages

Cilj ovog kulturnog poduhvata je da se “street art”, odnosno ulična umetnost više približi javnosti kroz seriju radionica, izložbi, šetnji na otvorenom i sijaset predavanja, kao deo zvaničnog programa u okviru “Dana evropske baštine” na Vračaru. Vladimir Kljajić, direktor ustanove Božidarac, izrazio je veliko zadovoljstvo da se ovaj kulturni centar može pozicionirati kao urbani prostor i najavio da će tokom vikenda realizovati i druga „street art“ radionica za seniore, koju će voditi umetnik Petar Popović Piros.

Predavanje na otvorenom o uličnoj umetnosti uz šetnju po Vračaru vodiće istoričarka umetnosti Ljiljana Radošević iz organizacije “Street Art Walks Belgrade”. U okviru drugog vikenda će se održati i prezentacija jednog od najvećih „street art“ festivala u Evropi, “Calle Libre” iz Beča, a njegova predstavnica Marina Bartoleti će publiku upoznati s razvojnim putem, iskustvima i izazovima s kojima su se suočavali tokom ovog uspešnog festivala.

ATAImages

Cilj manifestacije je postizanje dugoročnog razumevanja i podrške lokalne zajednice: kroz oslikavanje fasada zgrada u saradnji sa stambenim zajednicama, čuvanje postojećih murala, kao i interesovanje za česte odlaske na izložbe i festivale vezane za „street art“ i fotografisanje.

Vikend ulične umetnosti organizuje Božidarac i Street Art Belgrade – Udruženje građana, uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, Ambasade Austrije i Ministarstva za kulturu i informisanje Srbije.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug.rs

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike