Rat u Nagorno-Karabahu: Ranjen još jedan ruski novinar, oglasio se Putin (FOTO+VIDEO)

14.10.2020

06:35 >> 12:29

0

Autor: Jovana Vrećo

Pratite sa 24sedam iz minuta u minut…

Rat u Nagorno-Karabahu: Ranjen još jedan ruski novinar, oglasio se Putin (FOTO+VIDEO)
Copyright Profimedia

Nemiri u Nagorno-Karabahu se nastavljaju.I Jermenija i Azerbejdžan optužuju jedni druge za granatiranja: Jermeni za raketiranje Stepanakerta, a Azerbejdžanci za napad na njihova sela.

Situacija u Nagorno-Karabahu eskalirala je krajem septembra. Baku i Jerevan međusobno se optužuju za izbijanje sukoba. U Jermeniji je objavljeno ratno stanje i opšta mobilizacija. U Azerbejdžanu je uveden policijski čas i delimična mobilizacija.

Lideri Rusije, Sjedinjenih Američkih Država i Francuske pozvali su Jerevan i Azerbejdžan da hitno prekinu sukobe i započnu pregovore bez preduslova. Od pregovora još ništa.

Pratite sa 24sedam iz minuta u minut…

 

Putin: Prekinuti rat što pre

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je na prekid vatre u Nagorno-Karabahu iz humanitarnih razloga kako bi dve strane razmenile tela poginulih i zarobljenike.

„Posle čitavog niza telefonskih razgovora s predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim i premijerom Jermenije Nikolom Pašinjanom predsednik Rusije je pozvao na prekid borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu, iz humanitarnih razloga, a s ciljem razmene tela poginulih i zarobljenika“, saopštio je Kremlj.

Putin je, takođe, pozvao šefove diplomatija dve zemlje da dođu u Rusiju 9. oktobra na konsultacije o situaciji u Nagorno-Karabahu.

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Rusija je, uz Francusku i Ameriku, kopredsedavajuća Minske grupe OEBS koja se bavi regulisanjem pitanja Nagorno-Karabaha. Lideri tri zemlje su nedavno usvojili zajedničku izjavu o situaciji u Nagorno-Karabahu. Oni su pozvali na hitno okončanje borbenih dejstava i na obnavljanje pregovora bez preduslova.

Jerevan: Oboreno sedam dronova iznad Jermenije

Oružane snage Jermenije uništile su sedam dronova na nebu iznad Jermenije, izjavila je portparolka Ministarstva odbrane zemlje Šušan Stepanjan.

„U periodu od 19.30 do 21.20 (od 17.30 do 19.20 po srednjoevropskom vremenu) nad regionom Vardenis (Jermenija) oboreno je sedam neprijateljskih dronova“, napisala je portparolka na Fejsbuku.

Ժամը 19:30-ից 21:20-ն ընկած ժամանակահատվածում Վարդենիսի տարածաշրջանում խոցվել է հակառակորդի 7 ԱԹՍ:Between 19:30 and…

Posted by Shushan Stepanyan on Четвртак, 08. октобар 2020.

Zaharova: Rusija u kontaktu sa Jermenijom u vezi sa ranjenim novinarima

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova istakla je da će novinari, „čim budu u stanju“, biti prevezeni u Jerevan.

Marija Zaharova
Profimedia/TASS

Ranjen još jedan ruski novinar

Još jedan ruski novinar je među ranjenima u azerbejdžanskom granatiranju crkve Svetog Spasa u gradu Šuši u Nagorno-Karabahu.

Kako je objavio novinar Semjon Pegov na svom Telegram kanalu, Levon Arzanov je drugi ruski novinar koji je ranjen u tom incidentu, prenosi Tas s.

Ranije je objavljeno da je ranjen ruski bloger Juri Kotenok i da je njegovo stanje ozbiljno.

Pegov je naveo da je Arzanov izveštač informativnog sajta Oficiri Rusije i da je penzionisani vojni potpukovnik.

Specijalizovao se za vojne konflikte kao što su oni u Čečeniji, Abhaziji i Ukrajini.

Šef informacionog centra jermenske vlade Ovanes Movsisjan saopštio je ranije danas da je nekoliko novinara ranjeno je u granatiranju Crkvu Svetog spasa u gradu Šuši, a da je stanje ruskog novinara ozbiljno.

Azerbejdžan objavio nove snimke: Uništili smo jermenski vojni konvoj

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana objavilo je snimak navodnog uništavanja konvoja oklopnih vozila jermenskih snaga.

Ministarstvo tvrdi da je jermenski vojni konvoj pokušavao da se premesti u toku dana, ali ga je uništila azerbejdžanska artiljerija.

U saopštenju se ne navode detalji gde se konvoj nalazio niti u kom pravcu se kretao.

Na snimku se vidi desetak vozila, najverovatnije tenkova, koji stoje na nepoznatoj lokaciji pre nego što počinju da ih granatiraju. Iz videa se ne vidi koliko su teško oštećena vozila niti da li je ceo konvoj uništen.

Jerevan: Nema odmazde za napad na crkvu

Jermenska strana ne planira da uništava kulturne znamenitosti Azerbejdžana kao odgovor na napade azerbejdžanske vojske na crkvu u Šušiju, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan na brifingu.

„To ne dolazi u obzir. Ovo je samo njihov rukopis, vekovima ovde živimo i on nam je poznat. Svet treba da zna za to“, rekao je Ovanisjan, napominjući da je još uvek teško reći kojim je oružjem granatirana crkva.

Ruski premijer razgovarao sa azerbejdžanskim kolegom

Premijer Rusije Mihail Mišustin razgovarao je telefonom sa azerbejdžanskim kolegom Alijem Asadovim i tom prilikom istakao neophodnost stabilizacije prilika u Nagorno-Karabahu, što skorijeg prekida vatre i obnove dijaloga.

Razgovarali su i o različitim aspektima saradnje dve zemlje.

Profimedia

Kurc pozvao Jermeniju i Azerbejdžan na mirovne razgovore

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ponudio je Jermeniji i Azerbejdžanu održavanje mirovnih razgovora u vezi konflikta oko Nadgorno Karabaha u Austriji.

Kurc je, u telefonskom razgovoru sa jermenskim premijerom Nikolom Pašinjanom izrazio nadu da je konflikt moguće mirno rešiti, te, kako je navao na tviteru, ponovio ponudu da Austrija bude domaćin daljih runda razgovora dve strane.

„Austrija je uvek bila mesto dijaloga i želimo podstaći dalju deeskalaciju i direktne razgovore”, naglasio je Kurc.

On je izrazio zabrinutost zbog eskalacije sukoba, i pozvao na obustavljanje oružanih sukoba, te podržao pregovore pod pokroviteljstvom Minsk grupe OEBS.

Profimedia

ODKB: Mešanje Turske u sukob u Nagorno-Karabahu bilo bi destruktivno

Generalni sekretar Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti Stanislav Zas kaže da bi mešanje Turske u konflikt u Nagorno-Karabahu bilo destruktivno. Pozicija ODKB biće oprezna kako se ne bi naškodilo procesu rešavanja tog probmema, rekao je on.

„Verujem da do toga neće doći. Bilo kakvo mešanje trećih strana u taj proces je destruktivan… Obratite pažnju na izbalansiranu poziciju ODKB u tom konfliktu, veoma opreznu, a to se radi s ciljem da se ne naškodi pregovaračkom procesu. Smatramo da sve zemlje treba da se pridržavaju tog stava, uključujući Tursku“, rekao je Zas.

On je tako odgovorio novinarima na pitanje da li će ta organizacija preduzeti nešto u slučaju otvorenog mešanja Turske u sukob u Nagorno-Karabahu.

ODKB, kako je rekao, ne pozdravlja postupke ni Turske ili bilo kojih trećih zemalja ako oni izlaze iz okvira normalizacije situacije i rešavanja problema.

Podsetio je da Povelja ODKB predviđa uključivanje u neki konflikt u slučaju da postoji realna opasnost po celovitost neke zemlje-članice.

Crkva opet napadnuta: Ranjena tri novinara

Predstavnik jermenskog Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan potvrdio je da je tokom ponovnog napada na crkvu u Šuši u Nagorno-Karabahu ranjen jedan strani novinar.

Novinar je prebačen u bolnicu.

U Informativnom centru vlade Jermenije navode da je u toku operacija ruskog novinara.

U Centru se prethodno rekli da je ranjeno nekoliko novinara a da je jedan u teškom stanju.

Sputnjik Jermenija javlja da su ranjena tri novinara.

Granatirana crkva Hrista Spasa u Šušiju: Ikone ostale na mestu

Pravoslavna Crkva Svetog Hrista Spasitelja u Šušiju, u Nagorno-Karabahu, gotovo da je potpuno razorena u raketnom napadu. Dok Jermenija tvrdi da je napad izvela vojska Azerbejdžana, druga strana to oštro demantruje.

Vahram Baghdasaryan/Photolure via AP

Crkva Svetog Hrista Spasitelja, poznata kao Gazančecoc, obeležje Šušija, građena je od 1868. do 1887. i sedište je eparhije Nagorno-Karabaha Jermenske apostolske crkve. Na fotografijama koje je objavio Araik Arutjunjan, predsednik te sporne oblasti, vidi se da je građevina, koja je odolevala svim sukobima u Karabahu u poslednje tri decenije, sada maltene potpuno uništena.

– Ovaj vandalizam je protiv ljudskosti i Božijih zakona. Oporavićemo se – poručio je Arutjujan.

Ono što je zanimljivo jeste da, iako je crkva pretrpela velika oštećenja, nijedna ikona koja visi na zidu nije pala, a i mozaici su ostali neoštećeni.

Oborena dva azerbejdžanska drona

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su oborena dva azerbejdžanska drona na liniji razdvajanja u Karabahu.

„U južnom delu fronta uništena su dva protivnička drona“, napisala je portparol resora Šušan Stepanjan na Fejsbuku.

Ona je dodala da su uništene i četiri haubice sa municijom i osobljem.

 

 

Optužbe Turskoj da je na strani Azerbejdžana

Predsednik Jermenije Armen Sarkisijan optužio je Tursku da na strani Azerbejdžana direktno učestvuje u sukobima i etničkom čišćenju Jermena u Nagorno-Karabahu.

Vojska Karabaha: Nastavljaju se borbe na liniji razgraničenja

– U ovom trenutku nastavljene su borbe u severnom i južnom pravcu (liniji razgraničenja). Jedinice nastavljaju da kontrolišu situaciju i guše aktivnosti protivnika – navodi se u saopštenju vojske, objavljenom na Fejsbuku.

Kako se navodi, tokom noći situacija u zoni ratnih dejstava bila je napeta, a na nekim delovima je vršena razmena vatre.

Azerbejdžan: Napad na sela na liniji razgraničenja u Karabahu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana: Jermenska vojska granatirala sela na liniji razgraničenja u Karabahu

– Jermenske oružane snage su granatirale sela bardinskog i agdžabedinskog područja. Azerbejdžanska vojska preduzima adekvatne mere. Jermenska vojska otvara vatru na naša naselja – saopštila je pres-služba azerbejdžanske vojske.

Granatiran Stepanakert

Oružane snage Azerbejdžana izvele su raketni napad na prestonicu Karabaha – Stepanakert, saopštio je informacioni centar jermenske vlade na Fejsbuku.

Kako javlja dopisnik Sputnjika iz prestonice Karabaha, nakon granatiranja, grad je delimično ostao bez struje. Vidi se dim kako se podiže iz pravca trafostanice.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike