24sedam otkriva: Niče nova Ada Ciganlija u centru grada! Kuda se prostire i kako će izgledati Linijski park (VIDEO)

18.01.2022

20:15

1

Ovaj park, koji će građanima Palilule i Starog grada predstavljati isto što je i Ada Ciganlija Čukaričanima, prostiraće se na 4,6 kilometara

24sedam otkriva: Niče nova Ada Ciganlija u centru grada! Kuda se prostire i kako će izgledati Linijski park (VIDEO)
Budući izgled Linijskog parka - Copyright Beoinfo

Izgradnja Linijskog parka, koji će se protezati od Beton hale do Pančevačkog mosta, počela je danas, a rok za izgradnju ove zelene oaze u samom centru grada je tri godine.

Ovaj park, koji će građanima Palilule i Starog grada predstavljati isto što je i Ada Ciganlija Čukaričanima, prostiraće se na 4,6 kilometara, a reporteri 24sedam snimili su tačnu rutu kuda će ići ova zelena oaza. 

Njen početak planiran je od početka Beton hale, zatim prati prugu, prolazi između šetališta 25. maj i Bulevar vojvode Bojovića. 

Nakon što ruta prođe Kalemegdan, Linijski park će se prostirati između Dunavskog keja i Dunavske ulice, prolaziće ispod pasarele kod okretnice autobuske linije 26, sve do Pančevačkog mosta, tačnije okretnice gradskog prevoza linija 33 i 48.

Povodom izgradnje ovog parka danas se oglasio i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je podvukao da je potrebno tri godine da se ova zelene oaza u centru grada završi. 

On je rekao da će uređenje prve dve celine izvesti javno komunalno preduzeće "Zelenilo Beograd", navodeći da je to prostor od Beton hale, preko Kule Nebojša do SC "25. maj – Milan Gale Muškatirović" i da taj deo počinje da se gradi početkom naredne nedelje.

- Za ostalih osam celina Linijskog parka Sekretarijat za investicije objaviće javnu nabavku za projektovanje i izvođenje radova. Očekujem da u letnjim mesecima krenemo sa radovima u ostalih osam celina - rekao je Vesić.

Podceline Linijskog parka 

Prema projektnom zadatku, pretežnu namenu ovog prostora čine zelene površine, a predviđeno je da Linijski park bude podeljen u 10 podcelina i to na sledeći način:

  • Podcelina 1.1 prostiraće se na površini od oko 1,64 hektara. Pored nje nalaziće se i Podcelina 1.2 povrišine od oko 3,57 hektara. Ove dve podceline obuhvataju prostor srednjevekovnog dunavskog pristaništa na platou Donjeg grada Beogradske tvrđave sa Kulom Nebojšom koja predstavlja jedan od najznačajnijih spomenika kulture.
  • Podcelina 1.3 obuhvata površinu od oko 1,17 hektara i oivičena je Dunavskom ulicom na jugu, ulicom Tadeuša Košćuška na istoku, Sportsko rekreativnim centrom "Milan Gale Muškatirović" na severu i teniskim terenima "Novak" na zapadnoj strani.
  • Podcelina 1.4, površine od oko 2,78 hektara nalazi se na prostoru neposredno uz ulicu Tadeuša Košćuška i Dubrovačke ulice južno od naselja.
  • Podcelina 1.5, površine oko 1,31 hektar, zauzimaće prostor jugozapadno od Marine Dorćol.
  • Podcelina 1.6, površine oko 1,33 hektara nalazi se na prostoru jugozapadno od Termoelektrane "Snaga i svetlost", Toplane Dunav.
  • Podcelina 1.7, površine oko 1,86 hektara zauzima prostor jugozapadno od Luke Beograd.
  • Podcelina 1.8, površine oko 1,54 hektara takođe zauzima prostor jugozapadno od Luke Beograd, ali predstavlja deo parka koji će, pravolinijski gledano, biti najbliži Trgu Republike.
  • Podcelina 1.9, površine od oko 3,9 hektara nalazi se na prostoru Dunav stanice uz Ponekareovu ulicu.
  • Podcelina 1.10, površine od oko 3,6 hektara, obuhvata potez prateći železnički koridor od ulice Mitropolita Petra do Pančevačkog mosa omeđen ulicama Viline vode i Poenkarove. 
  • Bonus video

    Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike