Mašine na površini, a kad će ispod zemlje? 24sedam na Makiškom polju, mestu gde će kucati "srce" metroa (FOTO/VIDEO)

22.11.2021

18:00

0

Autor: 24sedam

Čitav ovaj prostor sada se uređuje, vrši se nasipanje i pripema za pristupne saobraćajnice, a planirano je da se narednih meseci radovi inteziviraju

Mašine na površini, a kad će ispod zemlje? 24sedam na Makiškom polju, mestu gde će kucati "srce" metroa (FOTO/VIDEO)
Pocetak izgradnje metroa foto Katarina Mihajlovic (9) - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Kada je davne 1970. godine Branko Pešić obećao da će Beograd dobiti metro, niko nije ni pomišljao da će biti potrebno više od pet decenija da taj san počne da se ostvaruje. Ipak, to se danas desilo - prve mašine i radnici izašli su na Makiško polje, čime su zvanično počeli, dugo najavljivani radovi na izgradnji metroa.

Reporteri 24sedam danas su na Makiškom polju zatekli bagere i kamione, ali i desetine radnika na terenu, kao i građevinsku tablu, na kojoj je označeno koji će se radovi izvoditi u ovoj fazi izgradnje depoa za metro.

Čitaj ovaj prostor sada se uređuje, vrši se nasipanje i pripema za pristupne saobraćajnice, a planirano je da se narednih meseci radovi inteziviraju.

 

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Zbog toga će, a što je istakao i glavni gradski urbanista Marko Stojčić, upravo Makiško polje predstavljati "srce" metro sistema.

Planirano je da depo ima dva dela - otvoreni i zatvoreni, a tu će ujedno biti i prva metro stanica. I dok se mnogi građani pitaju da li će nešto narednih dana da se dešava pod zemljom, nadležni kažu da neće.

Očekuje se da kopanje tunela, odnosno "krtica" počne da ulazi pod zemlju početkom 2023. godine i da ne izlazi sve dok ne pređe do Mirijeva.

- Reč je o kombinaciji francusko-kineske kompanije koja radi na tome. Princip je da svaki metro ima svoju "krticu", potpuno novu mašinu – precizirao je on, gostujući na Studio B.

"Korak od sedam milja"

Kako je danas istakao zamenik gradonačelnika Goran Vesić, Beograd danas počinje da ostvaruje svoj višedecenijski san, te da konačno naš grad, kao prava evropska metropola, dobija metro.

Najavio je da će Beograd do 2030. godine dobiti dve linije metroa dužine 42 kilometara sa 43 stanice, 223 kilometara BG voza sa 76 stanica i 500 polazaka dnevno i 42,6 kilometara nove tramvajske mreže, 130 novih tramvaja, 80 novih trolejbusa i 500 novih autobusa na prirodni gas.

- Dve linije metroa koštaće oko 4,6 milijardi evra, proširenje BG voza i novi tramvaji oko 1,5 milijardi, a to iznosi oko pet godišnjih budžeta i jasno je da mi sami ne bismo mogli da finansiramo ovakav projekat u tako kratkom roku, bez pomoći države. Ovo je korak od sedam milja i najveći iskorak u budućnost Beograda u 21. veku - rekao je Vesić.

Problem za okolinu?

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojićić je istakao da se od prvog dana sprovode studije i istraživanja, kao i da je u prethodnom periodu, urađen veliki broj studija, a da je prethodna vlast sa "Ežisom", koga je angažovala, krenula u proceduru idejnog rešenja ovog projekta.

– Rađena je studija opravdanosti sa generalnim projektom hidrotehničkog rešenja Makiškog polja u februaru 2020. godine, zatim Plan detaljne regulacije dela Makiša u decembru 2020, Elaborat o inženjerskim, geološkim i geotehničkim uslovima izrade prve faze linije metroa od Makiša do Karaburme, kao i analize tla, stena, voda i druge. Sve su to veoma detaljno obavljali domaći i strani stručnjaci i zaključak je da tu nemamo nikakav problem – istakao je Radojičić.

Linije

Prva linija metroa će povezivati Železnik i Mirijevo, biće dugačka 21,1 kilometra i imaće 21 stanicu. Druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometra i imaće 23 stanica. Njih dve će se ukrštati na Savskom trgu. Planirano je da prva linija metroa bude završena 2028. godine, a druga 2030. godine.

Osim izgradnje beogradskog metroa, Planom generalne regulacije šinskih sistema predviđeno je proširenje tramvajske mreže i BG voza tako da će Beograd 2030. godine imati ukupno 42 kilometra novog metroa, zatim 223 kilometra sa 76 stanica i 500 polazaka dnevno vozova na gradskoj i prigradskoj železnici i 42,6 kilometara nove tramvajske mreže.

Time će biti omogućeno da 2030. godine šinski sistem postane dominantan podsisitem u javnom prevozu u Beogradu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike