"Fejsbukova" demonstracija sile u Australiji razbesnela svet: Kritike stižu sa svih strana, kompanija ćuti

20.02.2021

14:00 >> 09:43

0

Ova društvena mreža odlučila se na drastičan potez koji je šokirao zvaničnike širom planete

"Fejsbukova" demonstracija sile u Australiji razbesnela svet: Kritike stižu sa svih strana, kompanija ćuti
Copyright Pixabay

Odluka “Fejsbuka” da blokira vesti u Australiji dočekana je na nož u celom svetu i podgrejala je sukob između najveće društvene mreže na svetu na jednoj strani i vlada i medijskih kuća na drugoj.

Zvaničnici i vlasnici medija u Velikoj Britaniji, Kanadi, Nemačkoj i Sjedinjenim Američkim Državama osudili su ovu odluku Fejsbuka još u četvrtak, sugerišući da su se poneli nekompetitivno i ističući potrebu za snažnijim regulacijama.

– To je jedan od najidiotskijih, ali i duboku uznemirujućih korporativnih poteza našeg doba – rekao je Džulijan Najt, poslanik iz britanskog Ministarstva za kulturu, medije i sport za “Sky News”.

Najt je istakao i da će britanski poslanici uvesti propise koji imaju da cilj da regulišu rad društvenih mreža kako bi se na platformama kao što je “Fejsbuk” pojavljivali “provereni medijski izvori”.

– Mislim da će ovaj potez – ovaj potez nasilnog dečaka – koji je Fejsbuk preduzeo u slučaju Australije, podstaći zakonodavce širom sveta na korak dalje – izjavio je on.

Dejvid Čičilin, kongresmen iz Roud Ajlanda, deli ovo mišljenje, ističući da postupci “Fejsbuka” u Australiji ukazuju na to da ova kompanija “nije kompatibilna sa demokratijom”, iako je to “bilo jasno i ranije”.

Profimedia

– Zahtevanje da se cela zemlja povinuje “Fejsbukovim” uslovima zapravo je demonstracija moći – napisao je on na Tviteru.

Ministar kanadskog nasleđa Stiven Gilbou takođe je izrazio svoje negovdovanje u tvitu, u kom je napisao da su “akcije Fejsbuka veoma neodgovorne i da ugrožavaju sigurnost Australijanaca”, kao i da će on “nastaviti da se zalaže za poštene zakone između medija i tehnoloških giganata”.

Izdavači su iskoristili ovu priliku da iskritikuju postupke popularne društvene mreže koja, zajedno sa “Guglom”, dominira digitalnim advertajzingom, a u Nemačkoj je Federacija nemačkih izdavača pozvala vladu da ograniči uticaj Fejsbuka.

– Krajnje je vreme da vlade širom sveta ograniče tržišnu moć ovih platformi. Činjenica da je ova platforma spremna da ugasi stranice kako bi stvorila politički pritisak ukazuje na monopol američkih mreža na internetu – rekao je Ditmar Volf, generalni menadžer Federacije.

Poreklo sukoba

Ovi napadi na “Fejsbuk” usledili su posle njegove odluke da onemogući Australijancima da nalaze ili dele vesti na ovoj društvenoj mreži, što je posledica sukoba ovog tehnološkog giganta sa australijskim izdavačima, koji su bili za zakon na osnovu kog bi “Fejsbuk” i “Gugl” morali da im plaćaju za korišćenje njihovih vesti. Osim toga, vesti australijskih izdavača ne mogu da se dele na Fejsbuku ni van ove zemlje.

“Fejsbuk” i “Gugl” su se godinama rvali sa izdavačima oko načina na koji plasiraju svoj sadržaj. Medijske kompanije, koje su potrošile milijarde dolara na reklamne kampanje na onlajn platformama, smatraju da za svoj sadržaj treba da dobijaju novac, dok druga strana tvrdi da već imaju dobit zbog toga što publika sa društvenih mreža dolazi na njihov sajt.

Pixabay/Hebi B.

Zakonodavci su u međuvremenu već preduzeli korake u korist novinskih organizacija, pa su tako novi zakoni o autorskim pravima u Evropskoj uniji primorali “Gugl” da plaća francuskim izdavačima za njihov sadržaj, što bi uskoro moglo da počne da se primenjuje i u drugim zemljama.

Ovaj potez “Fejsbuka” došao je nakon nekoliko meseci rasprave sa australijskom vladom, koja je predložila sporni zakon. Kompanija smatra da on daje preveliku moć vladi, koja u tom slučaju može da odluči koju će cenu tehnološki giganti plaćati za vesti i koji izdavači će biti povlašćeni. Osim toga, “Fejsbuk” smatra da predloženi zakon ignoriše važnost usluga koju on pruža izdavačima.

– To je ilustracija izuzetne moći koju privatne kompanije imaju nad javnim prostorom. Mnoge vlade i političari širom sveta zabrinuti su zbog toga i žele direktniji politički i regulatorni uvid u način na koji oni upravljaju tom moći. Mislim da je veoma problematično što je “Fejsbuk” doneo ovu jednostranu odluku bez upozorenja ili perioda tranzicije, ali oni su privatna profitna kompanija i rade ono za šta veruju da je u njihovom interesu – rekao je Rasmus Nilsen sa Instituta Rojters za Studije novinarstva.

Henri Fure Voker, predsednik britanske Asocijacije novinara, rekao je da postupci “Fejsbuka” pokazuju zašto regulatori moraju da koordiniraju na globalnom novou kako bi stvorili “zaista iznivelisani manevarski prostor između tehnoloških giganata i izdavača vesti” i da je ono što je “Fejsbuk” uradio “klasični primer moći koji siledžija pokazuje u školskom dvorištu pokušavajući da zaštiti svoju dominantnu poziciju”.

Utvrđivanje dominacije

I “Fejsbuk” i “Gugl” su prethodnih godina imali programe plaćanja vesti, jer su vlasti širom sveta donosile nove zakone koji su imali za cilj da ih nadgledaju. “Fejsbuk” je, na primer, napravo “Fejsbuk vesti”, sekciju aplikacije na kojoj su izlazile vesti plaćenih izdavača.

Povodom novog australijskog zakona, “Gugl” je zauzeo malo drugačiji pristup u odnosu na “Fejsbuk”. U poslednjih nekoliko dana ovaj pretraživač sklopio je partnerstvo sa nekim od najvećih medijskih organizaciaja u ovoj zemlji, a do sada je potpisao ugovore sa više od 500 izdavača širom sveta.

Pročitajte još

Ali ovo ne zači da je borba sa tehnološkim gigantima okončana. U Australiji se uveliko debituje o ovom problemu, a sada se očekuje da se dilema ove ostrvske države proširi na ceo svet.

Ipak, javlja se problem što male organizacije nemaju pregovaračku snagu za dogovor sa velikim tehnološkim kompanijama, pa se na taj način ponovo izdvajaju samo najjači izdavači, čime se negativno utiče na raznolikost u novinskoj industriji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike