Beograd oduzeo Ljubljani titulu medicinskog lidera regiona: Stranci će se sve više lečiti u prestonici zbog novih bolnica i opreme (FOTO)

03.03.2022

18:30

0

Ulaganjem u medicinu podiže se nivo zaštite života građana, kaže za 24sedam doktor Aleksandar Stojanović

Beograd oduzeo Ljubljani titulu medicinskog lidera regiona: Stranci će se sve više lečiti u prestonici zbog novih bolnica i opreme (FOTO)
bolnice - Copyright 24sedam/Tanjug

Od početka pandemije koronavirusa oči javnosti uprte su sve više u zdravstvo, pa se u poslednje dve godine u prestonici sve više novca ulaže u izgradnju novih bolnica.

U Beogradu su na nekoliko lokacija otvorene zdravstvene ustanove u kojima građani mogu da se leče uz pomoć najmodernijih medicinskih instrumenata.

Tako je usred pandemije i vanrednog stanja otvorena kovid bolnica u Batajnici, gde se i dalje leče pacijenti sa teškom kliničkom slikom, kao i moderni Dom zdravlja u Borči, koji predstavlja jedinstvenu zdrastvenu ustanovu na levoj obali Dunava. Zato stanari Ovče, Koteža, Krnjače i Borče više neće morati da prelaze most kako bi dobili lekarsku pomoć.

Pored toga, nedavno je otvoren i novi Klinički centar Srbije, koji se prostire na 86.000 kvadratnih metara, a u narednih nekoliko godina planira se i završetak gradnje davno očekivane dečje klinike "Tiršova 2", pa mališani više neće morati da se leče u inostranstvu.

Takođe, u narednom periodu očekuje se i otvaranje bolnice "Dedinje 2".

Aleksandar Stojanović, direktor palilulskog Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković", istakao je za 24sedam da Beograd postaje medicinski centar u regionu.

Printscreen/YouTube Pink
Aleksandar Stojanović, direktor palilulskog Doma zdravlja "Dr Milutin Ivković" 

- Nedavno otvoreni Klinički centar najbolji je u ovom delu Evrope, bolji od hrvatskog, ali i slovenačkog, koji je nekada bio lider. Sada smo mi ispred njih. Daljom rekonstrukcijom postojećih, ali i izgradnjom novih zdravstvenih ustanova, Beograd će uskoro postati medicinski centar u regionu. Već sada se u Institutu za majku i dete, ali i u drugim ustanovama, leče deca iz zemalja u okruženju. Biti lider u zdravstvu, to je budućnost Srbije - naveo je Stojanović.

Dodao je i da ulaganje države u zdravstvo predstavlja brigu o građanima Srbije. 

- Zdravlje je najbitnije. Ulaganjem u zdravstvo podiže se nivo zaštite života građana i stiče se poverenje okolnih zemalja kada je reč o savremenoj medicini - zaključio je Stojanović za 24sedam.

Iz Lekarske komore Srbije za 24sedam ističu da pozdravljaju svaku investiciju kojoj je cilj unapređenje zdravstvenog sistema i kvaliteta zdravstvenih usluga za građane.

- Stručnost i profesionalizam naših lekara su prepoznati u celom svetu i verujemo da, znanjem i kvalitetom rada naših lekara, Srbija ima kapacitet da se visoko pozicionira u regionu u oblasti zdravstva - rekli su iz Lekarske komore.

Klinički centar Srbije

Najveća i najsavremenije opremljena zdravstvena ustanova - nova kula Kliničkog centra Srbije, prostire se na 86.000 kvadratnih metara, 12 spratova i ima ukupno 825 bolničkih kreveta. Oni će biti raspoređeni tako što će 231 krevet biti u jedinici intenzivne nege, 547 kreveta u jedinici poluintenzivnog lečenja, kao i 47 kreveta u bolnici za dnevno lečenje.

U Kliničkom centru će se nalaziti novi urgentni centar, laboratorije, angiosale, nuklearni centar i odeljenja za plastičnu hirurgiju, neurologiju, hematologiju, gastroenterologiju, ortopediju, kardiohirurgiju, kao i robotska sala.

Imaće i sedam skenera, tri magnetne rezonance i mnogobrojne ordinacije, a tu su i veliki restoran za osoblje, prostor za odlaganje dečjih kolica, biblioteka, banka...

Otvaranjem novog KCS, i robotika ulazi na velika vrata, pa će pacijenti imati na raspolaganju najsavremeniju opremu.

- U samom urgentnom centru postojaće jedna magnetna rezonanca, koja do sada nije postajala, a još dve će biti u centru za radiologiju. Imaćemo ukupno šest skenera i 12 rendgena. Prvi put imaćemo robotsku operacionu salu, u kojoj će se obavljati delikatne hirurške, urološke intervencije, gde se maligno tkivo na najprecizniji način odvaja od zdravog tkiva. Operacija se obavlja brzo i, što je najbitnije, oporavak pacijenta je znatno kraći - objasnio je direktor KCS Milika Ašanin.

U okviru novog Kliničkog centra Srbije na raspolaganju će biti i garaža sa 639 parking-mesta, koja se nalazi ispred Psihijatrijske klinike "Dr Laza Lazarević" i Ulice Koste Todorovića.

Garaža ima ukupno šest nivoa.

Za izgradnju ove moderne zdravstvene ustanove utrošeno je oko 260 miliona evra.

Dom zdravlja u Borči

Građani Beograda leve obale Dunava, nakon više decenija čekanja, dobili su novi, savremeni dom zdravlja Borča, koji je ogranak DZ “Dr Milutin Ivković” Palilula.

Nova ustanova prostire se na 7.000 kvadrata, od čega je 1.300 pod zemljom, što je čini jednom od većih na ovom delu Balkana.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi radi oko 150 lekara i medicinskih sestara, a oko 70.000 kartona je prebačeno u ovu usanovu.

U pitanju je grandiozan objekat modernog stila, smešten u blizini pijace u Centru 2 u Borči, na prostoru između ulica Koste Manojlovića i Milana Toplice.

Zgrada ima četiri sprata, kao i podrum i prizemlje. U novim, urednim i čistim prostorijama nalaze se najnovija tehnologija i najsavremeniji aparati.

U sastavu doma zdravlja nalazi se nekoliko medicinskih službi - zdravstvena zaštita odraslih, zaštita dece i žena, ultrazvučna dijagnostika, fizikalna medicina, stomatologija, interna medicina, oftalmologija, otorinolaringologija i psihijatrija, a građani će moći i da obave kompletnu dijagnostiku, kao i rendgensko snimanje.

Podsetimo, izgradnja doma je počela u decembru 2019. godine, a projektovan je za populaciju od 200.000 stanovnika, što je sasvim dovoljno, ako se uzme u obzir da u Borči živi 150.000 ljudi.

Ukupna vrednost radova iznosila je 800 miliona dinara. 

Kovid bolnica u Batajnici

Novootvorena kovid bolnica u Batajnici potpuno je opremljena skenerima, ultrazvučnim aparatima i respiratorima.

Bolnica raspolaže sa 930 bolničkih postelja, od čega je 250 na odeljenju intenzivne nege, sa respiratorima, kiseonikom i najmodernijom opremom.

Oko 1.500 lekara se brine o pacijentima sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, a ustanova ima devet velikih odeljenja sa po 30-40 kreveta.

Vrednost izgradnje ove bolnice je četiri milijarde dinara, plus još oko dve milijarde za opremu, odnosno oko 70 miliona evra, a radove je izvodila kompanija "Termomont".

Takođe, otovrena je i nova bolnica u okviru VMC "Karaburma", u kojoj može da se smesti 60 pacijenata obolelih od kovida, sa srednje teškom i težom kliničkom slikom.

"Dedinje 2" i "Tiršova 2"

Radovi na izgradnji bolnice "Dedinje 2" počeli su u junu 2019. godine, a vrednost čitavog projekta, koji se radi u saradnji sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, iznosi 43 miliona evra.

Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" Milovan Bojić najavio je da će u neposrednoj blizini biti izgrađeni garaža i helidrom kako bi se i kopnenim i vazdušnim putem moglo doći do bolnice.

Kako je najavljeno, nova bolnica prostiraće se na više od 14.000 kvadratnih metara, a samo oprema koštaće između 15 i 20 miliona evra.

24sedam/ Katarina Mihajlović, Beoinfo
 

Kako je najavljeno, "Tiršova 2" će biti energetski efikasna "pametna" zgrada, a kao bolnica će rešiti pitanje zbrinjavanja i nege malih pacijenata za barem sledećih 30 godina.

Nova bolnica će ispunjavati normativ od 118 kvadrata po bolničkoj postelji, a imaće i garažu na četiri podzemna nivoa sa 524 parking-mesta.

Organizacija prostora i funkcija podeljena je na sedam funkcionalnih celina - za pregled i lečenje, negu bolesnika, snabdevanje i odlaganje, administraciju, naučno-istraživaki i akademski deo, tehničke prostorije i usluge socijalne zaštite.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike