Na svakom ćošku Beograda neimari, bageri i kranovi: Više projekata započeto, a na jedan su građani čekali više decenija (FOTO)

01.04.2022

18:07

0

Jedan od najvažnijih svakako jeste onaj koji je najavljivao još davne 1970. tadašnji gradonačelnik Branko Pešić

Na svakom ćošku Beograda neimari, bageri i kranovi: Više projekata započeto, a na jedan su građani čekali više decenija (FOTO)
beograd - Copyright 24sedam/BeoInfo

Beograd je, idući u korak sa Parizom, Njujorkom i Londonom, postao prava evropska metropola koja odiše urbanizmom i savremenom arhitekturom, što srpskoj prestonici daje jednu potpuno novu notu. 

Pravo gradilište postao je glavni grad Srbije. Na svakom ćošku mogu se videti neimari, bageri i kranovi koji čine da Beograd bude bolje mesto za život njegovih građana, a to pokazuje i činjenica da se iz godine u godinu sve više ljudi seli baš u srpsku prestonicu. 

Pored raznih projekata koji su obeležili prethodne godine, jedan od najvažnijih svakako je onaj koji je najavljivao još davne 1970. tadašnji gradonačelnik Branko Pešić, a to je metro

Radovi na njegovoj izgradnji počeli su krajem novembra 2021. na Makiškom polju, a predviđeno je da metro ima tri linije. Neimari bi već do 2030. trebalo da završe dve linije koje će imati 44 stanice i više od 42 kilometra metro mreže.

Prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, biće dugačka 21,1 kilometar i imaće 21 stanicu, dok će druga linija povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometar i imaće 23 stanica. Njih dve će se ukrštati na Savskom trgu. 

Treća linija beogradskog metroa povezivaće Novi Beograd i Banjicu i imaće 21 stanicu.

Savski trg 

Beoinfo
 

Savski trg nekada je predstavljao glavnu tačku dolaska putnika iz cele Srbije, kao i bivše Jugoslavije, dok danas označava mesto razvoja i urbanizacije koje povezuje jedan od najznačajnijih projekata – “Beograd na vodi”, sa ostatkom grada.

Današnji Savski trg poprimio je modernistički izgled, koji se proširio i na ostatak Beograda. Skverom dominira monumentalna figura velikog župana Stefana Nemanje, koja je postavljena na kamenim kockama, starim oko 100 godina.

Takođe, izmeštanjem saobraćajnica na obode Savskog trga, pešacima je na raspolaganju prostor od oko 20.000 kvadrata na samom podijumu i parteru oko bivše zgrade Glavne železničke stanice.

Linijski park

Još jedan projekat od velikog značaja za prestonicu je Linijski park, koji će predstavljati Adu Ciganliju u centru grada, a čija je gradnja počela 18. januara ove godine. 

Njegov početak je kod Beton hale, a zatim prati prugu i prolazi između šetališta 25. maj i Bulevara vojvode Bojovića. 

Nakon što ruta prođe Kalemegdan, Linijski park će se prostirati između Dunavskog keja i Dunavske ulice, prolaziće ispod pasarele kod okretnice autobuske linije 26, sve do Pančevačkog mosta, tačnije okretnice gradskog prevoza linija 33 i 48.

Nova autobuska stanica u Bloku 42

Beoinfo
 

Radovi na izgradnji nove autobuske stanice u novobeogradskom Bloku 42 počeli su 2018. godine, a rokovi za njihov završetak su već nekoliko puta probijani, što zbog pandemije koronavirusa, što zbog neraščišćenih imovinsko-pravnih odnosa na parceli.

Prema nacrtu, nova autobuska stanica prostiraće se na površini od 9,2 hektara, a deo kompleksa železničke stanice trebalo bi da zauzme površinu od tri i po hektara.

24sedam/Lj. S.
 

Nova autobuska stanica imaće 44 polazna perona, 12 dolaznih i devet dolazno/polaznih za turističke linije, odnosno ukupno 65 perona u okviru građevinskog kompleksa autobuske stanice. Stanični trg planiran je ka Ulici antifašističke borbe.

Cvetni trg 

Facebook/ Goran Vesić
 

Godine 2015. u novom ruhu našao se i Cvetni trg.

Rekonstrukcija ovog dela Beograd podrazumevala je obnovu u postojećim gabaritima uz izvesna arhitektonska i parterna prilagođavanja. Takođe, urađena je i nivelacija prostora između Njegoševe i Ulice kralja Milana. 

Beoinfo
 

Trg danas krasi betonska fontana, sagrađena 2021, koja se nalazi na sredini, a na donjem delu stepeništa, na ukrštanju Njegoševe i Ulice kralja Milana, postavljena je skulptura Borisava Pekića u sedećem položaju.

Trg Slavija 

 24sedam/Katarina Mihajlović
 

Samo godinu dana kasnije, 2016, započeta je rekonstrukcija kružnog toka Slavija, koja je završena u novembru 2017. godine. 

Spomenik Dimitriju Tucoviću, koji se nalazio u sredini kružnog toka, zamenila je muzička fontana čija je izgradnja koštala devet i po miliona evra. 

Spomenik je premešten na novi trg koji je napravljen na površini između ulica Kralja Milana, Kralja Milutina i Nemanjine, a posmrtni Tucovićevi ostaci premešteni su u Aleju velikana na Novom groblju.

Beograd na vodi

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Ovaj kompleks na desnoj obali Save predstavlja najveći graditeljski poduhvat na teritoriji prestonice u poslednjih nekoliko decenija, a njegova vrednost je tri milijarde dolara.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Moderno gradsko jezgro prostire se na 1,8 miliona kvadratnih metara, a planirana je izgradnja 7.000 stambenih jedinica za oko 14.000 stanovnika. Pored stambenih zgrada, na prestižnoj lokaciji izgrađen je i tržni centar "Galerija Beogad", najveći u gradu, a biće sagrađani i restorani, obrazovne ustanove, moderne zdravstvene službe, šetalište uz reku dugačko 1,8 kilometara, kao i parkovi s nizom zabavnih sadržaja.

Takođe, u okviru ovog kompleksa sagrađena je i Kula Beograd, koja sa svojih 40 spratova i 168 metara visine biva najviša zgrada u Beogradu.

Kosančićev venac 

Printscreen/ Google maps
 

Rekonstrukcijom Kosančićevog venca, koja je završena 2018. godine, ovaj deo Beograda postao je srpski Monmartr. 

U ovom delu grada urađena je kompletna zamena vodovodne i kanalizacione mreže koja je bila dotrajala, a obnovljeno je 40 fasada.

Grad Beograd je uložio 172 miliona dinara u rekonstrukciju Kosančićevog venca.

Kosančićev venac je proglašen zaštićenim kulturnim dobrom 1971. godine i smatra se najstarijom srpskom kompaktnom naseljenom celinom u gradu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike