Ulica u spomen na žrtve: Ustaše su poklale više od 1.200 Srba, krv je tekla crkvom u Glini

29.10.2020

06:56 >> 14:16

0

Saobraćajnica u Kotežu ne zove se više Hrvatska, već je posvećena sećanju na zločin iz 1941. godine, kada su ustaške horde, u tri navrata, u pravoslavno

Ulica u spomen na žrtve: Ustaše su poklale više od 1.200 Srba, krv je tekla crkvom u Glini
Copyright Vikipedia/United States Holocaust Memorial Museum

Hrvatska ulica u naselju Kotež ove nedelje je preimenovana u Ulicu glinskih žrtava, u znak sećanja na uhapšene Srbe koji su, sa rukama na leđima, 11. maja 1941. godine utovarani u dva kamiona i odveženi u selo Prekopi kod Gline, gde ih je nad iskopanom jamom streljala ustaška grupa predvođena hrvatskim političarom i advokatom Mirkom Pukom.

To je bio prvi talas pokolja Srba u srezu Glina Kraljevine Jugoslavije (tadašnja Nezavisna Država Hrvatska), a glavnu ulogu u izvršenju masakra imale su ustaše-emigranti, dovedeni dan ranije iz Zagreba.

Jedini Srbin koji se spasio smrti bio je Nikica Samardžija, koji je, pre odvođenja na stratište, uspeo da se odveže i baci u reku Glinu. Sa lažnim dokumentima je otputovao u Zemun, gde je ostao do kraja rata.

U drugom talasu zločina, koji je trajao od 30. jula do 3. avgusta iste godine na teritoriji opština Topusko i Čemernica, Srbi su zarobljeni u opštinskoj zgradi, srpskoj pravoslavnoj crkvi i parohijskim domom.

Po svedočenju jedinog preživelog pokolja u glinskoj crkvi, Ljubana Jednaka, između 150 i 160 osoba nalazilo se u dva vagona, koji su po dolasku u Glinu iskrcani i u koloni odvedeni u crkvu gde su ih ustaše zaključale.

– Tako je to išlo – jedan kamion, pa drugi kamion itd. Kada su gotovo sve u crkvi poklali i kada je broj nas živih spao na nas desetak, ja sam bio u jednom kutu crkve i u jednom času vidim kako nema nikoga u crkvi. Bilo nas je svega desetak. Pogledam iz kuta prema vratima i vidim ustaše kako iznose krvave i zakrvavljene ljude… Krv teče svuda po crkvi. Sve je bilo mirno, cijela crkva bila je osvijetljena svijećama. Ja preskočim na sreću — i bacim se među zaklane ljude koji su ležali na podu. Ispružim ruke i legnem među njih, a ostalih 5-6 nisu se mogli nikako sakriti i tih 5—6 su zatim zaklani – bile su reči Jednaka.

Naredni pokolj dogodio se 4. i 5. avgusta kada su Srbi Vrginmosta i Čemernice domamljeni u Sokolski dom u Vrginmost, gde su glavni organizatori pokolja bile ustaše Nikola Vidaković i Josip Mison.

Četvrtog dana avgusta Srbi su kamionima i autobusima prevezeni iz Vrginmosta, u crvku Rođenja Bogorodice ili direktno do jame u šikari Latinovo, gde su bili ubijeni.

U masakrima u glinskoj crkvi, 29. i 30. jula i 4. i 5. avgusta 1941. godine, ubijeno je više od 1.200, a prema nekim procenama i više od 1.700 Srba.

Nakon masakra, ustaše su crkvu spalile, a posle Drugog svetskog rata na njenom mestu je sagrađen spomen dom, ispred koga su postavljene table s imenima pobijenih, međutim, posle akcije hrvatske vojske “Oluja”, u kojoj je iz Hrvatske proterano nekoliko stotina hiljada Srba, tom spomen domu promenjen je naziv u Hrvatski dom, a table s imenima su uklonjene.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike