Savski trg kroz vekove: Nekada centar svetskih putnika, danas mesto razvoja i urbanizacije

27.01.2021

07:55 >> 12:51

0

Skver će zajedno sa bronzanom figurom Stefana Nemanje biti svečano otvoren večeras u 20 sati

Savski trg kroz vekove: Nekada centar svetskih putnika, danas mesto razvoja i urbanizacije
Copyright ATA Images/Antonio Ahel/Printscreen/Tanjug

Savski trg, omeđen zgradom Stare železničke stanice, Karađorđevom, Nemanjinom i Savskom ulicom, nekada je predstavljao glavnu tačku dolaska putnika iz cele Srbije, kao i bivše Jugoslavije, koji su užurbano iskakali sa perona na tlo prestonice – centra svih dešavanja, dok danas označava mesto razvoja i urbanizacije koje povezuje jedan od najznačajnijih projekata – “Beograd na vodi”, sa ostatkom grada.

Ovaj skver predstavljao je mesto gde je bila stacionirana Glavna stanica, koja je železničkom mrežom bila povezana sa celom Evropom, dok se danas Železnička stanica nalazi nekoliko kilometara dalje, ispod Hajd parka, u Prokopu.

Savski trg, zajedno sa bronzanom figurom Stefana Nemanje, svečano će biti otvoren večeras u 20 sati, a ovom događaju će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Nekada Vilsonov trg

Foto: 24sedam/Katarina Mihajlović

Malo je poznato da se nekada ispred Železničke stanice, na početku Nemanjine ulice, između dva rata nalazio Vilsonov trg, koji je tada bio značajna tačka dočeka raznoraznih uticajnih zvanica prestonice.

Na ovo mesto je 1892. godine jedini put u posetu Srbiji stigao i Nikola Tesla.

Prilikom sahrane kralja Aleksandra Karađorđevića u oktobru 1934. godine, narod se okupio na Vilsonovom trgu da dočeka i isprati njegove posmrtne ostatke na putu za Oplenac.

Pročitajte još

Trg je ime Vudro Vilsona zadržao do Drugog svetskog rata, a po oslobođenju dobio je novo ime – Savski trg.

Takođe, u vreme austrougarske okupacije Beograda, na Savskom trgu su priređeni doček i vojna parada u čast poslednjeg austrougarskog cara Karla I i carice Zite od Burbon-Parme, prilikom njihove kratke posete gradu, 1918. godine.

Na stanici su dočekivane brojne strane državne i vojne delegacije, uvek uz prisustvo velikog broja ljudi na samom trgu.

Bara Venecija

Vikipedia/Stefan Didam Schmallenberg

Do druge polovine 19. veka na ovom prostoru nalazila se velika bara koja se zvala Ciganska bara ili Bara Venecija, a koja je dobila naziv po velikom broju Roma koji su naseljavali ovaj deo Beograda.

Kasnije su se na tom mestu nalazili industrijski hangari, depoi, autobuska stanica, železnička pruga, dok je na jednom kraju bio stacioniran Beogradski sajam, a na drugom hotel “Bristol”.

Tokom 1984. i 2006. Bara Venecija bila je pod vodom tokom velikih poplava koje su zadesile prestonicu.

Trg u koraku sa vremenom

Beoinfo

Izgled današnjeg Savskog trga poprimio je modernistički duh, koji se proširio i na ostatak Beograda, te skverom dominira monumentalna figura velikog župana Stefana Nemanje, koja je postavljena na kamenim kockama, starim oko 100 godina. Trg će krasiti i 5.500 kvadratnih metara travnatih površina i 250 stabala, kao i mnogobrojno cveće.

Takođe, izmeštanjem saobraćajnica na obode Savskog trga, pešacima je na raspolaganju ostavljen prostor od oko 20.000 kvadrata na samom podijumu i parteru oko bivše zgrade Glavne železničke stanice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike