Lopovi haraju beogradskim grobljima: Najčešće kradu mesingane biste i vaze, pa ih prodaju! Dok policija dođe, oni pobegnu! (FOTO)

23.02.2022

19:55

0

Groblja u Beogradu se protežu površinom od 15 do preko 100 hektara, što njihovu kontrolu čini veoma zahtevnom, kažu u JKP "Pogrebne usluge"

Lopovi haraju beogradskim grobljima: Najčešće kradu mesingane biste i vaze, pa ih prodaju! Dok policija dođe, oni pobegnu! (FOTO)
novo groblje vandali 24sedam goran sivački 2302 2022 (8) - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Vandalizam i lopovluk sve su učestalije pojave na beogradskim grobljima. Naime, pre nekoliko dana na Novom groblju na Zvezdari nepoznati počinioci oštetili su nekoliko nadgrobnih spomenika, a ukradena je i jedna bista.

Kako su novinari portala 24sedam saznali, lopovi najčešće kradu mesingane biste i vaze, koje potom prodaju.

- Ovakih pojava ima na svim beogradskim grobljima. Najviše se kradu vaze koje su teške par kilograma i lopovima je lako da ih odnesu, ali se dešava i da iščupaju čitave biste, koje uopšte nisu lake. One mogu da budu teške od sedam do 20 kilograma i na njima može i lepo da se zaradi. Kilogram mesinga košta od 400 do 500 dinara - rekao nam je nezvanično jedan od čuvara.

On je objasnio da ovo nije problem "od juče", već se godinama unazad ponavlja.

- Najveći problem je to što groblja zauzimaju ogromne površine i veoma je teško kontrolisati svaki njihov kutak. I pored uvedenog video-nadzora, lopovi se snalaze i veoma ih je teško identifikovati. Čak i kada ih grobljansko obezbeđenje uhvati, oni ne mogu da ih privedu nego moraju da čekaju policiju. Dok ekipe MUP-a dođu, lopovi se uglavnom razbeže i prođu nekažnjeno - istakao je naš izvor. 

U JKP "Pogrebne usluge" kažu za 24sedam da u prethodnom periodu je evidentirano nekoliko krađa bista i reljefa sa Novog groblja i tom prilikom je došlo do oštećenja nekih od spomenika.

- Važno je napomenuti i da su zaposleni iz službe obezbeđenja i terenski kontrolori uspeli da pronađu i sačuvaju neke od bista koje su nesavesni sugrađani pokušali da otuđe. Nažalost, krađe na gradskim grobljima su višegodišnji, ako ne i višedecenijski problem. Uprkos naporima koje JKP "Pogrebne usluge" ulaže, stalnom prisustvu na terenu i saradnji sa područnim policijskim stanicama, dešavaju se krađe na grobljima - rekli su u JKP "Pogrebne usluge".

Dalje navode da su na meti lopova najčešće najstarija gradska počivališta - Topčidersko, Centralno i Novo groblje, ali da nisu pošteđena ni novija, kao što su "Bežanija", "Lešće" i "Orlovača".

- Groblja se protežu na ogromnim površinama, od 15 do preko 100 hektara, što njihovu kontrolu čini veoma zahtevnom. JKP ”Pogrebne usluge”, kao preduzeće osnovano od strane Grada Beograda, preduzima sve neophodne mere u skladu sa svojim ovlašćenjima u cilju sprečavanja krađa na grobljima - objašnjavaju zaposleni iz ovog komunalnog preduzeća.

24sedam/Goran Sivački
 

Ističu i da svako od deset gradskih grobalja koja su trenutno u njihovoj nadležnosti ima kontrolore koji su stalno na terenu.

- Kapije grobalja se u skladu sa važećim propisima zatvaraju u 19, odnosno u 18 časova u periodu od 1. oktobra do 31. marta. Čuvari na kapijama su prisutni 24 časa, a uveden je i video-nadzor na svim grobljima, u skladu sa tehničkim mogućnostima i raspoloživim resursima. Pored ovoga, pojačana je i kontrola od strane zaposlenih u službi obezbeđenja, kako bi se broj krađa sveo na najmanju moguću meru. I pored svih navedenih aktivnosti, svesni smo toga da smo samo jedna karika u lancu borbe protiv krađa i skrnavljenja na grobljima - rekli su iz nadležnog komunalnog preduzeća za 24sedam.

JKP "Pogrebne usluge" nije odgovorno za krađu i oštećenja

Ukoliko se dogodi krađa nadgrobnih obeležja, porodice preminulih, odnosno korisnici grobnih mesta, podnose prijavu u policijskoj stanici protiv N. N. lica. 

- Prema važećim propisima koji regulišu ovu oblast, groblja su javne površine posebne namene, a o grobnim mestima i nagrobnim obeležjima na njima staraju se isključivo njihovi korisinici, porodica i srodnici. JKP "Pogrebne usluge" Beograd nije odgovorno za oštećenja ili krađu predmeta sa nadgrobnih obeležja koju izvrše treća lica - zaključili su iz ovog komunalnog preduzeća.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike