Dan kada je topovska paljba značila slobodu: Mihailu Obrenoviću su pre 154 godine predati ključevi Beograda

19.04.2021

07:42 >> 08:03

0

Autor: Jovana Vrećo

U toku ceremonije pročitan je carski ferman na srpskom i turskom jeziku, a na Kalemegdanskoj tvrđavi priređena je velika ceremonija

Dan kada je topovska paljba značila slobodu: Mihailu Obrenoviću su pre 154 godine predati ključevi Beograda
Copyright Printscreen/Youtube

“Slobodni smo!” – reči su koje je tačno pre 154 godine, na današnji dan, srpski živalj veselo povikao, kada se Beograd zvanično odvojio od turskih okupatora, a ključevi prestonice dospeli u ruke Kneza Mihaila Obrenovića.

Zapovednik grada Ali Riza paša, tada je ključ prestonice predao srpskom knezu, na svilenom jastučetu. Priređena je velika ceremonija na Kalemegdanskoj tvrđavi, turske zastave su se viorile, ali su im se pridružile srpske.

Topovski pucnji su odjekivali prestonicom, ali ovaj put razarajući zvuci nisu bili znak rušenja i ubijanja, već su značili slobodu i muziku za uši srprkog življa.

Printscreen/Youtube

Činu primopredaje ključeva prisustvovali su srpski i turski izaslanici. U toku ceremonije pročitan je carski ferman na srpskom i turskom jeziku, a kapetan Svetozar Garašanin zamenio je turske stražare srpskim vojnicima.

Spomen

Na mestu na kom je pročitan ferman sultana Abdul Azisa i gde je knez Mihailo primio ključeve grada od turskog zapovednika Ali paše Rize, povodom stogodišnjice događaja postavljeno je “Spomen-obeležje predaje ključeva” koje se nalazi sa desne strane od glavne staze na koju se stupa iz Knez Mihailove ulice.

Ipak, najsvečaniji trenutak bio je kad se knez Mihailo popeo na konja “belca” i ponosno odgalopirao do konaka paše Ali Rize, gde mu je organizovana čast.

Printscreen/Youtube

Iste večeri, knez je priredio veliki bal u zgradi Gradske opštine.

Njegova rođaka Anka Obrenović okitila je sve dame posebnim kamelijama, naručenim iz Beča. Veselje se prelilo i na gradske ulice, pa svi oni koji nisu bili pozvani na bal, igrali su kolo uz srpsku i tursku muziku, slaveći slobodu, prvi put posle vekova zatočenosti.

Wikimedia/Djordje Stakić

Ipak, turski vojnici ostali su na gradskim ulicama i tvrđavi još mesec dana, dok je nije sultan konačno napustio, i otplovio Dunavom, ispraćen poklicima radosti srpskog naroda, i pucnjevima njihove vojske.

ATA Images/Antonio Ahel

Novi period

Ovaj datum je u istoriji našeg naroda ostao upisan kao početak novog perioda u istoriji Beograda i Srbije, još jedan u nizu za konačno oslobođenje od turske vlasti i sticanje autonomije.

Pročitajte još:

Naredbom kneza Mihaila, iste godine počinje uređenje prestonice. Prvi srpski urbanista Emilijan Joksimović sproveo je prvo geodestsko snimanje Beograda i izneo svoj plan i predlog regulisanja stare varoši u šancu, čime je počeo proces kreiranja evropskog vizuelnog identiteta Beograda.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike