Kraj vladavine porodice Kastro: Ima li Kuba alternativu?

18.04.2021

18:00 >> 19:49

0

Teško je zamisliti nesigurnije vreme da poslednji pripadnik porodice koja je Kubu transformisala u socijalističku državu konačno ode na vlasti

Kraj vladavine porodice Kastro: Ima li Kuba alternativu?
Copyright Tanjug/AP Photo/Javier Galeano, File

Kada je Raul Kastro pre tri godine najavio da će podneti ostavku 2021. godine sa mesta šefa svemoćne komunističke partije Kube, bio je ubeđen da će do tog trenutka Kuba stati na noge i ponovo biti ekonomski stabilna država.

Stvari se, ipak, nisu odvijale prema Kastrovom planu. Iako je u petak najavio povlačenje, njegova zemlja sada se nalazi u dubokoj krizi. Ostrvo koje je zavisno od turizma opustošeno je pandemijom, a prema procenama vlade ekonomija se smanjila za najmanje 11 posto u odnosu na prethodne godine. Kubanci svakodnevno provode sate u dugačkim redovima u tražeći osnovne namirnice za život.

Iako su kubanski zvaničnici uložili sve napore da spreče širenje koronavirusa, broj slučajeva zaraženih na ovom ostrvu i dalje je visok. Verovatno će trebati još mnogo meseci da se sazna da li će se ambiciozni plan Kube, „Zdravo Marijo“, uspeti da razvije domaće vakcine.

Sa tadašnjim predsednikom SAD-a Barakom Obamom, Kastro je popravio dugotrajne napete američko-kubanske odnose, dok su se odnosi sa Trampoovm administracijom dosta pogoršali. Sada, aktuelni predsednik Džo Bajden još nije voljan da stupi u kontakt sa Kubom uprkos najznačajnijoj promeni vođstva na Kubi u poslednjih nekoliko decenija.

Teško je zamisliti nesigurnije vreme da poslednji pripadnik porodice koja je Kubu transformisala u socijalističku državu konačno ode na vlasti, piše CNN.

Uprkos velikoj neizvesnosti, Kubanci su bili svedoci istorijske smene garde na ovonedeljnom 8. kongresu Kubanske komunističke partije, „vrhovnog tela“ jedine dozvoljene političke stranke na ostrvu.

Od ranih godina revolucije, šef države Kube uvek je vodio stranku, čineći gotovo nemogućim utvrđivanje gde se vlada završava, a stranka počinje.

Ali 2018. godine, Kastro je odstupio sa mesta predsednika, stvarajući put svom izabranom nasledniku Migelu Dijazu Kanelu da preuzme vođenje države.

Kastro je ostao na čelu stranke koja nadgleda dugoročno planiranje, ali je rekao da će Dijaz-Kanel verovatno zauzeti tu poziciju i 2021. godine.

„Posle toga“, rekao je Kastro 2018. „ako moje zdravlje to dozvoli, biću samo još jedan vojnik koji će braniti ovu zemlju“.

Raulovim odlaskom se završava era vladavine njegove porodice koja je decenijama unazad na najvišim pozicijama u vlasti. Nijedno od dece Kastrovog starijeg brata Fidela, koji je umro 2016. godine, ne obavlja vladine funkcije.

Sin Raula Kastra, Alehandro, pukovnik je Ministarstva unutrašnjih poslova Kube, a njegova ćerka Mariela vodi vladin centar koji promoviše LGBTK prava. Zet, general Luis Alberto Rodrigez Lopez-Kalejas, na čelu je rasprostranjene vojne kompanije koja kontroliše državne hotele, marine i infrastrukturne projekte.

Tanjug/AP Photo/Desmond Boylan, File

Kuba je jedna od zemalja koja se najmanje promenila od kraja Hladnog rata, čak iako vladini zvaničnici priznaju da ostrvo očajnički treba da se prilagodi. Pronalaženje puta za modernizaciju kubanske ekonomije sada će pasti ravno na pleća Migela Dijaza-Kanela, Kastrovog naslednika na mestu predsednika za koga se očekuje da preuzme funkciju šefa komunističke partije.

Dijaz-Kanel je prvi Kubanac koji je rođen nakon revolucije 1959. godine, a koji je postao predsednik. Dobijanje rukovodstva stranke dalje će uspostaviti tehnokratu kao političkog naslednika Kastroa. Ali ostaje nejasno u čemu se razlikuje od svojih prethodnika.

– Verujem u kontinuitet – rekao je Dijaz-Kanel novinarima 2018. godine na pitanje o njegovoj viziji budućnosti Kube.

– Mislim da će uvek biti kontinuiteta – dodao je on.

Sve je isto, samo njega nema

Dijaz-Kanel je privržen ideologiji, koju je zagovarao Kastro, da kruta državna kontrola ekonomije ostaje najbolji put napretka za Kubu, uprkos decenijama stagnirajućeg ekonomskog rasta. A svako javno protivljenje partijskoj liniji, rekao je, delo je Kubanaca koji su “mal nacidosi” – rođeni u pogrešnoj zemlji.

Ipak, mnogi iz privatnog sektora, koji se tek stvara na Kubi, otvoreno se žale na spor tempo reformi. Umetnici kojima je dosadila zvanična cenzura i aktivisti koji se zalažu za donošenje zakona koji štite prava životinja, koristili su povećani pristup Internetu za organizovanje i objavljivanje malih protesta koji su pre samo nekoliko godina bili nezamislivi.

62-godišnji mandat porodice Kastro

Fidel Kastro je predvodio komunističku revolucija koja je srušila kubansku vladu 1959, a njegov mlađi brat bio je jedan od komandanata, Raul Kastro rođen je dve godine kasnije, 3. juna 1961. godine.

Raul je pohađao jezuitsku školu u Havani, glavnom gradu Kube. Posle toga je počeo studije ekonomije, a na fakultetu je postao član komunističke omladine.

Godine 1953. pomogao je starijem bratu Fidelu da isplanira i sprovede u delo napad na vojne barake u Monkadi u pokušaju da sruše generala Fulhensija Batistu.

Uhvaćen je i osuđen na 13 godina zatvora zbog učešća u napadu, ali je amnestiran 1955. i posle toga je pobegao u Meksiko.

Tamo su se Fidel i on sprijateljili sa argentinskim revolucionarom Ernestom Če Gevarom.

Raul Kastro se vratio na Kubu u decembru 1956. godine brodom Granma kao deo Fidelove grupe izbeglica nazvanih Revolucionarni pokret 26. jul. Oni su počeli gerislki rat sakriveni u planinama Sijera Maestra, a na kraju su uspeli da svrgnu vladu i proteraju generala Batistu, piše BBC.

Fidel Kastro je postao premijer, a Raula je imenovan za glavnokomandujućeg Revolucionarnih oružanih snaga i na toj funkciji se nalazio do 2008.

Bez obzira da li je prevodio vojne parade ili čitao kubanskim seljacima, gotovo uvek je nosio maslinastozelenu uniformu.

Fidelov i Raulov otac bio je ugledni uzgajivač šećerne trske. Njegov stariji brat Fidel, bio je prvi sekretar od 1965. do 2011, kada je podneo ostavku, Raul je zauzeo najmoćniju funkciju na Kubi.

Pročitajte još:

Godine 1965, Raul Kastro je preuzeo funkciju drugog sekretara Centralnog komiteta novoosnovane Komunističke partije Kube.

Dok je Raul Kastro veći deo života proveo u senci brata Fidela, za vreme njegovog boravka na mestu predsednika Kube, na to ostrvo je došao Papa Franja.

Raul se 2015. rukovao sa Barakom Obamom, predsednikom Amerike i mnogi su taj potez protumačili kao početak otopljenja odnosa između dve zemlje.

Dvojica lidera ponovo su se srela 2016, kada su zajedno gledali bejzbol utakmicu u Havani tokom Obamine istorijske posete ovoj komunističkoj državi.

Fidel Kastro je preminuo 25. novembra 2016, a njegov mlađi brat je urnu sa njegovim pepelom položio u grobnicu na groblju Santa Ifihenija u Santijago de Kubi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike