Veličanstven simbol srpske istorije: Godinu dana od otkrivanja impozantnog spomenika na Savskom trgu (VIDEO)

27.01.2022

14:15

0

Autor: 24sedam

Postament na kojem se nalazi statua predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom

Veličanstven simbol srpske istorije: Godinu dana od otkrivanja impozantnog spomenika na Savskom trgu (VIDEO)
Copyright Spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu ATAImages/Borislav Ždrinja/ZIPA PHOTO

Uz zvuke zvona svih beogradskih crkava na rekonstruisanom i uređenom Savskom trgu, pre tačno godinu dana, svečano je otkriven spomenik Stefanu Nemanji.

Spomenik impozantnih dimenzija, od 23 metra visine i skoro 80 tona težine, delo je ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.

Postament na kojem se nalazi statua predstavlja svojevrstan muzej na otvorenom, jer su oko žezla Svetog Save – simbola državnosti i autokefalnosti, namontirani fragmenti vizantijskog šlema sa čije su unutrašnje strane mozaici koji predstavljaju najznačajnije događaje srpske istorije.

Prvi reljef predstavlja stvaranje države, odnosno bitku u kojoj Nemanja stvara Srbiju, drugi Sabor u Rasu iz 1196. godine, kada veliki župan prenosi vlast na sina Stefana.

Na trećem reljefu predstavljen je prenos moštiju Stefana Nemanje iz Hilandara u Studenicu, 1208. godine, nad kojima Sveti Sava miri zavađenu braću, dok je na četvrtom rodosolov Nemanjića.

Sa spoljne strane šlema su prikazani manastiri Studenica i Hilandar, dve najznačajnije zadužbine velikog župana, dok sam spomenik prikazuje rodonačelnika dinastije Nemanjić sa mačem u desnoj i Hilandarskom poveljom u levoj ruci.

Simbol grada

Na godišnjicu od otkrivanja ovog simbola, učenici beogradske Osnovne škole "Stefan Nemanja" danas su, zajedno sa zamenikom gradonačelnika Goranom Vesićem, obišli spomenik Stefanu Nemanji na Savskom trgu, koji je otkriven na današnji dan prošle godine.

Zamenik gradonačelnika je đacima govorio o radovima na tom spomeniku i kako je u delovima dopreman iz Moskve, gde je nastao u ateljeu čuvenog ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova.

Vesić je rekao da je spomenik Stefanu Nemanji, od kako je otkriven, postao jedan od simbola Beograda i mesto gde dolaze sugrađani, ali i domaći i strani turisti.

- Pokazalo se koliko je bilo važno podići spomenik Stefanu Nemanji i urediti ovaj trg tako da je ovih godinu dana dokaz da se, kada se rade ovakve stvari, one rade za istoriju - rekao je Vesić.

On se, pre obilaska spomenika sa decom, putem video poziva čuo sa vajarom Rukavišnjikovim koji je, kako je preneo novinarima, posebno srećan što je njegov spomenik tako dobro prihvaćen.

- Siguran sam da ovo neće biti jedino delo koje će Rukavišnjikov raditi u Beogradu i da ćemo biti ponosni i na druge stvari koje bude radio u našem gradu - rekao je zamenik gradonačelnika.

Osim njega, u obilasku spomenika sa učenicima škole "Stefan Nemanja" bile su zamenica predsednika Skupštine Grada Andrea Radulović i direktorka Muzeja Grada Beograda Jelena Medaković.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike