Uništen simbol identiteta Jermena iz Nagorno-Karabaha: Pravoslavna svetinja ponovo na udaru (FOTO)

15.10.2020

15:50 >> 14:53

0

Crkva Svetog Hrista Spasitelja, poznata kao Gazančecoc, obeležje je Šušija

Uništen simbol identiteta Jermena iz Nagorno-Karabaha: Pravoslavna svetinja ponovo na udaru (FOTO)
Copyright AP Photo

Pravoslavna Crkva Svetog Hrista Spasitelja u Šušiju, u Nagorno-Karabahu, gotovo da je potpuno razorena u raketnom napadu, a dok Jermenija tvrdi da je napad izvela vojska Azerbejdžana, druga strana to oštro demantruje.

Jedna od najvećih jermenskih svetinja

Visina crkve je 34,7 m, dok je širina 23 m, zbog čega spada u jednu od najvećih jermenskih svetinja. Crkva ima tri identična ulaza na zapadu, jugu i severu. Na portalima i prozorima nalaze se ukrasni reljefi. Katedrala se smatra kombinacijom inovativnih tehnika i ustaljenih tradicija jermenske arhitekture.

Zvonik ima tri nivoa i sadrži dva zvona, od kojih je veće izliveno u Tuli, u Rusiji 1857. godine.

Na fotografijama koje je objavio Araik Arutjunjan, predsednik te sporne oblasti, vidi se da je građevina, koja je odolevala svim sukobima u Karabahu u prošlom veku, sada maltene potpuno uništena.

Simbol istorije i identiteta Jermena iz Nagorno-Karabaha

Crkva Svetog Hrista Spasitelja, poznata kao Gazančecoc, obeležje je Šušija, a izgrađena je od 1868. do 1887. i sedište je eparhije Nagorno-Karabaha Jermenske apostolske crkve. Prema istorijskim zapisima, mala crkva nalazila se na istom mestu i 1722. godine, posle čega je uništena. U 19. veku, posle osvajanja Kavkaza od strane Ruskog carstva, Šuši je bio jedan od najvećih gradova u regionu.

Izgradnja crkve započeta je 1868, a završena je 1887. godine. Dizajnirao ju je Simon Ter-Hakobian, a na samom ulazu u crkvu stoji natpis:

-Blagoslovom svemogućeg Boga sagrađena je ova čudesna sveta katedrala o trošku i uz donacije parohije crkve grada Šuši. Gradnja je započeta 1868. godine za vreme vladavine svemoćnog ruskog cara Aleksandra II i patrijarha Gevorga.

Nad većinom jermenskog stanovništva u Šušiju 1920. godine izvršen je masakr, a katedrala je tada oštećena. Nakon što je region prešao pod sovjetsku kontrolu, zbog državne ateističke politike, na kraju je zatvorena 1930. i pretvorena u silos tokom 1940-ih. Njegova kupola i deo zidova koji je okružuju propali su  pedesetih godina prošlog veka. Potom je opljačkana, a od njenog kamenja izgrađeno je nekoliko luksuznih kuća u azerbejdžanskom delu grada. Do 70-ih godina katedrala je “izgledala kao da je preživela snažno granatiranje”.

Sovjetske i azerbejdžanske vlasti dale su dozvolu za pokretanje projekta obnove katedrale 1980-ih pod pritiskom javnosti. Obnova je započeta 1981. godine i nastavila se do 1988. godine.

Zbog svih dešavanja u prošlosti, katedrala važi za simbol istorije i identiteta Jermena iz Nagorno-Karabaha. Vremenom je postala i zaštitni znak oslobođenja grada i popularno mesto hodočašća Jermena iz Jermenije i dijaspore.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike