Impresivno otkriće naučnika: Nad Antarktikom eksplodirao meteorit!

02.04.2021

06:45 >> 06:46

0

Iz šest kilograma komadića stena izdvojene su čestice bogate niklom i magnezijumom, koje su naučnici sakupili po vrhu planine Valnum

Impresivno otkriće naučnika: Nad Antarktikom eksplodirao meteorit!
Copyright Pixabay

Na planinskom vrhu na istoku Antarktika pronađeni su stenoviti kodamići, a sve ukazuje na to da se veliki meteorit rasprsnuo nisko u atmosferi iznad ledenog kontinetna. Prema istraživanju naučnika, ovaj događaj desio se pre oko 430.000 godina.

Iz šest kilograma komadića stena izdvojene su čestice bogate niklom i magnezijumom, koje su naučnici sakupili po vrhu planine Valnum, na 2.500 metara nadmoriske visine.

Matijasa van Ginekena, kosmohemičar sa Univerziteta u Kentu u Engleskoj, kaže da se hemijski sastav ovih komadića ne podudara se sa stenama na Zemlji, ali se podudara sa odnosom elemenata koji se pronalazi kod meteorita tipa ugljenični hondrit, prenosi portal Science News.

Pixabay

Većina čestica je veličine između 0,1 i 0,3 milimetra, a više od polovine prikupljenih komadića sastoji se od kuglica koje su međusobno stopljene u lopte nepravilnog oblika.

Kombinacija elemenata u ovim lopticama blisko se podudara sa onom u česticama pronađenim na dva druga mesta na Antarktiku, od kojih je jedno udaljeno više od 2.750 kilometara.

To navodi na zaključak da su svi komadići poreklom sa istog mesta, to jest od istog tela.

Eksplozija pre 430.000 godina

Budući da su čestice sa drugih lokacija pronađene duboko u ledu i procenjeno je da se tu nalaze od pre oko 430.000 godina, naučni tim pretpostavlja da su i čestice sa planine Valnum tada pale na tlo.

Meteorit koji se rasprsnuo iznad Antarktika bio je širok između 100 i 150 metara, zaključuju naučnici na osnovu izvedenih simulacija.

Pročitajte još:

Takođe, eksplozija se verovatno desila na manjoj visini. Tim je procenio da su talasi eksplozije razneli čestice meteorita po površini od oko 100.000 kvadratnih kilometara.

Eksplozija nije ostavila krater na tlu, ali temperatura vrelih gasova koji su dopirali do zemlje bila je oko 5.000 stepeni Celzijusa. Ova vrelina mogla je otopiti nekoliko satimetara leda.

Sličan prasak nad gusto naseljenim područjem danas bi rezultirao milionima žrtava i ozbiljno bi oštetio područje površine više stotina kvadratnih kilometara.

Podsetimo, japanska svemirska kapsula sa uzorcima asteroida koji bi trebalo da pruže podatke o poreklu Sunčevog sistema i života na Zemlji, uspešno je sletela u decembru prošle godine u udaljeni deo nenaseljene unutrašnjosti Australije.

– Ovo je istorija, ovo je neverovatno –  rekao je tada Dante Laureata, profesor planetarnih nauka i kosmohemije na Mesečevoj i planetarnoj laboratoriji Univerziteta u Arizoni i glavni istraživač OSIRIS-REx-a i potvrdio da će rezultati istraživanja biti objavljeni 2023. godine.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike