Ubistvo srpskog dečaka promenilo je tok istorije: Sećanje na sudbonosan događaj na Čukur-česmi (FOTO)

15.06.2023

06:57

0

Zlodelo koje se tog 15. juna desilo predstavljalo je povod da grupa Srba napadne turske vojnike

Ubistvo srpskog dečaka promenilo je tok istorije: Sećanje na sudbonosan događaj na Čukur-česmi (FOTO)
Čukur česma Goran Sivački (4) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Stradanje dečaka Save Petkovića pre 160 godina urezalo se u pamćenje i postalo jedan od simbola srpske istorije - nemi svedok tragedije koja se dogodila u samom centru Beograda.

Tog 15. juna 1862. godine došlo je do manjeg sukoba oko točenja vode između dečaka šegrta Save i turskih vojnika koji je završen ubistvom srpskog deteta.

24sedam/Goran Sivački
Čukur-česma u Dobračinoj ulici

Ovo zlodelo predstavljalo je povod da grupa Srba napadne turske vojnike, što je rezultiralo ubistvima srpskog terdžumana, posrednika kod turske vlasti, Sime Nešića i žandara Đorđa Nišlije.

Kako istorija svedoči, sporni događaj je bio i razlog da se nastave još veći sukobi između Srba i Turaka, a ubrzo su okupatorske vlasti rešile da bombarduju prestonicu, i to sa Beogradske tvrđave, što je na kraju rezultiralo oslobađanjem srpskih gradova - Beograda, Smedereva, Kladova, Sokola, Užica i Šapca, čije je ključeve 1867. godine primio knez Mihailo Obrenović.

24sedam/Goran Sivački
 

Na tom mestu od 17. veka nalazila se česma duboko u zemlji, do koje se stizalo silaskom niz nekoliko kamenih stepenika, što potvrđuje i sam naziv "čukur", što na turskom označava rupu, jarak. 

Kao nemi svedok, na tom mestu se i dan-danas nalazi spomen-česma, sa statuom dečaka i krčagom, kao i tekst ispisan u mermeru, sa pogrešnim datumom, a koji glasi: "U spomen događaja od 26. maja 1862. na Čukur-česmi podiže ovaj spomenik Zadužbina Vanđela Tome 1931. godine."

24sedam/Goran Sivački
 

Spomenik je izradio skulptor Simeon Roksandić 1922. godine, a urađen je u obliku spomen-česme, na čijoj gornjoj površini leži bronzana figura dečaka s razbijenim krčagom.

Postavljena je u Dobračinoj ulici, gde se nalazi i danas kao zaštićeno kulturno dobro.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike